"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η Ζωή Μετά-στα Χανιά (Χ.ν., 28-2-19)

 

 

 

 

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ…

!.-Ζούμε αυτές τις μέρες, στο νομό Χανίων και σε όλη την Κρήτη,  πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

 

Ο άλλοτε συμπαθής Φεβρουάριος (ο «άγιος Φεβρουάριος» κατά Δήμο Μούτση) αποδείχθηκε πιο «άγριος» από τους χειρότερους Δεκέμβρηδες ή Γενάρηδες, αφήνοντας πίσω του ιστορικές καταστροφές στο νησί.

 

Οι «πληγές» στο σώμα της Κρήτης θα μείνουν ανεπούλωτες για χρόνια.

Οι πολιτικοί θα έλθουν, θα παρέλθουν και ίσως δούμε μερικά «μπαλώματα». Όπως στη Μάνδρα, στο Μάτι και αλλού.

 

Για ριζική αναδιοργάνωση αυτού που λέμε «υποδομές έργων»-στην Ελλάδα ζούμε- προεκλογική περίοδο περνούμε, υποσχέσεις θα ακούσουμε και… έχει ο Θεός!

 

 

ΙΙ.-Σίγουρα για την απρόσμενη μανία της φύσης στην Κρήτη- από ό,τι φαίνεται με τις κλιματικές αλλαγές και σε όλο τον πλανήτη- με τις κατακλυσμιαίες πλημμύρες, τις κατολισθήσεις στην Εθνική οδό (ΒΟΑΚ) και τους άλλους περιφερειακούς δρόμους, τις καταρρεύσεις οικιών και γεφυρών (Κερίτης, Πλατανιάς κ.λπ.), την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής (Αποκόρωνας), τις υπερεκχειλίσεις ποταμών και τις κτηνοτροφικές και αγροτικές ζημίες κ.λπ., δεν «φταίνε» οι πολιτικοί μας!

 

Ούτε φυσικά για τις κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Απλά και εμείς υφιστάμεθα τις συνέπειες.

 

Θα ήταν όμως άδικο να μη καταλογιστούν στους πολιτικούς ευθύνες για το ότι δεν προνόησαν να υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές βοήθειας, να είναι σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις, να έχει οργανωθεί σώμα εθελοντών για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και άλλα που θα μπορούσαν τουλάχιστον να προλάβουν την έκταση των καταστροφών ή να συνδράμουν άμεσα (όπως εκκενώσεις περιοχών). Δεν μπορεί να μένουν αποκλεισμένα από στοιχειώδεις ανάγκες χωριά και οικισμοί για μέρες.

 

Ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στη δεκαετία του 1940-1950. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

 

Όταν πρόκειται να γίνει ένα έργο μεγάλης σημασίας (ΒΟΑΚ, εθνικοί οδοί, γέφυρες, ανακατασκευές, κτίσιμο οικισμών κ.λπ.) καλούνται μεν να λάβουν μέρος στις επί τούτου πολιτικές συνεδριάσεις, τεχνικοί μηχανικοί του δημοσίου ή ιδιώτες, όχι όμως και ειδικοί επιστήμονες, όπως χαρτογράφοι, τοπογράφοι-γεωμέτρες, γεωδαίτες οι οποίοι και καθορίζουν την ακριβή θέση ή ετοιμάζουν και ανασκοπούν ψηφιακούς, γραφικούς και εικονογραφημένους χάρτες, διαγράμματα ή άλλη οπτική αναπαράσταση των φυσικών και τεχνητών χαρακτηριστικών της υπό διαμόρφωση περιοχής, προτείνοντας επιστημονικές λύσεις.

 

Οι ειδήμονες της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, έχουν ειδοποιήσει διεθνώς πολύ νωρίς τις κυβερνήσεις, για τις επερχόμενες καταστροφές…

 

Μόλις πριν λίγες μέρες, ο ειδικός επί των φυσικών καταστροφών, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Συνολάκης,  σε τηλεοπτική εκπομπή εξέφρασε το παράπονο ότι ποτέ δεν καλούνται οι ειδικοί επιστήμονες από τους πολιτικούς, για να τους συμβουλευτούν. Άραγε, στην κατασκευή του «νέου» ΒΟΑΚ, θα προνοήσουν να τους έχουν δίπλα τους σε κάθε βήμα που θα φτιαχτεί, ή θα τους αγνοήσουμε και πάλι; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

«Γέφυρα» προς τις προοδευτικές δυνάμεις… έστησε, λέει, ο Τσίπρας.

Μόνο που σε μια εποχή έντονα αντιπολιτική και αντίξοη για το κυβερνών κόμμα, οι «γέφυρες» από οποιονδήποτε κι αν στηθούν και οπουδήποτε κι αν απευθύνονται, «καταρρέουν».

 

Πριν καν πραγματοποιηθούν!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε