Είναι δυνατόν; (Χ.ν., 5-2-19)
Posted on 8 Φεβ, 2019 in Σχόλια | 0 comments
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;
Είναι δυνατόν, ο πρωθυπουργός της χώρας να θέλει να παρουσιάσει στο εξωτερικό (στον κ. Macron, συνάντηση χωρών Νότου στη Λευκωσία)), μια ισχυρή αντίδραση του ελληνικού λαού –σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών- ως αντίδραση «ακροδεξιών και λαϊκιστών»;
Είναι δυνατόν, η κυβέρνηση να «χαρίζει» έτσι εύκολα στη δεξιά, μια μεγάλη μερίδα πολιτών, βάζοντάς τους όλους σε ένα τσουβάλι, επειδή διαμαρτύρονται εναντίον της «εθνικής» πολιτικής της;
Είναι δυνατόν, να μιλάει για μικρό αριθμό διαμαρτυρόμενων, ενώ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις (πρόσφατη της Metron Analysis, 3/2/19) το ποσοστό που αντιτίθεται στην Συμφωνία των Πρεσπών κυμαίνεται σταθερά μεταξύ του 66-80% των ερωτηθέντων;
Είναι δυνατόν, ο κ. πρωθυπουργός να μην έχει σωστή αντίληψη της μεγάλης δυσαρέσκειας του λαού, που ολοένα και αυξάνεται από τις πολιτικές του (αγροτικό, επιστροφή δώρων κ.λπ.); Ή, μήπως επιδιώκει εσκεμμένα το διχασμό του λαού;
Συνήθως, ο κάθε πρωθυπουργός περιβάλλεται από ένα στενό κλοιό συμβούλων του οι οποίοι τον πείθουν πως αυτά που του λένε αντιπροσωπεύουν το σωστό, το συμφέρον του και την …πραγματικότητα! Μόνον, όταν τα πράγματα «σκουραίνουν» (Μάτι, 2018), έρχεται ο ίδιος αντιμέτωπος με την απτή πραγματικότητα γύρω του.
Φαίνεται πως ο κ. πρωθυπουργός αρέσκεται να ζει σε ένα «γυάλινο πύργο»: τα βλέπει όλα διαθλαστικά μέσω μιας ήδη «πεθαμένης» ιδεολογίας (Μαδούρο). Ίσως να τον βολεύει η ύπαρξη ενός κάποιου τεχνητού πολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο έχει πιστέψει. Πως αλλιώς θα πάει στις εκλογές…; (Στ.Γ.Κ.)
—————————————————————–
ΓΙΑ ΕΝΑ «ΑΛΑΦΑΒΗΤΑΡΙ» (αδημ.)
Πρωτοβουλία αξιέπαινη αθηναϊκής εφημερίδας να προσφέρει δωρεάν στις Σαββατιάτικες ή Κυριακάτικες εκδόσεις της, παλιά ελληνικά Αναγνωστικά.
Μάλιστα, λίγοι σήμερα γνωρίζουν ότι ένα «Αλφαβητάρι» που κυκλοφόρησε πριν 100 χρόνια (1919) έχει αλλάξει την εκπαίδευση στην Ελλάδα μεγαλώνοντας πολλές γενιές. Πρόκειται για το «Αλφαβητάρι-με τον Ήλιο»: είναι το πρώτο γραμμένο στη δημοτική γλώσσα, και αποτελεί μέρος της σημαντικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Το βιβλίο αποτελεί φωτεινό ορόσημο στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας. Με το ύφος, τη γλωσσική μορφή (γλώσσα δημοτική), και το περιεχόμενό του εκφράζει το γενικότερο πνεύμα του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, και με την καταδίκη του από την αντι-μεταρρύθμιση έγινε σύμβολο του πνεύματος αυτού. Η πολλαπλή έκδοσή του (και από ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους), επιδιώκει να προβάλει την ιστορική του σημασία. Από την άλλη πλευρά όμως, το «Αλφαβητάρι με τον Ήλιο» παραμένει το καλύτερο ελληνικό βιβλίο για την πρώτη ανάγνωση. Για την ιστορία, γράφτηκε από λαμπρά ονόματα εκείνης της εποχής: Δημοσθένης Ανδρεάδης, Αλέξανδρος Δελμούζος, Παύλος Νιρβάνας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Μανόλης Τριανταφυλλίδης ενώ την εικονογράφηση του έκανε ο μετέπειτα μεγάλος ζωγράφος Κωνσταντίνος Μαλέας.
Τότε, ναι, είχαμε πραγματική μεταρρύθμιση από σοφούς ανθρώπους, άσχετα με την ιδεολογία και την κοινωνική τους θέση, που συμμετείχαν στο όραμα του Ελ. Βενιζέλου για μια πραγματική Παιδεία του ελληνικού λαού. (Στ.Γ.Κ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ (αδημ.)
Κύριε πρόεδρε,
«Όταν γίνει πλήρως κατανοητό από τους λαούς μας το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως ένας συμβιβασμός που ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών (sic), θα πάψει να υπάρχει το δηλητήριο της καχυποψίας που συντηρεί τις εστίες ακραίου εθνικισμού εκατέρωθεν» (Γ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».2/2/19)
Απορία μας: Καλά αυτός ο συμβιβασμός που, κατά τον κ. Κατρούγκαλο «ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συμφερόντων και των δυο πλευρών», πώς ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, όταν το 70-80% των Ελλήνων διαφωνεί μ΄ αυτή; Αν, ουσιαστικές παραχωρήσεις που, κατά τον κ. υπουργό, θεωρούνται «εθνικό μας συμφέρον», τότε κάπου αγνοούμε τι σημαίνει ελληνικό έθνος, τι εθνικό συμφέρον και ποιες ιστορικές ευαισθησίες έχει ο ελληνικός λαός.
ΕΡΜΟΛΑΟΣ