"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Για μια μεγάλη Χανιώτισσα ποιήτρια (Βικτωρία Θεοδώρου, 1925-2019)

 

 

 

 

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ,

 

ΗΜΕΡΑ των γυναικών η 8 Μαρτίου, κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να την παρακάμψουμε δίχως να αναφερθούμε στη σημαντικότερη σύγχρονη ποιήτρια των Χανίων και της Κρήτης, τη Βικτωρία Θεοδώρου (1925-2019), τη Νεοχωρίτισσα που πρόσφατα μας «άφησε» πλήρης ημερών!

 

ΕΙΧΑΜΕ την τιμή να της πάρουμε μια κουβέντα-συνέντευξη «εφ΄όλης της ύλης» που δημοσιεύτηκε στα «Χανιώτικα νέα» στις 1-6-2003. Κρατήσαμε την επαφή μαζί της από το 1998 μέχρι το 2005, με συναντήσεις, συζητήσεις και επιστολογραφία την οποία και κρατώ.

 

 

ΤΟ λεπτεπίλεπτο της φυσικής της παρουσίας και η «ευγενική» της στην έκφραση ποίηση, όσο κι αν τα θέματα που διαπραγματεύεται πολλές φορές είναι σκληρά (εξορία από το δεξιό μετεμφυλιακό καθεστώς, στο Τρίκερι, 1948-1953) συναποτελούν προζύμι για μια πανανθρώπινη και συμφιλιωτική με τον εαυτό μας συζήτηση. Όσο για το ανεξάρτητο πνεύμα της, ένα δίστιχο και μόνο φθάνει:

 

«…Στ΄αλήθεια ευτύχησα γιατί δεν έγινα

δούλος κι αφέντης κανενός…»

(«Σ΄ Απόχτησα», από την ποιητική συλλογή Ουρανία, Κέδρος, σελ. 40, β’ έκδοση, 1999)

 

ΕΝΑ αέρινο πέρασμα από την ποίηση, η Βικτωρία Θεοδώρου, με μια ζωή και ποίηση όλο σοφία. Η ενδελεχής και εκ βαθέων μελέτη της έχει να  πει πολλά στους χαλεπούς καιρούς μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε