"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χααρταετοί και αιθεροβάμονες (Χ.ν., 12-3-19)

 

 

 

 

ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΕΣ

 

Η ΚΑΘΑΡΑ Δευτέρα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το πέταγμα του χαρταετού, τη λαγάνα και τα νηστήσιμα της μέρας. Ο δε χαρταετός, λίγο πολύ μας φέρνει στον κόσμο της παιδικής ηλικίας και κάποιας μακρινής αθωότητας.

 

ΜΕΓΑΛΟΙ πια, διατηρούμε το έθιμο με τα παιδιά μας, που, αν έχει και λιακάδα, χαίρονται την πρώιμη ανοιξιάτικη μέρα περισσότερο από μας.

 

ΕΙΝΑΙ και χρονιές που, όπως οι μάσκες στις Απόκριες, έτσι και οι χαρταετοί γίνονται ένα μέσον διακωμώδησης της πολιτικής κατάστασης. Σήμερα βέβαια, δεν έχουμε ανάγκη «διακωμώδησης» της «πρώτης (και τελευταίας;) φοράς» νέο-αριστερής κυβέρνησης, μια και αυτοί που μας κυβερνούν, ή ζουν σε άλλους ιδεοληπτικούς κόσμους, ή είναι απόλυτα αιθεροβάμονες.

 

ΑΣ έλθουμε όμως στην ουσία της Ημέρας:  Πόσοι γνωρίζουμε το συμβολισμό του πετάγματος του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα; Για όσους έχουν διαβάσει το κλασικό πια βιβλίο του Αμεικανο-αφγανού γιατρού και συγγραφέα του επιτυχημένου βιβλίου «Χαρταετοί πάνω από την Πόλη», έχουν ακόμη την πικρή γεύση του στενού δεσμού του πετάγματος ενός χαρταετού με την παιδική φιλία.

 

ΓΙΑ ΜΑΣ τους Χριστιανούς, ο χαρταετός που πετάμε αυτή τη μέρα δεν είναι απλά ένα «παιχνίδι» που «παίζεται» στον αέρα, εκατοντάδες τώρα χρόνια! Για τους «κεκαθαρμένους» Χριστιανούς, το πέταγμα του χαρταετού δηλώνει την ανάταση της ψυχής για όλη τη διάρκεια της Νηστείας, την κάθαρση των αμαρτιών μας, ειδικά μετά το καρναβαλικό ξεφάντωμα, την κραιπάλη και την κρεοφαγία.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ο χαρταετός συμβολίζει και το υψιπετές του ανθρώπινου πνεύματος: είναι ένας τρόπος προσέγγισής του ταπεινού ανθρώπου με το Θεό. Είναι μια νοερή διέξοδος από την καθημερινή τύρβη και την ανυπόφορη πολιτική κατάσταση με τα συνεχιζόμενα φορολογικά βάρη και την αδιαφορία της πολιτείας σε βασικές ανάγκες των πολιτών.

 

…ΜΙΚΡΕΣ σκέψεις για την έναρξη της Σαρακοστής που ευχόμαστε να κυλήσει ομαλά, χωρίς άλλες φυσικές ή ανθρώπινες καταστροφές. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Σάββατο και λαϊκή στη Μίνωος. Κόσμος πολύς. Φίλος που πάρκαρε το αυτοκίνητό του στην παλιά Ρεγγίνα, συναντά στο δρόμο του ένα κάδο σκουπιδιών… ξέχειλο από ολοκαίνουργια, αχρησιμοποίητα σχολικά βιβλία! Πεταμένα, συνυπάρχουν με απορρίμματα φαγητών και άλλων σκουπιδιών, οπότε άχρηστα για αξιοποίηση (φωτό, 1). Μας στέλνει την φωτογραφία, με το παράπονό του: «Γι αυτά τα βιβλία-λέει- ξοδεύτηκαν εκατομμύρια των εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγησή μας. Γιατί δεν λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε, αν μεν περισσεύουν, να επιστρέφονται στο υπουργείο Παιδείας, αν πάλι δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου, γιατί δεν τα επαναφέρουν στην αποθήκη βιβλίων της Β’θμιας εκπαίδευσης για το μέλλον;» Τόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί ένα λελογισμένο μέτρο, ώστε να μην έχουμε αυτή τη θλιβερή εικόνα; Είπαμε, «δωρεάν Παιδεία», αλλά όχι και «δωρεάν σπατάλη»! Έλεος!

 

-Κάπου στην παλιά πόλη, και ενώ οι κτήτορες των παλιών οικημάτων προσπαθούν να διατηρήσουν/συντηρήσουν το παλιό αρχιτεκτονικό τους στιλ, έρχονται οι «γκραφιτάδες» απρόσκλητοι και μουτζουρώνουν την αυθεντική εικόνα μιας παλιάς ιστορικής κατοικίας (φωτό, 2). Αν αυτό θεωρείται… τέχνη, τότε αυτοί οι επίδοξοι καλλιτέχνες αγνοούν την ιστορία του τόπου εντελώς, μη σεβόμενοι ένα πολύχρονο παρελθόν. Μήπως ο Δήμος πρέπει να ξαναδεί το θέμα των «γκράφιτι» στην παλιά-και όχι μόνο-πόλη;

 

-Κυριακή της Τυρηνής και έναρξη από σήμερα των Νηστειών. Μαρτιάτικη λιακάδα και ένας περίπατος στα σοκάκια της παλιάς πόλης εκπλήσσει. Όπως αυτός ο μιναρές ο πολυφωτογαφημένος στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη -που όμως χρήζει επιδιόρθωσης (φωτό, 3).

(Στ.Γ.Κ.

 

———————–

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Προσέξατε πόσοι πολλοί επίδοξοι υποψήφιοι στελεχώνουν τις ομάδες διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου στα Χανιά; Όχι, δεν είναι κακό αυτό, αλλά έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα έχουμε περισσότερους… υποψήφιους, από τους …ψηφοφόρους!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε