"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μακρυγιάννης, Κρήτη και επικαιρότητα (Χ.ν., 27-3-19)

 

 

 

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  (φωτο, Μακρυγιάννης)

 

1.-ΣΤΑ Απομνημονεύματά του ο Γ. Μακρυγιάννης, όπως αναφέρει στο δοκίμιό του «Ένας Έλληνας-ο Μακρυγιάννης» ο Γ. Σεφέρης («Δοκιμές», εκδ. Ίκαρος, Αθήναι 1981), κάπου κάνει προσκλητήριο των πεσόντων ηρώων στις μάχες του 1821 προτρέποντας την Πατρίδα να τους μακαρίζει:

 

«Πατρίς, να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν για σένα, να σ’αναστήσουνε, να ξαναειπωθείς άλλη μια φορά ελεύθερη πατρίδα, που ήσουνα χαμένη και σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζεις. Όμως να θυμάσαι και να λαμπρύνεις εκείνους που πρωτοθυσιάστηκαν στην Αλαμάνα, πολεμώντας με τόση δύναμη Τούρκων· κι εκείνους που αποφασίστηκαν και κλείστηκαν σε μια μαντρούλα με πλίθες, αδύνατη, στο Χάνι της Γραβιάς· κι εκείνους που λιώσανε τόση Τουρκιά και πασάδες στα Βασιλικά· κι εκείνους που αγωνίστηκαν σα λιοντάρια στη Λαγκάδα του Μακρυνόρου, όπου πολεμήθηκαν συνχρόνως σ’αυτές τις δυο θέσες πού’ναι τα κλειδιά σου -ένα η Πόρτα του Μακρυνόρου, και τ’άλλο των Θερμοπύλων…»

 

 

2.-ΣΥΜΦΩΝΑ με την Ιστορία [αρχεία του ΓΕΣ, με τίτλο «Χρονολόγιο Πολεμικών Γεγονότων του Ελληνικού Έθνους» (490 π.Χ.-1953) τ. 1., σελ. 293-307, «Το Βήμα», 1989 καθώς και την «Ελληνική Επανάσταση του 1821» του Σαράντου Ι. Καργάκου, Β’ μέρος, σελ. 274-284], στις 23-4-1823 διορίζεται από την Ελληνική κυβέρνηση Αρμοστής στην Κρήτη ο Υδραίος Μανώλης Τομπάζης που προετοιμάζει εκστρατευτικό σώμα 2.000 αντρών για το νησί. Ο ίδιος είχε προτείνει ως αρχηγό αυτού του σώματος τον Γ. Μακρυγιάννη (φωτό), αλλά «δεν αφήκεν ο Ανδρούτσος»! Αν λοιπόν αγωνιζόταν με τους Κρητικούς ο Μακρυγιάννης, θα συνέχιζε τη γραφή του κάπως έτσι: «Πατρίς να μακαρίζεις τους πρωτομάρτυρες της Κρητικής Επανάστασης του 1821, τον επίσκοπο Μελχισεδέκ Δεσποτάκη και το δάσκαλο Καλλίνικο από τη Βέροια που απαγχονίστηκαν στην πλατεία του ιερού ναού Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας (19-5-1821)· να μακαρίζεις και τους οπλαρχηγούς Χάλη, Παπαδογιιωργάκη, Παπανδρέα και Σήφακα που έδιωξαν τους Τούρκους από τα Κεραμειά των Χανίων στη μάχη του Λούλου (14-6-1821)· να μακαρίζεις και τους ένοπλους του Βασίλη Χάλη, Ανδρέα Φασούλη, Ιωάννη Χάλη και Γ. Δασκαλάκη (Τσελεπή) που ενισχυμένοι και με 80 Λακκιώτες κέρδισαν μεγάλη νίκη κατά του Λατίφ Πασά εδραιώνοντας την Επανάσταση στην Κρήτη, ιδιαίτερα στα Σφακιά…»

 

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ έτσι να αναφερθούμε σε δεκάδες μάχες που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη, αποστομώνοντας την ανιστόρητη και προκλητική θέση του Θ. Πάγκαλου που είχε ισχυριστεί παλαιότερα ότι στην Κρήτη το 1821 δεν έπεσε «ούτε μια μπαλωθιά»! Μια ματιά στην καταγραμμένη Ιστορία, θα έπειθε κάθε κακόπιστο για το αντίθετο…

 

3.-ΑΛΛΑ, στις μέρες μας αυτή που συνεχίζεται να διαστρεβλώνεται περισσότερο κι από την οικονομία είναι η Ελληνική Ιστορία και η ιστορική παράδοση του λαού. Έχουμε εθνομειοδότες κυβερνώντες, «καλοθελητές υπηρέτες αριστερών ιδεοληψιών» που φορώντας –τις οίδε;- τελείως στενοκέφαλες παρωπίδες, πλην της Μακεδονίας, ετοιμάζονται να «ξεπουλήσουν» Αιγαίο, νησιά και ανατολική Μεσόγειο. Οι τελευταίες αποδοκιμασίες κατά κυβερνητικών στελεχών με φόντο κυρίως τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως έχουν θορυβήσει υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που φοβούμενα ότι εφεξής θα έχουμε σε όλη τη χώρα παρόμοιες οργισμένες διαμαρτυρίες, κλέινονται στον εαυτό τους μη τολμώντας να… εκθειάσουν το «έργο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα πείσει τους «ιδεολήπτες», πριν μιλήσουν, να διαβάσουν και λίγο ιστορία; (Στ.Γ.Κ.)

 

————————————–

ΠΟΥ ΠΑΜΕ; (πίνακας Βρυζάκη)

 

 


 

ΕΠΕΙΔΗ ο εθνομηδενισμός, η προδιαγραφόμενη κυβερνητική ηττοπάθεια, ο παράταιρος και ανιστόρητος «συμβιβασμός» στο Μακεδονικό, πιθανόν και στο Αιγαίο, ίσως και το δέος με την άγνοια αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών, μα πάνω απ΄όλα οι τάχα μου  «διεθνιστικές» ιδεοληψίες των Συριζαίων ήδη περισσεύουν στην καθημερινότητά μας (Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Τσιρώνης, Παππάς κ.ά.). Νομίζουμε πως όλα τα παραπάνω συντελούν στο να προετοιμαζόμαστε για εκλογική ανατροπή. Σε όλες τις ψηφοφορίες.

 

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λαός, ιδιαίτερα η πολύπαθη Μακεδονία, έχει ευαισθησίες που δυστυχώς δεν αναγνωρίζουν -ή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν- οι Συριζαίοι. Ακόμη και η λέξη «Μακεδονία» προκαλεί σε ορισμένους αλλεργία (Ν. Παππάς)! Οι εν κρυπτώ συμφωνίες λοιπόν που υπογράφηκαν, είτε πρόκειται για εξόφληση «παλαιών γραμματίων» της νέο-αριστεράς (κλεμμένο αρχείο  δογματικού ΚΚΕ από τη διάσπαση του ΚΚΕ «εσωτερικού»-1968 και η διάσωσή του στα Σκόπια), είτε επιβλήθηκαν έξωθεν (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.) ή έγιναν για να ικανοποιήσουν το εσωτερικό «παλαιοκομμουνιστικό» κοινό τους, αποτελούν ήδη εκλογικά βαρίδια ασήκωτα που οδηγούν σε καταποντισμό.

 

ΕΤΣΙ, δεν είναι διόλου τυχαίες οι κάθε είδους αποδοκιμασίες μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Κιλκίς, Βέροια, Γρεβενά κ.α.), ακόμη και στην Αυστραλία (Βαρεμένος). Ούτε κι οι αντιδράσεις των πολιτών μπορούν πλέον να θεωρούνται ως «μεμονωμένα» φαινόμενα ακροδεξιών ή φασιστών! Αλίμονο αν η Ελλάδα είχε τόσους πολλούς… φασίστες! Και δυστυχώς, επιμένει η κυβέρνηση, όλες –μα, όλες!- τις διαμαρτυρίες των πολιτών να τις «χρωματίζει» ως ακροδεξιές, εθνικιστικές, ακόμη και φασιστικές (παρελάσεις)! Μα τόσο πολύ επιδιώκεται ο διχασμός, σε καιρούς τόσο δύσκολους με τον Τούρκο να αλυχτάει κάθε μέρα; (Στ.Γ.Κ.) (αδημ.)

 

 


Σχολιάστε