"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο χρόνος των εκλογών (σχόλια, Χ.ν.)

 

 

 

 

 

 

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΑΝΕΚΑΘΕΝ στην Ελλάδα ο χρόνος των εκλογών διαμορφωνόταν όχι με τη λήξη της τετραετίας, αλλά από συγκυρίες που ευνοούσαν την (εκάστοτε) κυβέρνηση.

 

ΚΑΙ βέβαια, όχι από δημοσκοπήσεις που έχει αποδειχθεί ότι είναι τις περισσότερες φορές εκτός πραγματικότητας.

 

ΕΤΣΙ, μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες (παροχές, διορισμοί, προσλήψεις κ.ά.) και «ξεγελαστεί» προσωρινά ο ψηφοφόρος, τότε οι εκλογές θα γίνουν πραγματικότητα! Τα «αγκάθια» με τη Μάνδρα, το Μάτι (και τους νεκρούς), κυρίως δε με το «Σκοπιανό», είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τους ψηφοφόρους. Ακόμη κι εκείνους που σήμερα δεν παίρνουν θέση στο τι θα ψηφίσουν. Οι περισσότεροι από τους τελευταίους είναι του «βλέπουμε και κάνουμε».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κυβερνάει σήμερα με έναν αχταρμά βουλευτών προερχομένων από τα διαλυμένα μικρά κόμματα, είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει την πρωτιά. Θα αγωνιστεί όμως, με όλο το μηχανισμό που τέσσερα  χρόνια δημιούργησε, τουλάχιστον να έχει τη μικρότερη δυνατή εκλογική ήττα.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα είναι το «Σκοπιανό» που δεν θα ξεχαστεί εύκολα-όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά παντού. Το λεχθέν από τον κ. Τσίπρα πως «Θα συνεχίσουμε με θετικές αποφάσεις μέχρι την τελευταία ημέρα», εκφράζει μάλλον την αγωνία του μπροστά σε μια μεγάλη ήττα (πόσες «θετικές» αποφάσεις μπορεί να πάρει χωρίς την απόρριψή τους από τους δανειστές;)

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι διαλυμένη και τα ανακουφιστικά (πάντα προσωρινά και ψηφοθηρικά) μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση αποτελούν προπέτασμα καπνού. Όπως συνέβαινε πάντα σε προεκλογικές περιόδους.

 

 

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της κυβέρνησης είναι να έχει όσο γίνεται περισσότερα «θετικά» πρόσημα -άσχετα με το ποιος θα κληθεί αργότερα να πληρώσει το λογαριασμό των υποσχέσεων-, για να επιτύχει μια αξιοπρεπή μετεκλογική θέση!  (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

————————————————————

 

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

 

 

ΑΥΤΟ που εκφράζει απόλυτο κυνισμό στους πολιτικούς, είναι ο «έρωτας» για την εξουσία. Και φυσικά, μια «αριστερά» που έχει δεκαετίες να κυβερνήσει τη χώρα, τώρα που έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει, δεν θα την εγκαταλείψει εύκολα.

 

ΓΙ ΑΥΤΟ, ταυτόχρονα με τις «παροχές», ο αγώνας των Συριζαίων είναι η διάλυση του ΚΙΝ.ΑΛ (Κίνημα Αλλαγής), ώστε να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους του άλλοτε μεσαίου χώρου.

 

Ο ΚΥΡΙΟΣ Τσίπρας θα προσπαθήσει να εδραιώσει ένα δικομματισμό στα μέτρα του, ένα «πλατύ προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο»!, εναντίον της «δεξιάς», φορώντας τη λεοντή της «κεντροαριστεράς» που άλλοτε αποτελούσε το αντίπαλό δέος του.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ την τακτική του Ανδρέα, αν και δεν έχει τις ικανότητες του Ανδρέα. Θα υποσχεθεί πολλά σε πολλούς και όσοι πέσουν στην παγίδα του. Θα πρόκειται πάλι για τυχάρπαστους πολιτικούς που ενώ  φαινομενικά αγωνίζονται για τα… ιδεώδη της σοσιαλδημοκρατίας, κατά βάθος επείγονται να ανέλθουν σε κάποιον κυβερνητικό θώκο.

 

Η ΕΝΔΟΜΥΧΗ επιθυμία του κ. πρωθυπουργού είναι να διαλύσει το παλιό σοσιαλιστικό κίνημα, ώστε να γίνει ο «ηγεμονίσκος» της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Και, γιατί όχι;, αργότερα και της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστερά! (Στ.Γ.Κ.) (αδημ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

 

Απλό το ερώτημά μας: αφού η ΠΓΔτΜ θα ονομάζεται-και με την   υπογραφή μας, «Βόρεια Μακεδονία» (ο κ. Ζάεφ επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία»), αυτό δεν θα υπονοεί ότι κάπου προς τα νότιά της θα πρέπει να υπάρχει μια άλλη χώρα ως «Νότια Μακεδονία»; Και οι ξένοι ιστορικοί δεν θα αναζητούν τη «Νότια Μακεδονία» για έρευνα, σύγκριση και μελέτη; Κι εμείς, ως Έλληνες, τι θα τους απαντάμε; Ότι δεν υπάρχει τέτοια χώρα, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη επαρχία στη βόρεια Ελλάδα με το όνομα… Μακεδονία; Λογικά, δεν θα υποβάλλουν και το ερώτημα, «και πότε αυτό το κομμάτι θα ενωθεί με την άλλη χώρα (τη «Βόρεια Μακεδονία»); Υπάρχουν στην Ιστορία του κάθε λαού λέξεις «ταμπού» που, όποιος τις εγγίζει, είναι σαν ν’ ανοίγει το κουτί της Πανδώρας: με όλα τα δεινά να ορμούν έξω (φανατισμούς, εξεγέρσεις, πτώσεις κυβερνήσεων, ακόμη και πολέμους). (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε