"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κρίση που συνεχίζεται… (Χ.ν., 25-10-18)

 

 

 

 

 

ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  • «Προσευχηθείτε να περάσει αυτό το σύννεφο

που πάει να γίνει πεπρωμένο μας.» [Νικηφ. Βρεττάκος, Τα   ποιήματα, Α΄. Τρία φύλλα, 1981.]

ΕΝΤΑΞΕΙ! Οι πολιτικοί (όλων των χρωμάτων), που ωστόσο εμείς ψηφίζoυμε επί οκτώ χρόνια, υποσχέθηκαν, κορόιδεψαν εμάς και τους Ευρωπαίους, υπέγραψαν δυσβάστακτα μνημόνια, υποσχέθηκαν άλλα προεκλογικά και άλλα έπραξαν ως κυβέρνηση, προέβησαν σε θεαματικές ιδεολογικές «κολοτούμπες», δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν…

ΚΑΙ τώρα τί γίνεται; Η κυβέρνηση των Συριζανέλ υποστηρίζει –χωρίς να μπορεί και να το αποδείξει- πως «βγήκαμε από τα μνημόνια»! Βγήκαμε; Ωστόσο, εμείς οι πολίτες, ζούμε μια χειρότερη κατάσταση αφού έχουμε συνεχώς επαυξανόμενους φόρους, επικείμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων και γενική υποβάθμιση της ζωής.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κρίση παραμένει πολιτική και λιγότερο οικονομική.

ΑΠΟ πολλούς υποστηρίζεται πως είναι καιρός πια η χώρα να αναδείξει νέους πολιτικούς σχηματισμούς, με νέους και αξιόπιστους ανθρώπους, νέο Σύνταγμα, νέα αποκόλληση από το τέλμα και την «αδράνεια». Θα πρέπει στόχος των νέων πολιτικών να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, το ξεκαθάρισμα του τοπίου των ΜΜΕ, η χειραφέτηση των κρατικών καναλιών (ΕΡΤ) ώστε να παρουσιάζουν αντικειμενικά τις ειδήσεις, η τιμωρία των διεφθαρμένων πολιτικών, η προσέλκυση του περίπου μισού εκατομμυρίου νέων επιστημόνων που εκπατρίσθηκαν, η ανάπτυξη… Αλλά και να δοθεί κάποια ελπίδα για μία παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία. Τα παραπάνω αποτελούν συνεχές αίτημα του εκλογικού σώματος, διαφορετικά θα βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στις μίζερες και αδιέξοδες παλαιοπολιτικές μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;

ΘΑ μου πείτε, και πολύ σωστά, πως ο τόπος κυβερνάται από την πολιτειακή (ΠτΔ) και πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση0. Και για μεν την πολιτειακή ξέρουμε ότι οι δυνατότητες παρέμβασής της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα ουσιαστικά είναι μηδαμινές. Για δε την συν-κυβέρνηση (Συριζανέλ), μετά και τα τελευταία συμβάντα στο υπουργικό συμβούλιο (παραίτηση του κ. Κοτζιά), αγνοούμε ποιος πραγματικά (Τσίπρας ή Καμμένος) κυβερνάει τον τόπο!

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «ποιος κυβερνάει τον τόπο;» δεν είναι καινούργιο. Τέθηκε παλαιότερα κι από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον πρεσβύτερο), όταν επί πρωθυπουργίας του (1963) δολοφονήθηκε από εγκάθετους της δεξιάς ο βουλευτής της τότε ΕΔΑ Γρηγ. Λαμπράκης. Πειστική απάντηση στο ερώτημα δεν δόθηκε ποτέ!

ΜΕΤΑ την υποβολή παραίτησης του υπουργού των Εξωτερικών της χώρας, που λογικά έπρεπε να την είχε υποβάλει ο Π. Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας, μια και αυτός ήταν που υπερέβη τις αρμοδιότητές του υποσκελίζοντας υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό της χώρας, όλα «βαίνουν καλώς» (;) για την κυβέρνηση ή μήπως «δολοφονήθηκε» αγρίως η αξιοπιστία της;

ΟΤΑΝ ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε μια τετριμμένη συνάντηση που έχει με κάποιον ομόλογό του (εδώ, ΗΠΑ), «ασκεί» αυθαίρετα και «προσωπική» εθνική εξωτερική πολιτική, δεν είναι φως φανάρι ότι αυτός υποκαθιστά ολόκληρη την κυβέρνηση;

ΕΤΣΙ, το παραπάνω ερώτημα («ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο») επιδέχεται μεν πολλές «απαντήσεις», αλλά εμείς βιώνουμε μόνο μια πραγματικότητα. Με ηθικές και politically (in)correct ερμηνείες. (Στ.Γ.Κ.)

 

—————————-

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-ΤΟ γνωστό μας πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών στο κέντρο της πόλης έχει μια παιδική χαρά που (χειμώνα, καλοκαίρι) δείχνει να είναι τελείως εγκαταλειμμένη (φωτό, α). Ήδη οι σιδεριές από τις τσιμεντένιες πλευρές του υποστέγου αλλά και της στέγης φαίνονται, ενώ και κομμάτια από τσιμέντο έχουν αποκολληθεί. Από τα αδέσποτα «γκράφιτι» και τα χρώματα η «παιδική χαρά» κάθε άλλο παιδική είναι, αλλά ούτε και χαρά αφού έτσι δεν πλησιάζουν πια γονείς και παιδιά. Σκέφτεται ο Δήμος να κάνει κάτι, όπως ας πούμε η ανακατασκευή της;

 

 

 

-ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ κανείς στο παλιό λιμάνι, την «πηγή ομορφιάς» των Χανίων, αντικρίζει αυτή την εικόνα του ερειπίου (φωτό, β) που και επικίνδυνη είναι για τον κόσμο που βρίσκεται κάτω, και ακαλαίσθητη. Υπάρχει κανείς αρμόδιος να επιληφθεί του θέματος, ή να το επισημάνει στον ιδιοκτήτη του;

 

 

-ΕΧΟΥΜΕ γράψει πολλές φορές για την κατάσταση ορισμένων πινακίδων (φωτό, γ) που τον καιρό που υπήρχαν οι Νομαρχίες είχαν τοποθετηθεί για να επισημάνουν τους χώρους συγκέντρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Η «χρήση» τους σήμερα έχει μετατραπεί σε χώρους διαφήμισης και ποικίλων σσυνθημάτων, ενώ και τα τζάμια τους έχουν σπάσει. Ποιος είναι αρμόδιος σήμερα γι αυτές και τι γίνεται; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε