"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μακεδονικό: Το θέμα που καίει…

 

 

 

 

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ…

  • «Εκείνος (ή εκείνοι) που υπογράφουν ονόματα κρατών (όπως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Σκοπιανούς), αυτό που κάνει είναι  με  τη συγκατάθεσή του να περιγράφει όχι μόνο έναν κόσμο, αλλά και να του δίνει διεθνή υπόσταση. Με την υπογραφή του μάλιστα επιβάλλει στους χρήστες του «νέου» ονόματος (erga omnes) τον τρόπο που εφεξής θα το προσλαμβάνουν. Πιο απλά, η υπογραφή κι από τη χώρα μας της Συμφωνίας των Πρεσπών (με τον όρο και τα συνακόλουθα της σύνθετης ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία»), θα επηρεάσει αυτόματα ιστορικές συνέχειες της Ελλάδας, αφού θα δώσει στους άλλους (Σκοπιανούς) ανιστόρητες ταυτότητες και γλώσσες – ίσως ακόμη και εδαφικές αξιώσεις».

 

 

 

ΕΤΣΙ, αυτό που λέγεται πως πάμε «προς κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης», δείχνει το πόσο δέσμια ξένων συμφερόντων είναι η κυβέρνηση αλλά και το πόσο βιάζεται να κλείσει ένα καυτό θέμα, για το οποίο το 80% του ελληνικού λαού αντιτίθεται προς τη «λύση» αυτή.

 

ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει αντίρρηση στο να λύνονται χρονίζοντα προβλήματα που, όμως, δεν τα δημιουργούμε εμείς (ΠΓΔΜ, Τουρκία). Ίσως φταίμε στο ότι δεν τα προλαβαίνουμε.

 

ΑΛΛΑ, όπως ξαναγράψαμε, τι το πιο λογικό να ονομαστεί η γειτονική χώρα –όπως πρότεινε ο αξιοσέβαστος και εμβριθέστατος επί του  θέματος μελετητής και πολιτικός Μιχάλης Χαραλαμπίδης- «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής»; Ποιος θα είχε αντίρρηση, και για ποιο λόγο;

 

ΟΣΟ για το ψευδοεπιχείρημα που υποστηρίζεται από πολλούς ότι την ονομασία «Μακεδονία» έχουν έτσι κι αλλιώς δεχθεί 100 και πλέον χώρες, ας κάνουν τον κόπο να αναρωτηθούν πόσες χώρες σήμερα έχουν αλλάξει όνομα που αμέσως αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ (Ζαϊρ, Κεϋλάνη, Ινδοκίνα, «Γερμανική Αυστρία», Βρετανία κ.ά.); Μόνο σκοπιμότητες ξένων συμφερόντων εξυπηρετούνται με την υπογραφή μας, ως Β. Μακεδονία…

 

ΑΚΟΜΗ και μέχρι χθες συνεργάτες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εναντιώνονταν στη Συμφωνία: «…Η Συμφωνία των Πρεσπών», υποστήριξε (προχθές) ο παραιτηθείς υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, «η οποία εκχωρεί εθνική κυριαρχία, δεδομένου ότι υπάρχει σε τουλάχιστον 8-9 σημεία η αναφορά «μακεδονικός λαός» και «μακεδονικοί αγώνες», είναι αντισυνταγματική χωρίς τη συγκατάθεση 180 βουλευτών». Την χαρακτηρίζει μάλιστα «θνησιγενή».

 

ΑΝ παρόλα αυτά, οι Συριζαίοι επιμένουν στην «αιρετική» άποψή τους, αλλά διακατέχονται ακόμη από δημοκρατικά ιδεώδη, ας κάνουν ένα δημοψήφισμα για το όνομα!  (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Οι Μαδάρες στη μεγαλοπρέπειά τους (φωτό, 1, αρχείο Στ.Γ.Κ.): Ολοχιόνιστες, περήφανες, ανάμεσα σε απειλητικά σύννεφα και μια γκριζόμαυρη γη! Περιμένουν τους εραστές των χειμερινών σπορ, τους εκδρομείς και τους περιπατητές, όπως κάθε χρόνο. Ωραίοι οι περίπατοι (αναβάσεις) του «Ορειβατικού Ομίλου» και τυχεροί όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές απολαμβάνοντας ένα απίθανο χειμερινό κατάλευκο σκηνικό που ξανοίγεται μπροστά τους. Όσο για τα οφέλη της υγείας, ας μη το συζητάμε. Το ροδοκόκκινο πρόσωπο, το χαμόγελο και η σφριγηλότατα του σώματος, τα λένε όλα.

 

-Μοιάζει με πιραντελικό θεατρικό σκηνικό (φωτό, 2), με παραλλαγμένο τίτλο ενός έργου του: «Δώδεκα πρόσωπα ζητούν συγγραφέα»! Εννοούμε τους 12 υποψηφίους για το Δήμο Χανίων! Ο νυν έκανε ό,τι μπορούσε και προσπαθεί να παρουσιάσει και νέα έργα. Οι άλλοι –οι περισσότεροι από τη θέση της αντιπολίτευσης- γνωρίζουν πολύ καλά έσωθεν τι συμβαίνει με τα δημοτικά πράγματα, άρα περιμένουμε και τους προγραμματισμούς τους. Υπάρχουν και άλλοι πολύ έμπειροι τόσο στα θέματα της περιφέρειας, όσο και του Δήμου. Όσο για κάποιους που είναι πιθανόν ξένοι προς τα «δημοτικά», αλλά πολύ σχετικοί με την πολιτική της χώρας, κουβαλούν μέσα τους και διαφορετικές απόψεις για το «τι μέλει γενέσθαι»! Στην «παράσταση» που ήδη άρχισε να παίζεται θα δούμε στο τέλος της ποιον θα ευνοήσει ο «συγγραφέας-λαός» δίνοντάς του το χρίσμα. Έστω και κάτω από ένα τέτοιο σκηνικό πολλών έργων, δηλαδή, που περιμένουν να γίνουν, όμως παραμένουν σε θλιβερή και αντιαισθητική κατάσταση. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε