Κρήτη-Μακεδονία (Χ.ν., 18-12-18
Posted on 18 Δεκ, 2018 in Σχόλια | 0 comments
ΚΡΗΤΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (φωτό, Βενιζέλος-Σκρα)
ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ επίκαιρη και μεστή θεμάτων εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με θέμα «100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου-Η συμβολή της Ελλάδας στη νίκη», ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες ιστορικούς, ερευνητές και καθηγητές Πανεπιστημίου.
ΟΙ ΔΥΟ μεγάλες καταλυτικές μάχες για την έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο βαλκανικό μέτωπο (Σκρά και Δοϊράνης) είχε μεν ευτυχή για τα ελληνικά συμφέροντα έκβαση, αλλά και πολλά θύματα από τις συμμαχικές δυνάμεις και τη χώρα μας.
ΤΟ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ αυτής της περιόδου (1917-1918) που αποδεικνύει και τη διορατικότητα του Ελ. Βενιζέλου, είναι ότι ο ίδιος ο Εθνάρχης, αντιλαμβανόμενος μετά και την είσοδο των ΗΠΑ στον Πόλεμο πού θα έγερνε η πλάστιγγα της νίκης, πήγε εσπευσμένα στο Παρίσι όπου συνάντησε το Κλεμανσό τον οποίο έπεισε ότι το Βαλκανικό μέτωπο ήταν εξίσου ενδιαφέρον για την Entente (=Εγκάρδια Συνεννόηση) με τα άλλα στα οποία διεξάγονταν σκληρές μάχες. Έτσι ο Κλεμανσό άλλαξε άποψη για τα Βαλκάνια, πείστηκε για τη στρατηγική του Βενιζέλου ο οποίος και συγκέντρωσε σε μικρό χρονικό διάστημα τρεις μεραρχίες ελληνικού στρατού (Σερρών, Αρχιπελάγους και Κρήτης). Ο Κλεμανσό έστειλε γαλλικά στρατεύματα (υπό τον A. Guillaumat) που με τους άλλους συμμάχους (Σέρβους, Ιταλούς και Βρετανούς) έφεραν την τελική νίκη, και την Ελλάδα στο πλευρό των νικητών. Και με τα θετικά αποτελέσματα για αυτήν (παραχώρηση νησιών του Αιγαίου-δυτικής Θράκης), αλλά και την επιβεβαίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
ΔΥΟ επίσης θετικά αποτελέσματα από τις μάχες Σκρά και Δοϊράνης (Κιλκίς) ήταν: «η εδραίωση του ιστορικού ρόλου της Ελλάδας στη Μακεδονία» (όπως τόνισε ο κ. Ν. Παπαδάκης), και «η αναβάθμιση των σχέσεων Σερβίας-Ελλάδας» (όπως είπε η κα Α. Πετσινάρ), σχέσεις που είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ θεωρώ ότι η συμμετοχή και της Κρητικής μεραρχίας στις μάχες συνέτεινε ώστε να συσφιχτούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα σε Μακεδόνες και Κητικούς: μια σχέση που επιβεβαιώνεται καθημερινά από την αγάπη με την οποία περιβάλλουν οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- τον Ελ. Βενιζέλο, αλλά και από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που γίνονται στη Μακεδονία από το Ίδρυμα Βενιζέλος. Όπως μάλιστα μου εξομολογήθηκε προσωπικά ο κ. Χρήστος Γκουντενούδης, ο δήμαρχος του Δήμου Παιονίας που από προχθες είναι και εταίρος του Ιδρύματος «Ελ. Κ. Βενιζέλος», αν δεν υπήρχε το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, ίσως φέτος τα 100χρονα της Μάχης του Σκρα να μη γιορτάζονταν με τη λαμπρότητα που γιορτάστηκαν. (Στ.Γ.Κ.)
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΥΝΗΘΩΣ ένα σοβαρό ελληνικό εθνικό θέμα οδηγεί τις κυβερνήσεις σε πρόωρες εκλογές.
ΚΑΙ το «Μακεδονικό» είναι ένα καυτό για τους Συριζαίους και όχι μόνο… Έτσι, η χώρα, πολύ πριν από την κανονική ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών βρίσκεται ήδη σε έντονο προεκλογικό κλίμα με ακραία πολωτική τάση από τους δυο «μονομάχους» (Τσίπρα-Μητσοτάκη), ώστε να υπάρξειι απόλυτη συσπείρωση των οπαδών τους.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ έτσι συνέβαιναν μεταπολιτευτικά, έτσι συμβαίνουν δυστυχώς και σήμερα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πάντα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και φυσικά στην εμπιστοσύνη των ξένων προς τη χώρα μας.
ΕΙΝΑΙ κι αυτές οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που έχουν παγιοποιήσει μια σημαντική διαφορά στα ποσοστά των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που μάλλον επηρεάζουν το όλο κλίμα. Το αν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη στάση των αγορών απέναντι στη χώρα μας, αλλά και στην προσπάθεια ανάταξης του κοινωνικού ιστού, ουδόλως ενδιαφέρει τους «μονομάχους» μας.
ΔΕΝ είναι και λίγοι εκείνοι που πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει εκλογές τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ακόμη και με το «Μακεδονικό» ανοικτό! Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι καμιά τόσο αντιφατική συγκυβέρνηση όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – με τους συριζαίους να είναι αναφανδόν υπέρ της ψήφισης του «Μακεδονικού» και με τον Π. Καμμένο να επιμένει κάθε μέρα στις θέσεις του- δεν είναι δυνατόν να πορεύεται σε θολά νερά έτσι για 11 ακόμη μήνες! Γι αυτό, υποθέτουμε πως οι εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα.
ΠΟΤΕ; Μα φυσικά, όταν πάρει στα χέρια του o πρωθυπουργός τις όποιες ευνοϊκές δημοσκοπήσεις που θα επιβεβαιώνουν (!) ότι τα θετικά μέτρα (επιδόματα) που λαμβάνει περνάνε στον κόσμο… Αλλά ήδη ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι αυτά τα «εφάπαξ επιδόματα» είναι προεκλογικές… παροχές, ένα ψηφοθηρικό δέλεαρ που δεν θα είναι μόνιμο. Οπότε και οι εκλογές, οποτεδήποτε κι αν γίνουν, θα είναι δίκοπο μαχαίρι… (Στ.Γ.Κ.)