"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ευρωεκλογές, αυτές οι άγνωστες (Χ.ν., 2-4-19)

 

 

 

 

 

ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΑΝΕΚΑΘΕΝ στη χώρα μας, αφότου μπήκαμε στην Ε.Ε. (1981), οι ευρωεκλογές είχαν μεγαλύτερη σχέση με τα εσωτερικά προβλήματά μας και λιγότερο με το τι γίνεται στην… Ευρώπη!

 

ΚΑΝΕΙΣ και ποτέ δεν μας ενημερώνει γι αυτό που λέμε Ευρώπη και το τι συμβαίνει σήμερα σ’ αυτήν. Μιλάμε για ευρωεκλογές, αλλά θεωρούμε την Ευρώπη κάτι το απόμακρο, μια υπόθεση που αφορά τους Γαλλο-Γερμανο-Ιταλούς κ.λπ., όχι όμως τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο.

 

ΕΙΝΑΙ ένα από τα παράδοξα της ελληνικής πολιτικής: να έχουμε ευρωεκλογές και οι πολιτικοί να περιστρέφουν το ενδιαφέρον τους σε «αρχαία» σκάνδαλα, σε παλιές κρατικές ενισχύσεις κομμάτων, στη διαφθορά και τη διαπλοκή, στην επιδοματική πολιτική, στο Σκοπιανό, σε πρόσωπα υποψήφιους.

 

ΟΧΙ, δηλαδή, στην ουσία των ευρωεκλογών που είναι το τι μέλει γενέσθαι με τη μεγάλη οικογένεια -το σπουδαιότερο μεταπολεμικό επίτευγμα στον κόσμο- των χωρών της Ευρώπης.  Αλλά και για το πώς μπορούμε να συντελέσουμε εμείς ως ψηφοφόροι «ευρωπαίοι» στην αλλαγή της πολιτικής της Ε.Ε. Το τι διακυβεύεται στις ευρωεκλογές (άνοδος ακροδεξιάς, εθνικισμός), δεν μας… εγγίζει, ούτε κι αν θα έχουμε εκλογή κομμάτων με πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτά δεν συζητιούνται καν.

 

ΑΛΛΟ παράδοξο με τις ευρωεκλογές στη χώρα μας είναι ότι αυτές αποτελούν πρόκριμα των άλλων (τοπικών ή βουλευτικών) εκλογών! Δέστε πόση σημασία δίνουν όλοι στις δημοσκοπήσεις που, στο κάτω κάτω, είναι … δημοσκοπήσεις! Κι όμως όλοι βγάζουν συμπεράσματα και ετοιμάζονται για καινούργιους ρόλους.

 

ΣΗΝΝ Ελλάδα, είναι γεγονός πως οι ευρωεκλογές ή αναδεικνύουν νέους ηγέτες ή καταβροχθίζουν παλιούς. Κι από αυτόν τον κανόνα κανείς δεν ξεφεύγει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

——————————————————-

 

 

 

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (2/4/19)

ΕΙΝΑΙ άκρως απαραίτητο το να γιορτάζεται κάθε χρόνο, με την έναρξη της άνοιξης, το παιδικό βιβλίο.

 

ΔΕΝ νομίζω να υπάρχει κανείς που στα παιδικά του χρόνια να μη διάβασε κάποιο βιβλίο που να μη τον έχει «σημάδεψε». Σε μια ηλικία που όλα είναι άγνωστα, που η περιέργεια και το συναίσθημα βρίσκονται σε σύγχυση, έρχεται το παιδικό βιβλίο (εννοούμε το δοκιμασμένο στο χρόνο και φροντισμένο ως έκδοση) να μας προσφέρει πολλά. Τι;

-πρώτα απ’ όλα, ικανοποιεί την περιέργειά μας για γνώση και λύση προβλημάτων,

-ανοίγει πόρτες στον κόσμο ώστε να έλθουμε σε επαφή με άλλους λαούς, άγνωστους πολιτισμούς, ανακαλύψεις και εφευρέσεις, νεότερα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-βοηθάει στο ξεπέρασμα του εγωκεντρισμού που έχει κάθε παιδί, αλλά και στην αναγνώριση των αδυναμιών του.

-πλουτίζει τις παραστάσεις και το λεξιλόγιό του,

-βοηθάει στη γλώσσα και την ορθογραφία και βελτιώνει την εκφραστική ικανότητά του παιδιού.

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ από μόνο του αποτελεί ένα όχημα για υπέροχα «ταξίδια» μέσα στο χρόνο, την ιστορία, το εσωτερικό του ανθρώπου, το σύμπαν. Καλλιεργεί τη φαντασία και τη σκέψη, οξύνει την κρίση, διαπαιδαγωγεί («τέρπειν άμα και διδάσκειν», που έλεγε ο μεγάλος φίλος των παιδιών, ο Γρ. Ξενόπουλος) και διαμορφώνει χαρακτήρες. Ακόμη και η προσωρινή διαφυγή από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα, είναι μια εκτόνωση και βάλσαμο για την ψυχή του παιδιού.

 

ΕΙΝΑΙ ευτύχημα λοιπόν που υπάρχουν οι «Δημοτικές Παιδικές Βιβλιοθήκες» στα Χανιά καθώς και ορισμένες σχολικές, με το ανάλογο πεπειραμένο προσωπικό και τον πλούτο των βιβλίων-και όχι μόνο. Είναι οάσεις για τα παιδιά που θέλουν το «κάτι άλλο», ή επιθυμούν να βρουν συντροφιά να συζητήσουν «αναγνώσεις και εμπειρίες τους». Επίσης, τα αποπροσανατολίζει για λίγο από το… κινητό τους που προσφέρει μόνο ψευδαισθήσεις και εικονικούς κόσμους.

 

Είναι το παιδικό βιβλίο, όπως λέγεται, «ο μόνος νικητής που δεν αφήνει ηττημένους»! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε