Βαλκανική Ειρήνη! (Χ.ν., 25-12-18)
Posted on 26 Δεκ, 2018 in Σχόλια | 0 comments
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
• «Πιστεύουμε ότι τα Βαλκάνια θα πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, της οικονομικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της 6ης Τετραμερούς Συνάντησης Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ρουμανίας- Σερβίας, που διεξήχθη, στο Βελιγράδι. (Δεκ. 2018)
… Αλλά τα Βαλκάνια, εδώ και περίπου δυο αιώνες, ουδέποτε υπήρξαν «επίκεντρο ειρήνης», παρά μόνο ανταγωνισμού ενός συνονθυλεύματος ποικίλων εθνών, γλωσσών, θρησκειών και-κατά συνέπεια- εθνικισμών. Κι αυτό επικράτησε κυρίως μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οπότε ανέλαβε να καλύψει το κενό με (αιματηρές συνήθως επεμβάσεις) κάθε τυχάρπαστη μεγάλη δύναμη της Ανατολής ή της Δύσης, ώστε να ελέγχει μέσω της γεωστρατηγικής αυτής περιοχής όλη την ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και τη Ρωσία.
ΦΥΣΙΚΑ, κάθε προσπάθεια που γίνεται για ειρήνευση της πολύπαθης βαλκανικής χερσονήσου είναι επαινετή και συνοδεύεται από τις ευχές μας για επιτυχία. Αρκεί να μην είναι σε βάρος κάποιου λαού, ειδικότερα της χώρας μας. Πολύ δε περισσότερο τώρα που η Τουρκία προσπαθεί να διεμβολίσει την περιοχή και να κυριαρχήσει σ΄αυτήν πολιτιστικά, θρησκευτικά και οικονομικά, η ενότητα των βαλκανικών λαών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μια ενότητα που αποτελεί όραμα από το 1930 και εντεύθεν.
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν ως μια πυρίμαχος ζώνη. Δεν είναι και πολλά τα χρόνια που οι Αμερικανοί με τους Ευρωπαίους (κυρίως με τη Γερμανία) διαμέλισαν κυριολεκτικά την άλλοτε κραταιά Γιουγκοσλαβία του Τίτο και δημιούργησαν τα κράτη που ήθελαν -ένα εκ των οποίων είναι και η ΠΓΔτΜ με την οποία έχουμε τη διαμάχη για το όνομα: ένα πρόβλημα «τεχνητό» και ανιστόρητο των μεγάλων δυνάμεων που θέλουν να το «λύσουν» με το στανιό, προς όφελός τους και μόνο. Και, εδώ που τα λέμε, αυτό δεν δείχνει η ιστορία; Η ειρήνη στα Βαλκάνια ήταν πάντα ποθητή από τους λαούς, όχι όμως κι από τους μεγάλους. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
————————————————————-
EΤΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΑ ΑΝΩΘΕΝ «χρίσματα» υποψηφίων «ελέω κόμματος» δίνουν και παίρνουν. Λίγοι κομματάρχες σκέφτονται ουσιαστικά προσόντα: όλοι αποβλέπουν στην προσέλκυση ψήφων. Αν, δηλαδή, το όνομα του υποψηφίου θα φέρει στο κόμμα κόσμο.
ΓΙ ΑΥΤΟ και οι πάμπολλες υποψηφιότητες!
ΕΙΔΑΜΕ για την ώρα «χρίσματα» ή έμμεσες υποστηρίξεις σε υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους, θα δούμε σε λίγο και τις ευρωλίστες πάντα με στόχο την ψηφοθηρία, όπως και τις λίστες των με κομματικά κριτήρια υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα.
ΗΔΗ, υπάρχει ένας πυρετώδης υποχθόνιος αγώνας με κρούσεις σε πρωτοκλασάτα στελέχη κάθε κόμματος να κατεβούν στις «κρισιμότερες μεταπολιτευτικά -όπως αρέσκονται να λένε οι Συριζαίοι- εκλογές»! Και ήδη έχει πολωθεί το κλίμα για όλες τις επικείμενες εκλογές, με το σύνθημα «αριστερά ή δεξιά», «παλιό» ή «καινούργιο»! Ας είμαστε επίσης έτοιμοι, για πολλές και ανόσιες διακομματικές κρυφές μετεκλογικές συμμαχίες.
ΤΗΝ ΑΡΧΗ έκανε το Κίνημα Αλλαγής με την επικύρωση και ανακοίνωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού υποψηφίων σε όλη την επικράτεια, ενώ η ΝΔ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τους δικούς της, στη λογική της ανανέωσης που επιθυμεί ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει επί της ουσίας συζήτηση ακόμα για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, αν και η απόφαση του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος είναι να υπάρξει σημαντική ανανέωση.
Η ΛΕΞΗ ανανέωση -ταλαίπωρη και δύσμοιρη στην πολιτική- πάλι στο προσκήνιο. Αλλά το πόση ανανέωση θα δούμε εξαρτάται κυρίως από τα … ψηφοθηρικά κριτήρια του κάθε κομματάρχη! Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)
———————————————
ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (φωτό, πίνακας Conrad)
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ χωρίς ποίηση, χρονιάρες μέρες χωρίς Αλ. Παπαδιαμάντη, δεν νοούνται… Για τη σημερινή μέρα προτιμήσαμε το λιτό, αλλά τόσο ουσιαστικό σε περιεχόμενο και επικαιρότητα μικρό ποίημα του Τάκη Βαρβιτσιώτη, με τίτλο «Χριστέ μου»:
«Χριστέ μου
Βοήθησέ με να μάθω
Την ορθογραφία της λέξης «αγαπώ»
Την ορθογραφία των λέξεων
«Ταπεινοφροσύνη»
«Αθωότητα»
«Υπομονή»
Για να υπομείνω
Τα βάσανα της ζωής
Όπως υπέμεινες Εσύ
Το μαρτύριο του Σταυρού
Για να μπορώ να ψαλιδίζω
Το πλέγμα του σκότους
Την επηρμένη λάμψη των καθρεφτών
Για να μπορώ να ελπίζω
Σ’ ένα φως αναστάσιμο» (Από τη συλλογή Η θαυμαστή αλιεία (1992)
… Χρόνια Πολλά και του χρόνου! (Στ.Γ.Κ.)