"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Mικρά Ασία “ΧΑΙΡΕ”! (Χ.ν., 12-2-19)

 

 

 

 

 

 

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ «ΧΑΙΡΕ»

1.-Με αφορμή την ιστορικής μνήμης τελετή των εγκαινίων του «Μουσείου Στέγης, Έρευνας και Πολιτισμού» της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος” (φωτό, 1) στην οδό Σφακίων, υπενθυμίζουμε μια σπουδαία πρωτοβουλία που είχε αναλάβει, πριν 20  χρόνια (1999), η εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» σε συνεργασία με το  Ίδρυμα «Αγία Σοφία».

 

 

Επρόκειτο για την σε πολλά ένθετα τεύχη (Απρίλιος-Ιούλιος 1999, τεύχη 16) μοναδική και σπάνια έκδοση ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ «ΧΑΙΡΕ» (φωτό, 2). Σ΄ αυτή παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στο χανιώτικο κοινό όλο το ιστορικό μεγαλείο αλλά και το δράμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, της συμμετοχής των Κρητών σ΄αυτή και της κατοπινής Καταστροφής του Ελληνισμού.

 

Λαμπρά ονόματα με την εγκυρότητα της ιστορικής ή και δημοσιογραφικής έρευνάς τους πλαισίωσαν εκείνη την έκδοση, ενώ και πλήθος ντοκουμέντων από ελληνικά και ξένα αρχεία κόσμησαν τις σελίδες της.

 

Θα ήταν ευχής έργο, εάν βρισκόταν σήμερα κάποιος χορηγός (Περιφέρεια, Βουλή, ΟΤΑ, Σύλλογοι κ.λπ.) που να χρηματοδοτούσε την επανέκδοση εκείνου του αφιερώματος (σε βιβλίο αυτή τη φορά), ώστε στην επέτειο/μνημόνευση των 100 χρόνων από εκείνα τα «δοξασμένα» αλλά και «καταστροφικά» χρόνια (1919-1922), να υπάρχει αυτό το υλικό, σε κάθε σχολική ή κοινοτική βιβλιοθήκη- και όχι μόνο.

 

2.- Ίσως, μελετώντας από νωρίς την ιστορία των προγόνων μας («Οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;», διαβάζαμε σε χανιώτικο τοίχο παλαιότερα), προλάβουμε πολλά που «φυτρώνουν» γύρω μας. Όπως οι τελευταίοι βανδαλισμοί και η πλήρης εγκατάλειψη του μνημείου της Μάχης της Κρήτης στο Γαλατά (Χ.ν., 11/2). Η άγνοια, ή η ηθελημένη διαστρέβλωση της ιστορίας πάντα «σκοτώνει».

 

Ωραία τα οράματα των ηγετών μας, αλλά πρέπει να λαμβάνει κανείς πάντα υπόψη του, όπως έκανε ο Ελ. Βενιζέλος, και αστάθμητους παράγοντες (όπως οι αιφνίδιες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ξένων, οι αλλοπρόσαλλες ευκαιριακές συμμαχίες) και να είναι σε θέση να προβλέπει τι μέλει γενέσθαι.

 

Μόνο μια καλά μελετημένη και μεθοδευμένη εξωτερική πολιτική-χωρίς κομματικές ιδεοληψίες- με μια έστω μίνιμουμ συναίνεση,  θα μας οδηγήσει σε ευτυχέστερα αποτελέσματα… Μελετώντας το αφιέρωμα ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ «ΧΑΙΡΕ» ίσως κατορθώσουμε να απαλείψουμε από τις μελλούμενες γενιές λίγο από το σαράκι του διχασμού (που δυστυχώς ξαναφυτρώνει στις μέρες μας). Ο αναστοχασμός, η περίσκεψη και η αγάπη για την πατρίδα είναι αρετές που χρειάζεται να επαναξιολογηθούν στις μέρες μας, μέρες που για πολλούς είναι χωρίς ιστορική γνώση και «συνείδηση». (www.stcloris.gr, Στ.Γ.Κ.)

 

 

——————————————————————————————————

 

 

 

Η ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

ΜΕΤΑ από μία μετεκλογική (2015) τετραετή «συμμαχία» δυο ετερόκλητων ιδεολογιών (ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ)και αφού γεύθηκαν τους καρπούς μιας αμφιλεγόμενης εξαρχής εξουσίας, ήλθε το αναπόφευκτο (ή μήπως και καλά μελετημένο;) «διαζύγιο». Μάλιστα με «ποιητικές» αντεγκλήσεις και αλληλοκαρφώματα.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» τώρα αρχίζει να εκτυλίσσεται και η… παράσταση θα έχει πολλές ενδιαφέρουσες σκηνές με τις εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες και… ατάκες άσπονδου μίσους!

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ αποκαλύψεις, λοιδορίες και όλα τα «ωραία» του παλαιοκομματισμού που κυριαρχούσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ως φαίνεται παραμένουμε ολόιδιοι, όσα μνημόνια και να φορτωθούμε1

ΙΣΩΣ, να μάντευε κανείς την τελική εξέλιξη της ρήξης μιας «ραμμένης και κομμένης» στα μέτρα της δήθεν αντιμνημονιακής συνεργασίας που όμως αποδείχτηκε πιο μνημονιακή κι από τους άλλοτε «μισητούς» μνημονιακούς («Ή μας τελειώνουν, ή τους τελειώνουμε»!). Έτσι, η ίδια- η «πρώτη φορά» αριστερή κυβέρνηση- αυτοαναιρέθηκε σε όλα της από το γεγονός και μόνον ότι ψήφισε με δεκανίκι τους ΑΝΕΛίτες το τρίτο και χειρότερο όλων μνημόνιο. Και τώρα κύρωσε τη  Συμφωνία των Πρεσπών με έναν αχταρμά… «προθύμων»!

ΣΗΜΕΡΑ, και μόνο το γεγονός ότι  με τους 6 «πρόθυμους» που… υποσχέθηκαν ότι θα στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα εκ των προτέρων, ήδη έχουμε μπει σε μια πολύ βαθιά κρίση θεσμών, αξιών και δημοκρατίας. Η «δεδηλωμένη» που γνωρίζαμε, «μεταλλάχτηκε» από τον πρόεδρο της Βουλής σε… συμπολίτευση (κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 6 «ανεξάρτητους»).

ΚΙ ΑΥΤΗ ακόμη η άλλοτε τυπική εικόνα της Βουλής σχετικά με τη νόμιμη (συνταγματική) διαδικασία ψήφισης νομοσχεδίων, εφεξής θα αμφισβητείται καθημερινά. Κάτι που θα προκαλεί μια αναπόφευκτη φθορά και αναξιοπιστία σε κάθε έργο της.

ΚΑΙ, ναι μεν είναι καλή η υποτιθέμενη «λύση» προβλημάτων που χρονίζουν (Σκοπιανό), όμως δεν θα είναι ανεκτή από το λαό για πολύ χρόνο η εικόνα μιας κυβέρνησης «κουρελού» (κατά τον Κ. Μητσοτάκη). Ούτε βέβαια και οι αντοχές μιας τέτοιας κυβέρνησης θα πάνε μακριά. Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε