"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Υδάτινος πλούτος και έλλειψη (Χ.ν., 28-3-19)

 

 

 

 

 

Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ

ΖΟΥΜΕ σε ένα ευλογημένο νησί που σπάνια στερείται ένα από τα βασικά αγαθά επιβίωσης του ανθρώπου, το νερό. Έχουμε υδροφόρες υπόγειες ζώνες με άφθονο νερό που πηγάζει από τα ψηλά βουνά-τις Μαδάρες. Και μόνο γι αυτό θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες…

 

ΣΤΙΣ 22 Μαρτίου (κάθε χρόνο) «γιορτάζεται» η Παγκόσμια Ημέρα Νερού που καθιερώθηκε από το 1992. Το 2019, η Ημέρα είχε θεματικό επίκεντρο «την πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους χωρίς διακρίσεις» (Leaving No one Behind). Όμως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Κι ακόμη, περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού (!) αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού, για τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο. Τα στοιχεία είναι τρομακτικά, αν σκεφτούμε πως εμείς εδώ, νιώσαμε-για λίγες μέρες- την έλλειψη πόσιμου νερού στα τέλη Φεβρουαρίου με τις καταστροφές που επέφερε στο νησί η «Ωκεανίδα».

 

 

ΈΤΣΙ, όσο ουτοπικό κι αν είναι, οφείλουμε να συμβάλλουμε – με τον τρόπο μας και με πρωτοβουλίες- ώστε όλοι οι άνθρωποι, ειδικά οι νέες γενιές των υποβαθμισμένων χωρών, και χωρίς καμιά διάκριση,  να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Μάλιστα, αυτή η ανάγκη, σύμφωνα με την UNICEF, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως προνόμιο.

 

ΕΙΝΑΙ εντυπωσιακό ότι παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες (Συρία κ.λπ.) «έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν (!) από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με μολυσμένο νερό, παρά από την ένοπλη βία», όπως αναφέρει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως είναι καθήκον του λεγόμενου «πολιτισμένου» κόσμου, να προσφέρει την αναγκαία τεχνογνωσία, εμπειρία και τα αναγκαία υλικά, ώστε τα παιδιά του 3ου κόσμου ή των εμπόλεμων ζωνών, να έχουν τουλάχιστον πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες και οι, ούτως ή άλλως αναγκαίες παρουσίες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» ή των «Γιατρών του Κόσμου» καθώς και των ιεραποστολών των Εκκλησιών. Ο ανθρωπισμός θα πρέπει να λάβει παγκόσμια πρακτική μορφή, μη περιοριζόμενος σε ευχολόγια και «ελεημοσύνες» των μεγάλων! (Στ.Γ.Κ.) 
————————–

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΙΓΑ σιγά το τοπίο με τους υποψηφίους των ευρωεκλογών -πρόκριμα και για τις άλλες εκλογές- διαμορφώνεται με τις υποψηφιότητες που βλέπουμε να δημοσιοποιούνται καθημερινά. Άλλες αποσύρονται κακήν κακώς (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ άλλες προστίθενται.

 

ΜΕ τους Συριζαίους σήμερα και τους υποψηφίους τους, θα έλεγε κανείς πως «όλα έχουν γίνει κομμάτια: ιστορία, παρελθόν, παρόν, μέλλον», όπου επιλέγουν να παρουσιάσουν από κάθε υποψήφιο αυτό που θέλουν και συμφέρει κομματικά!

 

ΕΤΣΙ, κι αυτές οι εκλογές (ευρωεκλογές) θα είναι αμφιλεγόμενες εξαιτίας των συνθημάτων που θα τις περιβάλλουν και της προπαγάνδας εκατέρωθεν (κυβέρνηση-αντιπολίτευση). Από τη μια η ακραία πόλωση που επιδιώκει το κυβερνών κόμμα επιλέγοντας ουσιαστικά το «ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική κεντροαριστερά» εναντίον του «Συντήρηση-οπισθοδρόμηση/ακροδεξιά»! Αλλά, ο κόσμος μάλλον κατάλαβε το παιχνίδι που πάει να παιχθεί και πάλι στις πλάτες του και δεν θα … «τσιμπήσει»!

 

ΣΥΝΕΠΩΣ, θα έχουμε κλίμα ακραίας πόλωσης στο οποίο θα υπερισχύσει ένα διχαστικό πνεύμα -παλιά μου τέχνη κόσκινο!- ώστε να συσπειρώσουν τις βάσεις τους, τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΠΑΝΤΩΣ, ο δρόμος προς τον Μάιο δεν θα είναι… ανθόσπαρτος για κανένα κόμμα, και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις, μετά τις ευρωεκλογές, αποφάσεις του κ. πρωθυπουργού για το χρόνο των βουλευτικών εκλογών. Μπορεί να επιμένει για φθινόπωρο, όμως, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταλυτικό για το μέλλον του κόμματος και του ιδίου, ώστε πολλοί να λένε πως αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές με πάνω από 5 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., ίσως να έχουμε και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

 

ΓΙΑ την ώρα, αυτό που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να πραγματοποιεί στοχευμένες περιοδείες (Αγαθονήσι) για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων, αλλά και για την περαιτέρω συσπείρωση των οπαδών του… Άλλωστε, οι εκλογοαναλυτές τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ανακάμψει επειδή πάσχει από έλλειψη αφηγήματος και οράματος. Τι θα έχει, άραγε, να μας πει για τις εθνικές εκλογές (μήπως ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, όταν δεν μας δίνουν ένα απλό δάνειο οι δανειστές, ή μήπως ότι είχαμε «εθνική επιτυχία» με το λεγόμενο Μακεδονικό;). Έτσι, το κυβερνών κόμμα θα αναζητά «νέο» αφήγημα  περί και δια την κατάκτηση του κεντροαριστερού χώρου και του «πολέμου» εναντίον του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς! Και … «όσοι πιστοί προσέλθετε!» (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε