"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τί μας συμβαίνει; (Χ.ν., 27-11-18)

 

 

 

 

 

TI ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

ΜΕΤΑ από 8 χρόνια μνημονίων, με τους άλλοτε «αγανακτισμένους» στις πλατείες να έχουν περιπέσει σε απόλυτη σιωπή, με τα περισσότερα κόμματα να έχουν περάσει ανεπιτυχώς τη δοκιμασία του κυβερνάν, με την άλλοτε ελπιδοφόρα «αριστερά» στην κυβέρνηση για (δήθεν) μια άλλη Ελλάδα, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ημιαδράνειας ή ημινάρκωσης για να μη πούμε σχιζοφρένιας!

 

ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ δυναμικές διαδηλώσεις σίγησαν. Στους δρόμους δρουν αυτοί που δρούσαν πάντα: έστω με άλλη… αμφίεση, με άλλη «ιδεολογία», με άλλη ονομασία. Πιο συχνά βλέπεις συνταξιούχους να διαδηλώνουν στους δρόμους, παρά νέους.

 

ΤΙ μας συμβαίνει;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛίτες παραμένουν στην εξουσία από το 2015 και έπειτα. Κι ας έχουν φέρει τα πάνω κάτω εφαρμόζοντας το σκληρότερο μνημόνιο που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ο ερασιτεχνισμός τους στα εθνικά θέματα εγκυμονεί ανυπολόγιστους κινδύνους.

ΜΕΤΑ από 8 χρόνια αυτοκτονικής λιτότητας, με μισό εκατομμύριο νέων επιστημόνων να έχουν φύγει στο εξωτερικό, με τους 4 στους 10 Έλληνες σε απόλυτη φτώχια, με την ανεργία να κρατά τα πρωτεία στην Ε.Ε., με όλα τα εθνικά θέματα άλυτα και με το εκκλησιαστικό σε άτακτη υποχώρηση, τι άλλο περιμένουμε;

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ καθηλωμένοι, σε αντίθεση με τις αυξημένες εισφορές, η αγορά απαγορευτική για πολλά είδη, η Black Friday να επελαύνει σε μια ήδη ρημαγμένη οικονομία, η ανασφάλιστη εργασία να αποτελεί πάγια θέση των εργοδοτών, αντίθετα η μερική απασχόληση με γλίσχρες αποδοχές να γίνεται ο κανόνας… Τα κόκκινα δάνεια να κυριαρχούν στις τράπεζες, τα σπίτια πολλών να βρίσκονται στο έλεος «κορακιών», η Παιδεία και η Υγεία να είναι υπό διάλυση, τα νοσοκομεία να μη έχουν γιατρούς, οι ΜΕΘ να υπολειτουργούν, να μην υπάρχουν κρεβάτια, ούτε καν ο αναγκαίος εξοπλισμός. Επιπλέον…

Η ΤΡΙΤΗ ηλικία να φυτοζωεί με συντάξεις πείνας. Και μ’ αυτές –τις συντάξεις- να επιμένει να θρέψει τα άνεργα παιδιά της, να ζητιανεύει τα κλεμμένα που της επιδικάζουν συνεχώς τα δικαστήρια! Οι Τούρκοι να αλωνίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο και να μας απειλούν για το Αιγαίο, ενώ οι ΗΠΑ να δημιουργούν νέες βάσεις στη χώρα της οποίας οι κυβερνώντες σήμερα, φώναζαν στο παρελθόν «Φονιάδες των λαών, Αμερικανοί»!

ΚΑΙ όσο αυτή-η πρώτη φορά «αριστερή»- κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., θα είναι στην εξουσία. Μόλις όμως αλλάξει η πολιτική των αφεντικών στην περιοχή, τότε θα δούμε τρικυμίες και φουρτούνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Ίσως και στα βόρεια σύνορά μας.

ΤΙ μας συμβαίνει, τέλος πάντων;

ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ αυτοί που μας κυβερνούν, ή οι άλλοι στην αντιπολίτευση-οι «ερχόμενοι»- σε ποια δεινή κατάσταση βρισκόμαστε; Ξέρουν τι μας συμβαίνει και τι θα έπρεπε να κάνουν όλοι μαζί;  (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

————————

ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η «Μαύρη Παρασκευή» ή όπως είναι πιο… γνωστή ως «Black Friday» είναι ένα αμερικάνικο καταναλωτικό έθιμο που, τώρα με την παγκοσμιοποίηση, άρχισε να «εντάσσεται» και στην ελληνική κουλτούρα αγοράς! Αμερικανικό «φρούτο» που μας επισκέφθηκε το  2016 και ήλθε για να μείνει.

Έτυχε να κάνω βόλτα την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη, τη χανιώτικη «Black Friday», στη Σκαλίδη όπου γινόταν ένας μικροχαμός. Κι όμως δεν έλειψε το χιούμορ! Συγκεκριμένα μπήκαν ορισμένοι σε ένα γραφείο Τελετών και ρωτούσαν αν γίνεται… έκπτωση και πόσο! Και φυσικά ο … τελετάρχης απάντησε με χιούμορ: ναι, στις τρεις η μία δωρεάν!

Ας σοβαρευτούμε όμως! Η ελληνική κοινωνία είναι παρορμητική και μιμητική. Ενθουσιάζεται προς στιγμήν από κάτι του συρμού, αλλά,  καλώς ή κακώς, δύσκολα το εντάσσει στον τρόπο ζωής της. Το ότι έχει καθιερωθεί σε αρκετές πλούσιες χώρες, η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου να είναι ημέρα ψώνιων με ακραίες πτωτικές τιμές (80%), αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί κι εδώ, αφού οι τιμές δεν πέφτουν από το 50% της αξίας τους, ακόμη και στις  μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Έτσι είναι απίθανο να δούμε νωρίς το πρωί καταναλωτές να σχηματίζουν  ουρές μπροστά σε καταστήματα για να… προλάβουν να πάρουν αυτό που θέλουν. Η επόμενη μέρα ήταν μάλλον απογοητευτική για όλους: ούτε οι καταστηματάρχες έκαναν τον τζίρο που περίμεναν, ούτε οι πελάτες βρήκαν αυτά που ήθελαν και στην τιμή που διαφημιζόταν.

Η αλήθεια είναι μία: στην Ελλάδα της κρίσης που ζει ένα σιωπηλό τέταρτο μνημόνιο, όσα «κόλπα» προσέγγισης κι αν σκαρφιστούν οι αγορές για να προσελκύσουν πελατεία, δεν θα καρποφορήσουν, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει χρήμα. Εξάλλου, αν το καλοσκεφτούμε, με τέτοιες πρακτικές του κεφαλαίου  δεν συμβάλλουμε, άραγε κι εμείς, στη δημιουργία εντονότερων κοινωνικών αντιθέσεων με συνέπεια πολλά μικρά καταστήματα να απειλούνται με κλείσιμο; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε