Λαϊκισμός( =Populisme) και εξουσία (Χ.ν., 13-11-18)
Posted on 13 Νοε, 2018 in Σχόλια | 0 comments
ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ( =Populisme) ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ
- «Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη, που γεννήθηκε μετά το 1945, απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού» (Άγγελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας)
ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ δημοκρατίες -και η Ελληνική- έχουν διαποτιστεί περισσότερο στον αιώνα μας από ένα κύμα απόρριψης των παραδοσιακών αξιών και της καθιερωμένης πολιτικής.
ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση συνήθως σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας άθικτες (στη χώρα μας) την παλαιοπολιτική και τον πολιτικαντισμό -τους «πατέρες» του λαϊκισμού, όπως αποδεικνύεται.
Ο ΟΡΟΣ «λαϊκισμός» (“populisme”) αρκεί για να περιλάβει όλες τις παραδοξότητες που συμβαίνουν, όχι μόνο οικονομικές αλλά και ό,τι περιελάμβανε αυτή η λέξη παλαιότερα;
Ο «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» στις μέρες μας προκαλεί μια ολοένα αυξανόμενη αγωνία για τη δημοκρατία στη Δύση, άσχετα με τo ιδεολογικό υπόβαθρο κάθε κυβέρνησης. Ο νέος εχθρός της δημοκρατίας δεν είναι μόνον οι σπάνιες πια ηγετικές φυσιογνωμίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η αναξιόπιστη καθημερινή πολιτική ενημέρωση με τα fake news μέσω διαδικτύου ή κινητών.
ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ από τον απίθανο Τραμπ (ΗΠΑ), τη γνωστή μας Λεπέν (Γαλλία), τον απρόβλεπτο σουλτάνο Ερντογάν (Τουρκία), τον ακροδεξιό Ορμπάν (Ουγγαρία) και φθάνοντας στους ημέτερους «αριστερούς» (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), αλλά και τους δεξιούς, ακροδεξιούς ή ακροαριστερούς «εραστές» της εξουσίας πολιτικούς, αντιλαμβανόμαστε ότι η έννοια της δημοκρατίας -αλλά και η ύπαρξή της ως τρόπος διακυβέρνησης μιας χώρας- πλήττεται πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Και με πιο ανέντιμα μέσα.
ΠΟΛΛΟΙ θα πουν πως ο λαϊκισμός δεν είναι καινούργιο «φρούτο» και πως ακόμη και στην Αρχαιότητα άρκεσε ένας λαοπλάνος Αλκιβιάδης (εκστρατεία στη Σικελία) για να καταβαραθρωθεί η έννοια της αθηναϊκής δημοκρατίας.
ΑΥΤΗ είναι η δύναμη αλλά και η αδυναμία των σύγχρονων δημοκρατιών μας: να επιτρέπουν να «ανθίζουν όλα τα άνθη», και τα καλά και κακά! Το θέμα είναι πόσο σε εγρήγορση βρισκόμαστε εμείς…
Η ΑΝΟΔΟΣ, λοιπόν, των ακροδεξιών κομμάτων ακόμη και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες είναι άκρως ανησυχητική και θα πρέπει να μας προβληματίζει έντονα, γιατί κάπως έτσι «λαϊκίστικα» δεν πήρε την εξουσία κι ο Χίτλερ, πριν αιματοκυλήσει τον κόσμο;
(Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
————————————————–
«ΑΡΙΣΤΕΡΑ»-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ-ΠΑΡΑΔΟΞΑ!
ΩΣ απλοί πολίτες μιας τελείως παράλογης ελληνικής κοινωνίας και υπήκοοι ενός «αριστερού» κράτους που μας πάει απ’ το κακό στο χειρότερο, αναρωτιόμαστε:
-Είναι ή δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή για όλους των δικαστικών αποφάσεων; Εάν ναι, είναι δυνατόν η εφαρμογή τους –και μάλιστα, ως προς κάποιους κλάδους εφαρμογή του μισού των δικαστικών αποφάσεων- να παρουσιάζεται ως οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Δεν είναι υποκλοπή αποτελέσματος της Δικαιοσύνης από τα κυβερνητικά στελέχη και τον κ. πρωθυπουργό; Και πόσο δίκαιη είναι μια τέτοια ασύστολη πρακτική, όταν μάλιστα η κυβέρνηση κάνει επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων; Γιατί, άραγε, δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους, με σωρεία μάλιστα δικαιώσεων ως προς την καταβολή των «κλεμμένων» από το κράτος δώρων και περικοπών; Μήπως οι συνταξιούχοι είναι υπήκοοι άλλης χώρας;
-Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μιλάει για 10.000 «νέους» (!) διορισμούς, δήθεν στη θέση των κληρικών που απαλείφονται (;)- βάση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου- από τους δημοσιοϋπαλληλικούς «χάρτες»; Μα, την ίδια στιγμή δεν μας λέει πως η ίδια θα τους μισθοδοτεί και από την αξιοποίηση -όπως ισχυρίζεται- της εκκλησιαστικής περιουσίας; Σε μια τέτοια περίπτωση fake παροχολογίας (εννοούμε τις 10.000 προσλήψεις), πού θα βρει τα λεφτά; Δεν θα τα ξαναπάρει από τους συνταξιούχους;
-Είναι δυνατόν ο Π. Καμμένος να ισχυρίζεται πως δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, όταν έλθει αυτή στη Βουλή, και ταυτόχρονα να υποστηρίζει πως οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση; Πόσο «πολιτικά» έντιμο είναι κάτι τέτοιο, και σε ποιους τελικά απευθύνεται;
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Ωραίο το σλόγκαν του κ. Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη περί «Εθνικής Κρήτης»! Συγκρητισμός, ισόρροπη ανάπτυξη και ενότητα του κρητικού λαού: πολύ σωστές οι λέξεις και… συγκινούν το εκλογικό ακροατήριο, αλλά μήπως όλα αυτά είναι προεκλογικά ευχολόγια και μετεκλογικά θα μετατραπούν στο «πρώτα το Ηράκλειο»; (αδημ)
ΕΡΜΟΛΑΟΣ