Συνταξιούχοι και αναδρομικά (Χ.ν., 1-11-18)
Posted on 1 Νοε, 2018 in Σχόλια | 0 comments
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
ΚΑΙ ΠΑΛΙ επί ποδός οι συνταξιούχοι, μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές δικαιώσεις τους ανά την χώρα, για περικοπές σε συντάξεις και δώρα, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
ΑΠΟ μέρα σε μέρα το κίνημα των διεκδικήσεων μεγαλώνει, ενώ και η κυβέρνηση από την πλευρά της θα προσπαθήσει να ανατρέψει όσο το μπορεί νόμιμα, ειδάλλως με το έτσι θέλω τις αποφάσεις των δικαστηρίων!
ΠΑΛΙΑ κυβερνητική τακτική η αυθαιρεσία και η προσβολή του Συντάγματος, το οποίο η σημερινή-αριστερή- κυβέρνηση φιλοδοξεί να αναμορφώσει!
ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ πολιτικές των κυβερνήσεων, μέσω των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων σε βάρος συνταξιούχων και μισθωτών, δημιούργησαν τεράστια οικονομικά πλήγματα. Ήταν η «εύκολη λύση» ώστε να φαίνεται ότι η κάθε κυβέρνηση «συμμορφώνεται» στις απαιτήσεις των δανειστών μας.
ΕΝΑ είναι σίγουρο: ένα μισθολογικό δικαίωμα (μισθός ή σύνταξη και δώρα), μπορεί μεν να περικόπτεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά όχι να καταργείται, διότι η κατάργηση θεωρείται αυτοδίκαια ως αντισυνταγματική.
ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ των δώρων έγιναν τμηματικά, πρώτα το 2010 με το συνολικό ποσό περικοπής να φθάνει τα 1000 ευρώ ετησίως, και λίγο αργότερα, έτσι αυθαίρετα, η οριστική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (νόμος 4093/12, μεσοπρόθεσμο).
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σήμερα ποντάρει στην παραγραφή των αναδρομικών, η οποία έχει βάθος διετίας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, ενώ για τους συνταξιούχους πενταετία. Γι αυτό και η αποστολή χιλιάδων αιτήσεων από πλευράς συνταξιούχων, ώστε να μη γίνει παραγραφή των επιδικασμένων…
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των Συριζανέλ, αντί να απαλύνει μια τάξη κατατρεγμένη-τους συνταξιούχους- ετοιμάζεται πάλι μάλλον για γερές περικοπές (18%) των συντάξεών τους, από το Γενάρη του 2019.
ΓΙ ΑΥΤΟ και επικρατεί απόγνωση σ’ αυτή την κοινωνική τάξη.
ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά το υπερπλεόνασμα που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο, για φέτος θα κατευθυνθεί πρώτα στους ένστολους (υπουργείο Εθνικής Άμυνας-Καμμένος), έπειτα στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (Τσακαλώτος) και φυσικά ουδέποτε σ΄αυτούς από τους οποίους το «κλέβει».
ΓΙΑ ποιο λόγο, λοιπόν, να μην είναι δεκάδες χιλιάδες οι αγωγές και οι αιτήσεις που απευθύνονται από τους συνταξιούχους όλης της χώρας, στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, για επιστροφή αναδρομικών από τα κομμένα δώρα (ή μάλλον κλεμμένα) και τις περικοπές; Για το σύνολο των συνταξιούχων, το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 8 δισ. ευρώ! Αλλά, «Άς φρόντιζαν…» όταν τις περιέκοπταν, που θα’ λεγε κι ο ποιητής. Ας ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένοι… Κατά τα άλλα, καλός μας μήνας!(Στ.Γ.Κ.)
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ
ΜΙΑ παράμετρος του εκπαιδευτικού προβλήματος που καμιά μνημονιακή κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της, είναι οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών!
ΣΥΜΦΩΝΑ με έγκυρες πηγές, από το 2010 μέχρι πέρσι οι συνολικές αποχωρήσεις (παραιτήσεις) εκπαιδευτικών ανέρχονται στις 33.804!
ΕΤΣΙ είναι προφανές ότι με την τάση που υπάρχει, ο αριθμός των συνολικών παραιτήσεων θα βαίνει αυξανόμενος.
ΑΡΚΕΤΟΙ εκπαιδευτικοί σε λίγα χρόνια θα έχουν σχεδόν 50 χρόνια διαφορά ηλικίας με τους μαθητές τους!
ΓΙ ΑΥΤΟ το λόγο, κάτι που έχει προ πολλού επισημανθεί, θα πρέπει να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους και να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Δεν είναι ούτε αισθητικά ωραίο, ούτε και από την άποψη της σωματικής απόδοσή τους, οι μαθητές να βλέπουν στην έδρα μια κυρία 65-70 χρονών ή έναν καθηγητή γερασμένο.
ΑΣ πιέσει, λοιπόν, το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπ/κών προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι απαράδεκτα τα νέα όρια συνταξιοδότησης 62 ετών με 40 (!) χρόνια υπηρεσίας, ή 67ετών για τους εκπαιδευτικούς, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια -λόγω αδιοριστίας- η ηλικία έχει αυξηθεί δραματικά και το χάσμα γενεών μέσα στην τάξη είναι τεράστιο.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ εκπαίδευση χρειάζεται ανανέωση: ηλικιακή και ιδεολογική. Ένα αίτημα των εκπ/κών θα πρέπει να είναι η πλήρης σύνταξή τους στα 60, με 30 χρόνια εργασίας, ώστε να ανανεωθεί το έμψυχο δυναμικό της εκπαίδευσης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αμβλυνθεί το οξύ πρόβλημα της ανεργίας των νέων εκπαιδευτικών. Οψόμεθα! (Στ.Γ.Κ.)