"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Βιβλία παιδοπολιτών (Γ. Γκουντενούδης, 2016)

 

 

 

 

 

[ Τον κ. Γ. Γκουντενούδη, δημοφιλή γιατρό στη Γερμανία αλλά και στο Κιλκίς, θυμάμαι αμυδρά στην Παιδόπολη "Άγ. Δημήτριος" Θεσσαλονίκης, εκεί στα μέσα του 1950 που εμείς ήμασταν τα "μικρά" του Γυμνασίου (1955-1956, πήγαινα στην Α' εξαταξίου Γυμνασίου). Θυμόμαστε τους μεγάλους τόσο για το διάβασμα που κάνανε για να περάσουν στο Πανεπιστήμιο, όσο και για τη βοήθεια που παρείχαν σε μας αφού δεν μπορούσαμε ακόμη να κάνουμε φροντιστήριο. Τους ευγνωμονούμε...

Για το ωραίο βιβλίο που μου έστειλε, με τίτλο η διαδρομή και εξώφυλλο μια παλιά ξύλινη βαλίτσα γιατρού, του έγραψα τα παρακάτω, ευχαριστώντας τον. Στ.Γ.Κ.]

 

Χανιά, 5-12-16

“Αγαπητέ κυριε Γκουντενούδη,

Πήρα το βιβλίο σας και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μου κάνατε.

Το διάβασα, με μεγάλη μου ευχαρίστηση, παρά το μέγεθός του. Μου άρεσε για δυο λόγους:

Πρώτα γιατί αναφέρεστε στη Γερμανία της δεκαετίας του 1960, όπου είχε πάει κι ο αδελφός μου Κώστας (παιδοπολίτης κι αυτός μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950), έπειτα γιατί  μιλάτε με πολλή αγάπη και τρυφερότητα για πολλά πρόσωπα (Γερμανούς και Έλληνες) που σας πλαισίωσαν στο μεγάλο ταξίδι της ζωής σας.

Η Γερμανία ήταν το «όνειρο» εκείνης της εποχής κι ο Κώστας –που κάποια στιγμή πήγα και τον βρήκα στο Μπίλφελντ, μου μιλούσε με τα πιο ζωηρά χρώματα. Έμεινε εκεί περίπου 5-6 χρόνια, ως ανειδίκευτος εργάτης, και κατάφερε τουλάχιστον, με τα λίγα λεφτά που κέρδισε, να κτίσει ένα σπίτι για την οικογένειά του στη Βάθη Κιλκίς.

Γενικά το βιβλίο σας είναι ένας φόρος τιμής σε μια γενιά βασανισμένη, όχι μόνο από τον πόλεμο (ή μάλλον τους πολέμους για να βάλλουμε και τον ανταρτοπόλεμο), αλλά κι από τους αγώνες επιβίωσης και εκπλήρωσης οραμάτων για μια καλύτερη ζωή για τις επόμενες γενιές.

Είναι μια καταγραφή των δυσκολιών, αλλά και των ευχάριστων στιγμών, ενός επιστήμονα που αγωνίστηκε υπεράνθρωπα να ξεπεράσει στερεότυπα και νοοτροπίες, ώστε να γίνει πρώτα αποδεκτός, έπειτα περιζήτητος,  από μια –ακόμη και σήμερα –καχύποπτη κοινωνία απέναντι των ξένων, τη γερμανική.

Να είστε καλά, να χαίρεστε τα παιδόγγονά σας και να απολαμβάνετε τη ζωή που σας χάρισε τόσο σημαντικές εμπειρίες.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σταύρος. Γ. Καλαϊτζόγλου, Σφακίων 60, 73134, Χανιά, ΚΡΗΤΗ,  τηλ. 28210-42919

stcloris@yahoo.gr

 

Κο ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗ Γιάννη, ιατρό, Δημοκρίτου 19, Πολύκαστρο-Κιλκίς, 61 100

 

————————————————————————————————————

 

ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ” του Γ. ΑΤΖΑΚΑ

τους παραπέμπω στην ιστοσελίδα μου με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2009

 

https://www.stcloris.gr/?p=1233

 

(biblioparoysiash G. Atzaka-Tholos Bythos)

 Σχολιάστε