"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νέον έτος (2019): έτος φωτός ή σκότους; (Χ.ν., 8-1-19)

 

 

 

 

 

ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ: ΕΤΟΣ ΦΩΤΟΣ Ή ΣΚΟΤΟΥΣ;

 

ΕΛΛΑΔΑ…

(τα βαρίδια παραμένουν)

-Καταφέραμε με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας και υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, να ισχυριστούμε ότι «βγήκαμε» από τα μνημόνια! Η πραγματικότητα λέει τα αντίθετα…

-Μιλάμε για δήθεν «επιστροφή στην ομαλότητα», ενώ τίποτε ουσιαστικά δεν άλλαξε στη μνημονιακή καθημερινότητά μας. Κι ούτε προβλέπεται να αλλάξει, όσο δεν αλλάζουμε εμείς -ψηφοφόροι και πολιτικοί-νοοτροπία.

-Προσπαθήσαμε -και προσπαθούμε- «εν κρυπτώ», βεβιασμένα πιεζόμενοι έξωθεν να «λύσουμε» το Σκοπιανό, αλλά μάλλον μας επιστρέφει ως μπούμερανγκ.

-Επιστρέψαμε στις αλήστου μνήμης μεταπολιτευτικές προεκλογικές περιόδους των ακραίων πολώσεων αποδεικνύοντας ότι δεν διδαχθήκαμε τίποτε από την καταστροφική διχόνοια, τη «δολερή».

-Η «αριστερή» -και κάθε άλλη- κυβέρνηση αγωνίζεται να αλώσει το προπύργιο της Δημοκρατίας, την δικαστική εξουσία. Ευτυχώς «υπάρχουν-ακόμη- δικαστές» στην Αθήνα.

-Η σκανδαλολογία ακολουθεί το «δόγμα Π» και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει… Βλέπετε, η αλήθεια είναι γυμνή για να την ντύνει ο καθένας όπως θέλει.

-Θλιβερό παραμένει ότι πάνω από 350.000 νέοι «υψηλών μορφωτικών προσόντων» εγκατέλειψαν τη χώρα ανεπιστρεπτί.

-Η Παιδεία (υποβαθμισμένη), η Υγεία (διαλυμένη), η Ασφάλεια (επικίνδυνη αύξηση ανθρωποκτονιών), αποδεικνύουν πως το κράτος κάθε άλλο παρά σωστά λειτουργεί.

-Η Οικονομία μας αμφιταλαντεύεται, μη επιχειρώντας το άλμα που απαιτείται για μια πραγματική «έξοδο» από τη μιζέρια.

- Η οικονομική κρίση της χώρας ελάχιστα δίδαξε την Ε.Ε., κυρίως τους γραφειοκράτες της αλλά κι εμάς, στο να συνέλθουμε σε θέματα αλληλεγγύης και δημοκρατικότητας.

Με όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα, σε τι να ελπίζουμε για τον καινούργιο χρόνο;  (Στ.Γ.Κ.)

 

ΚΟΣΜΟΣ…

(έλλειψη ικανών ηγετών)

-Ο Πλανήτης φέρεται να έχει βαριά «τραυματισθεί» από την ανάδειξη ελασσόνων, λαϊκιστών ηγετών παντού.

-Ολοένα και περισσότερο παρατηρείται μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εξουσία και το λαό, όπως κι ανάμεσα στους πλουσίους των πόλεων και τους φτωχούς της περιφέρειας. Η περίφημη «πάλη των τάξεων» είναι πια διεθνής και εθνική.

-Ο λαϊκισμός σε όλες τις χώρες κερδίζει έδαφος και φαίνεται δύσκολο να ανατραπεί. Έτσι, αναμένονται «ιστορικές» αλλαγές (εθνικές ή οικονομικές) στο όχι και μακρινό μέλλον.

-Παντού συγκρούονται το φαντασιακό (ιδεολογικοπολιτικό) με την ολοένα σκληρότερη πραγματικότητα.

-Η τεχνολογία, αντί να κάνει «ευτυχισμένους» τους ανθρώπους παράγει «fake news» και χαλιναγωγεί ή εκβιάζει κράτη και κυβερνήσεις.

-Η εμπιστοσύνη των λαών στις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους διαψεύδεται οικτρά.

-Το εγωιστικό «πείραμα» του Brexit και οι παλινδρομήσεις του αποδεικνύουν πόσο η άλλοτε κραταιά Ε.Ε.-και η Αγγλία- είναι έρμαιο ασημαντοτήτων.

-Η ταυτόχρονη εσωτερική αποδυνάμωση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας-Γαλλίας, Μέρκελ, Μακρόν) δεν προδιαθέτει για τολμηρές πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ε.Ε. Μπορεί έτσι η πολυπαινεμένη Ε.Ε. να αποτελέσει ισοδύναμο εταίρο των αναδυομένων υπερδυνάμεων;

-Η Αμερική αποσύρεται από το διεθνές προσκήνιο αυτοπεριοριζόμενη στην ήπειρό της: «προδίδοντας» έτσι, συμμαχίες δεκαετιών και δυτικές «αξίες».

-Η Κίνα (με την τεχνολογία της) και η Ρωσία (με την ενεργειακή πολιτική της), ανταγωνιζόμενες ή συμμαχώντας όπου προπορεύεται το συμφέρον τους, αναδύονται ως οι επόμενες υπερδυνάμεις.

-Η Τουρκία καραδοκεί-και μας απειλεί νυχθημερόν- για να ανακτήσει τον «ηγετικό» της νέο-οθωμανικό πια ρόλο στην περιοχή. Πώς; Περιμένοντας ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε αξιοποιώντας εις βάρος μας νέες συμμαχίες να πραγματοποιήσει τις ανιστόρητες απαιτήσεις της δια της βίας (πολεμικό επεισόδιο).

 

… Κατά τα άλλα, ευχόμαστε και πάλι μια Καλή Χρονιά σε όλους. Τουλάχιστον, όχι χειρότερη από την προηγούμενη. Την υγεία μας να έχουμε. Και την κρυφή ελπίδα να «γεννηθούν» νέοι παγκόσμιοι ηγέτες για το καλό όλου του κόσμου. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε