Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος(1914-1918): 100 χρόνια μετά (Χ.ν., 15-11-18)
Posted on 15 Νοε, 2018 in Σχόλια | 0 comments
ΤΑ ΕΚΑΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ…
ΕΛΑΧΙΣΤΑ πράγματα γνωρίζουν οι νέοι -όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.- γύρω από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), τον «Μεγάλο Πόλεμο». Οι περισσότεροι αγνοούμε τι γιορτάστηκε αυτές τις μέρες στην Ευρώπη, με επίκεντρο το Παρίσι (11-11-2018), όπου βρέθηκαν οι ηγέτες πολλών κρατών -και ο ημέτερος κ. Τσίπρας.
Ο Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Πόλεμος υπήρξε ένας από τους αγριότερους πολέμους όλων των εποχών στην Ιστορία του ανθρώπου. Αυτός, με τις αλλεπάλληλες συνθήκες που ακολούθησαν με τη λήξη του, καθόρισε τα σύνορα της σημερινής Ευρώπης. Η Ευρώπη υπήρξε το κύριο πεδίο των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις και τους συμμάχους της Entente (=Εγκάρδια Συνεννόηση- Γαλλία, Αγγλία κ.λπ.) και των λεγόμενων Κεντρικών δυνάμεων (Γερμανία, Αυστροουγγαρία κ.λπ.)
ΑΠΟ τις 11 Νοεμβρίου 2018 (ημερομηνία συμπλήρωσης των 100 χρόνων από το τέλος του Πολέμου, με την armistice=ανακωχή), γίνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ε.Ε., ως υπενθύμιση του ότι, κάποτε η θεωρούμενη σήμερα «πολιτισμένη» ήπειρος, έλυνε τις διαφορές της με εκατόμβες εκατομμυρίων θυμάτων, τις οποίες δυστυχώς επανάλαβε, περίπου 30 χρόνια αργότερα, με ένα «δεύτερο-ρεβανσιστικό- γύρο», εξίσου ανθρωποκτόνο, τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΣΕ ΜΙΑ ενωμένη Ευρώπη, ο οικοδεσπότης των εορτών της εκατονταετηρίδας Γάλλος πρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μακρόν, σοφά και συνετά φερόμενος, δεν μίλησε για «νίκη» αλλά μόνο για «ειρήνη»: προφανώς για να δηλώσει την αιτούμενη ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, όχι τη διαιώνιση της μνησικακίας του ενός λαού απέναντι στον άλλο.
… ΑΛΛΑ για ποια «ειρήνη» μιλάμε, όταν υπάρχουν ανά τον κόσμο –και στη γειτονιά μας- αμείωτοι «μικροί πόλεμοι»; Για τους οποίους βέβαια καμιά αναφορά δεν γίνεται, ούτε καν πως θα τους σταματήσουν, ώστε να μην έχουμε κι άλλους νεκρούς, κι άλλους πρόσφυγες: από Συρία, Παλαιστίνη, Υεμένη, Αφγανιστάν, Σομαλία κ.λπ. Αλλά αυτές οι χώρες, βλέπετε, δεν… αφορούν την Ευρώπη, ούτε τον δυτικό κόσμο, ούτε τη δυτική «ειρήνη»! (Στ.Γ.Κ.)
… KAI H ΕΛΛΑΔΑ (φωτό, Βενιζέλος)
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της Ελλάδας, σχετικά με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μνήμες από τη μετέπειτα Μικρασιατική Εκστρατεία (1920-1922) και την επακόλουθη εθνική Καταστροφή (Σμύρνη, εκδίωξη ελληνισμού από πατρογονικές εστίες), είναι κατά πολύ εντονότερες. Καθώς κι αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου.
ΚΙ ΟΜΩΣ, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε βαθύτατα τη χώρα μας που είχε βγει μεν νικηφόρα από τους Βαλκανικούς Πολέμους έχοντας διπλασιάσει τα εδάφη της, όμως έπρεπε να αγωνιστεί εναντίον της Βουλγαρίας (που απειλούσε με προσάρτηση τη Μακεδονία) και της Τουρκίας -συμμάχους των κεντρικών δυνάμεων.
ΑΠΟ το Σεπτέμβριο του 1916 η προσωρινή κυβέρνηση του (πάντα διορατικού) Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη είχε οργανώσει τρεις αξιόμαχες μεραρχίες (Σερρών, Αρχιπελάγους, Κρήτης). Μετά την κήρυξη του πολέμου εναντίον των Κεντρικών Δυνάμεων(Γερμανία, Αυστροουγγαρία κ.λπ.), οι προσπάθειες του Βενιζέλου είχαν ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ανασυγκρότησης του Στρατού. Αποτέλεσμα; Το πρώτο εξάμηνο του 1918 η Ελλάδα είχε να παρατάξει στο πλευρό των Συμμάχων δέκα μεραρχίες που εντάχθηκαν στις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις του Μακεδονικού Μετώπου.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ μάχες στις οποίες έλαβε μέρος τότε ο Ελληνικός Στρατός ήταν η Μάχη του Σκρα (17/30 Μαΐου 1918) και η Μάχη της Δοϊράνης (5/18 Σεπτεμβρίου 1918), μετά το νικηφόρο πέρας των οποίων επιδικάστηκαν στη χώρα μας, η ανατολική Μακεδονία, η δυτική Θράκη κ.λπ. [Οι ενδιαφερόμενοι για τα γεγονότα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να διαβάσουν λεπτομέρειες στο «κλασικό» πια βιβλίο του Ν. Εμμ. Παπαδάκη για τον Ελ. Βενιζέλο- Α’ τ., σελ. 482-620 και Β’τ.(σελ.631-668), αλλά και στο «Η Ζωή εν Τάφω» του Στρατή Μυριβήλη] (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
————————————————————————-
ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΤΑ ΕΡΓΑ που γίνονται στη Χάληδων, από ό,τι φαίνεται θα τραβήξουν καιρό. Δεν ξέρουμε, αν ταυτόχρονα θα γίνει και αναμόρφωση της πλατειούλας μπροστά από τον ιερό ναό των Εισοδίων (Μητρόπολη Χανίων), ώστε ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της παλιάς πόλης να γίνει ελκυστικότερο.
Ελπίζουμε, φυσικά, πως ο «άχαρος» φοίνικας (φωτό, 1) που δεν είναι και μόνος (υπάρχουν άλλοι 3 μικρότεροι στην ίδια κατάσταση), να πάψει να «διακοσμεί» παράταιρα ένα χώρο που δεν χρειάζεται παρά πράσινο από την πλούσια σε ενδημικά φυτά κρητική γη. Τίνος δημάρχου… φαεινή ιδέα υπήρξε η εμφύτευση φοινικόδεντρων στα Χανιά, χωρίς προηγουμένως να γίνει μελέτη για το ενδεδειγμένο του κλίματος, το αγνοούμε.
Εν πάση περιπτώσει και σήμερα συνεχίζεται (φωτό, 2) η κοπή και η μεταφορά φοινικόδεντρων που ξεράθηκαν, πράγμα που δείχνει μια προηγούμενη αστοχία. (Στ.Γ.Κ.)