"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της Ημέρας της ποίησης (Χ.ν., 21-3-19)

 

 

 

 

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (ποίηση και πολιτική)

 

ΕΙΝΑΙ γεγονός πως ποίηση και πολιτική είναι λέξεις ασύμβατες. Στη μία -την ποίηση- υπάρχει συναισθηματισμός, έμπνευση και πολλή δουλειά. Έστω κι αν, σε ολοκληρωτικά καθεστώτα (κόκκινα ή μαύρα) ή σε ορισμένα κόμματα, η ποίηση -γενικά η τέχνη- μπαίνει υποχρεωτικά στην υπηρεσία τους. Τότε μιλάμε για «στρατευμένη τέχνη».  Στην άλλη -την πολιτική- υπάρχει πολύς κυνισμός, φιλοδοξία, εξουσιομανία. Όχι ότι δεν συναντούνται κάπου κάπου ποίηση και πολιτική. Ο Πλάτωνας «εξόριζε» από την Πολιτεία του τους ποιητές και γενικότερα την τέχνη -ως κάτι το επικίνδυνο! Κι όμως, ένα από τα 2 Νόμπελ μας -ο Γ.Σεφέρης- υπήρξε διπλωμάτης καριέρας.

 

ΤΗΝ απέχθειά τους προς την ποίηση, την έχουν εκφράσει πολλοί πολιτικοί (παλαιότερα ο Κούβελας με τους «λαπάδες» του, ο Πάγκαλος με τους «τεμπέληδές» του κ.ά.) Όχι σπάνια (όπως πρόσφατα ανάμεσα σε Καμμένο και Τσίπρα, ποιητικοί στίχοι μπήκαν στη φαρέτρα της πολεμικής και της απαξίωσης του ενός προς τον άλλο, μετά το «διαζύγιό» τους από την κυβέρνηση! Είχαμε μια κάκιστη χρήση της ποίησης που ανέδειξε και την κενότητα της πολιτικής…

 

… ΕΝ πάση περιπτώσει, η Άνοιξη μπαίνει και επίσημα από σήμερα στη ζωή μας, και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η «Γιορτή της Ποίησης» σε παγκόσμιο επίπεδο τοποθετήθηκε αυτή τη μέρα -της εαρινής ισημερίας. Έτσι συμμετέχοντας κι εμείς σ΄αυτήν, παραθέτουμε το παρακάτω απλό αλλά ενδεικτικό του ότι άνοιξη και ποίηση ταυτίζονται ποίημα:

 

  • «Διάβαζα ένα ποίημα για την άνοιξη

όταν την είδα

να έρχεται από μακριά:

μισή γυναίκα/μισή όνειρο.

Κατέβαινε το μονοπάτι κάτω

Στεφανωμένη/με άνθη κερασιάς.

Τότε κατάλαβα/ τι δύναμη έχουν τα ποιήματα» (Από τη συλλογή «Τέλος του προγράμματος», 1997 –συγκεντρωτική έκδοση «Χρίστος Λάσκαρης, 1931-2008 – Ποιήματα», εκδ. Γαβριηλίδης,2004) (Στ.Γ.Κ.)

 

—————————————

 

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΕΙΝΑΙ ευχάριστο ότι τόσοι πολλοί συμπολίτες μας, μάλιστα νέοι στην ηλικία, διεκδικούν μια θέση στις επερχόμενες δημαρχιακές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές! Υποθέτει κανείς πως η πολιτική… επιστρέφει στη ζωή μας, ύστερα από 10 χρόνια απαξίωσης και απομάκρυνσης από αυτήν, ή ότι η απλή αναλογική κάπου θα χωρέσει τους περισσότερους, με τις συμπράξεις παρατάξεων. Οψόμεθα…

 

ΑΚΟΥΜΕ ωστόσο πολλά, έχουμε πολλές επισκέψεις σε φορείς, άφθονα χαμόγελα, πλήθος υποσχέσεων κ.ά. Τώρα, όταν εκλεγούν, όσοι εκλεγούν, και αντικρύσουν την πραγματικότητα με τη σφιχτή οικονομική πολιτική, τα νομικά ή νομοθετικά κωλύματα κ.λπ., ίσως απογοητευθούν, ίσως κάνουν υπομονή.

 

ΜΕΡΙΚΕΣ τοπικές επισημάνσεις για υπόψη: η προηγούμενη Δημοτική αρχή έχει κάνει πολλά, θα μπορούσε και περισσότερα. Αυτά που παραμένουν όμως… ακίνητα είναι η μελλοντική Βιβλιοθήκη (φωτό, 1) επί της Τζανακάκη και Ερωτοκρίτου, το Ρολόι, το παλιό Δημαρχείο (παλιά πόλη), το παλιό ΙΚΑ επί της Σολωμού-Νεάρχου), το παλιό Πολεμικό Μουσείο κ.λπ. Οι νέοι φερέλπιδες σκοπεύουν να τα βάλουν στην προεκλογική ατζέντα τους, ή «βλέπουμε και κάνουμε»; (Στ.Γ.Κ.)

—————————-

 

 

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΛΑΘΩΝ

 

 

 

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (12/3/19),  παραδέχθηκε, αναφερόμενος στην εξάμηνη διαπραγμάτευση του 2015 με τους θεσμούς, ότι «προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε». Ομολόγησε πως τότε έγιναν δυο σημαντικά λάθη:

 

- «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε! Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Βαρουφάκης) ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα (μνημόνιο), γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος». Έτσι, το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit.

- Το δεύτερο λάθος μας, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. [Φυσικά, δεν μας είπε ο κ. Τσακαλώτος πόσα δις ευρώ στοίχισαν αυτά τα λάθη στον ελληνικό λαό και με πόσους νέους φόρους αναγκάστηκε η κυβέρνηση να «πνίξει» τη μεσαία τάξη και όχι μόνο. Δεν μας είπε επίσης ότι, με βάση εκείνές τις… υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε μία σειρά μέτρων τα οποία ουδέποτε εφάρμοσε!] (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε