"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τουρκικές εκλογές και εμείς (Χ.ν., 4-4-19)

 

 

 

 

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…

ΣΤΗΝ Τουρκία του άλλοτε πανίσχυρου Ερντογάν όλα δείχνουν, μετά τις εκλογές, να μην είναι ίδια.

 

ΕΤΣΙ, η επόμενη μέρα, βρίσκει τον «Σουλτάνο» μας σοβαρά πληγωμένο, με τις απώλειες Άγκυρας, Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης. Είτε το θέλει είτε όχι, το καθεστώς του Ερντογάν, μπαίνει εφεξής σε ένα κύκλο αρνητικών εξελίξεων.

 

Ο ΑΛΛΟΤΕ πανίσχυρος, αδιαφιλονίκητος ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει μια ξεκάθαρη πραγματικότητα: Το «ισλαμικό θαύμα» της ευμάρειας και του τετραπλασιασμού του τουρκικού ΑΕΠ μέσα σε μια δεκαετία, πάνω στο οποίο έχτισε την ηγεμονία του (εδώ και 17 χρόνια) κατέρρευσε. Όσο για το νεο-αναθεωρητισμό που επιστράτευσε για να ισοσταθμίσει το τέλος του τουρκικού οικονομικού «θαύματος», δεν απέδωσε προεκλογικά. Ακόμη και οι διακηρύξεις του για «γαλάζιες πατρίδες» (μέχρι Γαύδο και Σούδα!), ή για το ότι «θα κάνει τζαμί την Αγία Σοφιά», δεν απέδωσαν!

 

 

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ειδικά της Κωνσταντινούπολης αποκτά ξεχωριστή σημασία γι αυτόν: πρώτα επειδή ο Ερντογάν ξεκίνησε από εδώ την πολιτική του καριέρα, έπειτα γιατί η μεγαλούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει ο μεγαλύτερος οικονομικός και επιχειρηματικός κόμβος της χώρας.

 

ΗΤΑΝ αναμενόμενη η κάμψη; Ναι, με δεδομένη την οικονομική ασφυξία κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Η οικονομία αποτελεί ουσιαστική παράμετρο στην έκβαση των εκλογών κάθε χώρας. Η τουρκική λίρα πέρσι έχασε ένα 30% (έναντι του δολαρίου), από τις αρχές δε του 2019 έχει χάσει άλλο ένα 7%, η ανεργία έχει ανέβει στο 13,5% (με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στη νεολαία), ο πληθωρισμός τρέχει με 20% και οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα έσπασαν όλα τα ρεκόρ φθάνοντας μόνο το τελευταίο εξάμηνο στα 28 δις δολάρια!

 

ΜΙΑ ΑΛΛΗ παράμετρος της πτώσης του Ερντογάν είναι το δικτατορικό καθεστώς που επέβαλε: Σκεφθείτε μόνο ότι τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση έχει βάλει λουκέτο σε 45 εφημερίδες, έχει φυλακίσει εκατοντάδες δημοσιογράφους, έχει κλείσει 16 τηλεοπτικούς σταθμούς, άλλους τόσους ραδιοφωνικούς και τέσσερα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σκεφθείτε επίσης πόσους στρατιωτικούς κυνήγησε μετά το «πραξικόπημα», πόσοι δημοσιογράφοι και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί ως «ανεπιθύμητοι» του καθεστώτος, αλλά και πόσοι  έχουν υποχρεωθεί να εκπατριστούν για να γλιτώσουν… (Στ.Γ.Κ.)

 

… ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

 

ΜΑΣ ενδιαφέρει η επόμενη μέρα των τουρκικών εκλογών, γιατί καθημερινά είμαστε στο στόχαστρο (παραβιάσεις στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο) ενός μεγαλομανούς που πιστεύει στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιουργώντας εικονικές «γαλάζιες πατρίδες» και «γκρίζες ζώνες» σε σημεία που οι διεθνείς Συνθήκες μίλησαν τελεσίδικα.

 

ΔΕΝ νομίζουμε πως ο Ερντογάν θα αλλάξει τακτική. Και όσο εμείς συμπεριφερόμαστε υποχωρητικά (ποιος ξεχνάει τα Ίμια -1996- και την αυθαίρετη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο;), άλλο τόσο θα αποθρασύνονται οι Τούρκοι. Όταν μάλιστα ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών (ο κ. Κοτζιάς) συνιστά να μην είμαστε «μοναχοφάηδες» σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, άλλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (Τσιρώνης) αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο, κάποιος τρίτος Συριζαίος προτείνει να «λυθεί» το Αιγαίο σύμφωνα με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» (!), γιατί οι Τούρκοι να μην αυξάνουν την πίεσή τους εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων;

 

ΕΝ πάση περιπτώσει, το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών υπερέβη εσωτερικά τους χειρότερους φόβους του Ερντογάν, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει στην εξωτερική του πολιτική. Πιθανόν να ρίξει «νερό στο κρασί» του (ΗΠΑ, Ε.Ε.), πιθανόν να «πεισμώσει»…

 

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ όμως, αν, ο «ηττημένος» Ερντογάν, θα είναι εφεξής ένας πιο  σωστός ηγέτης ή θα παραμείνει ένας τυχοδιώκτης που θα συνεχίσει την κόντρα του με όλους και… ό,τι κερδίσει! Αναρωτιόμαστε επίσης αν, στη μεγαλομανία του πάνω, θα επιχειρήσει μια διέξοδο προς την εξωτερική περιπέτεια (Ελλάδα, Κύπρος κ.λπ.), ή θα ανακρούσει πρύμναν σκεπτόμενος συνετότερα; Το μέλλον θα δείξει. (Στ.Γ.Κ.)

 

———————————————————-

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

«Εμείς εδώ», είπε ο κ. Τσίπρας στα Σκόπια, «χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη»!

 

… Μα είδατε εσείς καμιά «γέφυρα» από αυτές που «χτίζει» ο κ. Τσίπρας να στέκει όρθια; Μόνο περίκλειστα «τείχη» τον περιβάλλουν εμποδίζοντάς τον να ενημερώνεται σωστά για το τι συμβαίνει στη χώρα «του». Μάταια προσπαθεί ο ίδιος να «ωραιοποιήσει» μια αρνητική Συμφωνία, με κουστωδίες, selfies και αμήχανα χαμόγελα.

 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών»  θα κριθεί στις, όποτε κι αν γίνουν, εκλογές. Τότε θα φανεί ποιος είναι ο «υποκριτής» (πατριώτης) και ποιος ο «καλοπροαίρετος» (που τα έδωσε όλα). Στην κάλπη και όχι σε ανούσια ευχολόγια, ψευδοχαμόγελα και φρούδες ελπίδες.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε