Κυβέρνηση και Περιφερειακός Τύπος (Χ.ν., 26-2-19)
Posted on 26 Φεβ, 2019 in Σχόλια | 0 comments
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΡΙΝ από μια εβδομάδα (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 16-2-19), ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του περιφερειακού Τύπου για το ζήτημα της ανάπτυξης της χώρας. Είπε: (τα μέσα σε […] σχόλια που ακολουθούν είναι δικά μας)
- «Ο περιφερειακός Τύπος πραγματώνει ακριβώς το ρόλο του και το λόγο ύπαρξης του, όταν ακριβώς ανοίγει με έμφαση και με τρόπο συστηματικό τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης»
[Κι αν έχει γράψει αυτή η εφημερίδα για «τα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης» στην Κρήτη -ιδιαίτερα στα Χανιά, με βασικότερο τη δημιουργία ενός ΒΟΑΚ της προκοπής. Τα χάλια του τα διαπιστώνουμε εντονότατα αυτές τις μέρες… Αλλά οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, κάθε χρόνο θρηνούμε ένα σωρό θύματα και οι κατολισθήσεις με το κλείσιμο του δρόμου-όπς και στους υπόλοιπους δρόμους της Κρήτης, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο. Από πού, λοιπόν, θα έλθει η ανάπτυξη, αν δεν υπάρχουν σοβαροί και αξιόπιστοι οδικοί άξονες σε όλο το νησί;]
Για να προσθέσει:
- «Θα έλεγα δε ότι στη μεταμνημονιακή (sic) Ελλάδα, η οποία ολοκλήρωσε (;) τον κύκλο των προγραμμάτων και κάνει σταθερά βήματα για να εξέλθει και από την οικονομική κρίση, θα συνεχίσουμε τις προοδευτικές πολιτικές και τις πολιτικές δίκαιης ανάπτυξης».
[Ποιες είναι οι προοδευτικές πολιτικές; Μήπως, να φορολογούνται αγρίως οι πολίτες, ώστε να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους; Μήπως η προσπάθεια λεηλάτησης του πολιτικού μεσαίου χώρου; Μήπως, το υπερπλεόνασμα που διανέμεται σε «ευπαθείς» -κατά την κρίση του κυβερνώντος κόμματος- ομάδες; Και ποιες είναι οι «πολιτικές δίκαιης ανάπτυξης», όταν κάθε μέρα κλείνουν κι άλλες επιχειρήσεις, επιτρέπουμε στα πιο γερά μυαλά της χώρας να ξενιτεύονται, απεμπολούνται επενδύσεις από έξω ή αποστρεφόμαστε τις ιδιωτικοποιήσεις;]
Και καταλήγει ο κ. υπουργός:
- «Άρα λοιπόν σε αυτή την χρονική και ιστορική συγκυρία ο περιφερειακός τύπος μπορεί να έχει πάρα πολύ ξεχωριστό ρόλο στο να ενεργοποιεί, να συντονίζει και να πυροδοτεί τη συζήτηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ερευνητικής κοινότητας και της οργανωμένης επιχειρηματικότητας ούτως ώστε ο αγώνας για μία δίκαιη ανάπτυξη και μία δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη να γίνει κτήμα όλων»
[Καλά όλα αυτά για τη «δίκαιη ανάπτυξη» και τη «δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη», αλλά για να μπορέσει ο περιφερειακός Τύπος «να ενεργοποιεί, να συντονίζει και να πυροδοτεί (!)» τις συζητήσεις, μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση -η κάθε κυβέρνηση- να τον ενισχύει στοιχειωδώς, τουλάχιστον με κρατικές δημοσιεύσεις; Αλλά φαίνεται πως μόνο ο αθηνοκεντρικός Τύπος «εμπνέει» κάθε κυβέρνηση (αριστερή, δεξιά, σοσιαλιστική)] (Στ.Γ.Κ., www.stcloriw.gr)
————————————
ΤΑ ΠΡΣΩΠΟΠΑΓΗ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΕΙΝΑΙ τα μεγάλα ελληνικά μεταπολιτευτικά κόμματα στα οποία κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι πια η ιδεολογία τους, αλλά η συσπείρωση των οπαδών τους γύρω από τον αρχηγό του κόμματος και φυσικά το πώς θα διατηρηθούν στην εξουσία.
ΑΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ο αρχηγός, τότε το κόμμα φθείρεται, μεταλλάσσεται, διασπάται, ηττάται στις εκλογές ή διαλύεται.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Καραμανλής (ο πρεσβύτερος) είχε εκλεγεί με το κόμμα «Συναγερμός» του Αλ. Παπάγου. Μετά το θάνατο του Παπάγου, δημιούργησε την ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση) και κατά τη Μεταπολίτευση τη «Νέα Δημοκρατία», στην οποία το 1978 προσχώρησε το κόμμα Νεοφιλελευθέρων του Κ. Μητσοτάκη. Ως κόμμα του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», έχει επιβιώσει διότι είναι σταθερό στις ιδέες και τις πρακτικές του και έχει ένα σταθερό πυρήνα «καραμανλικών».
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δεν συνέχισε το κόμμα του πατέρα του- την «Ένωση Κέντρου-, αλλά δημιούργησε «νέο», το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) που, με την πάροδο του χρόνου και τις πολλές μεταλλάξεις και αποσκιρτήσεις μελών του, είναι λίγο αμφίβολο αν θα αντέξει έναν ανήλεο πόλεμο που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΟ ΙΔΙΟ θα δούμε να συμβαίνει, αργότερα, με το ΣΥΡΙΖΑ, όταν μετεκλογικά (όποτε κι αν γίνουν μέσα στο 2019 οι εκλογές), και μετά από μια αναμενόμενη ήττα, θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσει την ιδεολογία του- που και τώρα δεν είναι καθαρή. Για να μη διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, μάλλον θα αλλάξει πρόσημα (ίσως παροδικά και αρχηγό), καθώς και περιεχόμενο και… συνιστώσες. Οψόμεθα…(Στ.Γ.Κ.)