"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Παιδικό βιβλίο και γνώση-Σκέψεις πάνω σε τρεις φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου σήμερα. Το βιβλίο είναι στη διάθεση όλων των παιδιών σήμερα. Δεν ήταν όμως έτσι πάντα. Όταν εμείς, μετά το εμφύλιο, πρωτοπήγαμε στο σχολείο, τα βιβλία ήταν ελάχιστα και χιλιοχρησιμοποιημένα. Ήταν τυχεροί όσοι είχα το ΑΠΑΣΑΥΛ -έτσι ονομάζαμε ένα κακόδετο τομίδιο με τα περισσότερα βιβλία της τάξης του δημοτικού σχολείου (“Άπασα η ύλη”).

Το δανειζόμασταν, και με χίλιες προφυλάξεις να μη φύγει κανένα φύλλο, το διαβάζαμε ώσπου να το επιστρέψουμε στον κτήτορα. Δύσκολα χρόνια, δυσεύρετα τα βιβλία και η γνώση.

Πιο κάτω οι τρεις φωτογραφίες εποχής που είναι εύγλωττες, τόσο για το πάθος της γνώσης και της μόρφωσης, όσο και για τον καημό και τη μιζέρια της εποχής.

Κι όμως επιβιώσαμε και γίναμε αυτό που είμαστε σήμερα:

 

1.-Μαθητές δημτικού σχολείου σε κάποια αυτοσχέδια τάξη με πολύ …πρωτότυπα θρανία!Προσέξτε την προσήλωσηκαι την επιμέλεια του κάθε παιδιού.

 

 

2.-Μια σόμπα, μια δασκάλα κι ένα βιβλίο. Το παιδί ξυπόλυτο να κρυώνει, όμως η γνώση γνώση και η τάξη τάξη. Ανάγνωση και γραφή πρωταρχικά στοιχεία μεταπολεμικά, για να ξυπνήσει το μυαλό και να γνωρίσει τους απέραντους κόσμου της ανθρώπινης σοφίας.

 

 

 

 

3.-Το να πας στο περίπτερο της γειτονιάς, ήταν μεγάλη έξοδος. Είτε έπαιρνες τσιγάρα για τους μεγάλους είτε την καθιερωμένη εφημερίδα τους, έπρεπε να έχεις το νου σου δεκατέσσερα, τόσο για τα…ρέστα, όσο και για το τί αγόραζες. τα περίπτερα ήταν μικρά σχολεία με τον πλούτο τους. Κι αν ο περιπτεράς σου έστηνε κουβέντα τότε έπρεπε να ξέρεις να μιλήσεις, να ενημερωθείς και να μεταφέρεις τις… ειδήσεις στους μεγάλους.

 

Άλλα χρόνια, δύσκολα, αλλά πιο δημιουργικά, πιο καρποφόρα, πιο εμπειρικά, πιο όμορφα… (Στ.Γ.Κ.)

-


Σχολιάστε