Παρεπόμενα… (Χ.ν., 18-10-18)
Posted on 19 Οκτ, 2018 in Σχόλια | 0 comments
ΔΙΑΜΑΧΗ ΟΥΣΙΑΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, ο κ. πρωθυπουργός, στην εισηγητική του τοποθέτηση, τόνισε ότι για πρώτη φορά «μνημονιακή» κυβέρνηση καταθέτει σχέδιο προϋπολογισμού έγκαιρα, επιβεβαιώνοντας έτσι την καθαρή έξοδο (!) της χώρας από τα μνημόνια. Στο σχέδιο αυτό, κατά τον κ. Τσίπρα, καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:
-Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5%, και
-Να εφαρμοστούν τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης (από το υπερ-πλεόνασμα) που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ (2018). Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΟΨΟΜΕΘΑ και μακάρι!
ΠΛΗΝ των άλλων ο κ. Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την έναρξη των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, βάσει των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου (δημοψηφίσματα). Βέβαια, ήδη ο ΠτΔ εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του για τη «δημοψηφισματική» διαδικασία.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ετέθη ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα η ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3 1/2 ετών διακυβέρνησης, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν θα ταυτιστούν (!) ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης!
… ΑΛΛΑ, άλλο «οι προθέσεις» ενός πολιτικού (που είναι πάντα στρωμένες με αγκάθια, όσο αγαθές κι αν είναι), άλλο «οι εκτιμήσεις» κι άλλο η βαριά πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ως λαός και έθνος. Κακά τα ψέματα! Η οικονομία μας βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση, η πολιτική σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται σε «ερασιτεχνικό» στάδιο, η φτώχεια πλήττει ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά, η δε απαισιοδοξία έχει μπει για τα καλά στο DNA μας. Κι εμείς ενδιαφερόμαστε («οι υπουργοί-των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-να δεσμευτούν») μόνο για την «καρέκλα» μας. (Στ.Γ.Κ.)
ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΑΛΟΝ είναι να ακούγονται, όχι μόνον από τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές αλλά και από τους λεγόμενους πνευματικούς ανθρώπους, οι απόψεις για τα αίτια της μακρόχρονης κρίσης που έπληξε-και πλήττει- τη χώρα μας εδώ και οκτώ χρόνια.
ΛΕΕΙ, λοιπόν, ο πολύ αξιοσέβαστος και έγκυρος καθηγητής Γλωσσολογίας, ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης (συζητώντας με το δημοσιογράφο Ν. Μπασκόζο), στο βιβλίο του «Πικρές αλήθειες της γλώσσας μας» (2017) και τα εξής:
«Η κρίση αυτή (2008-2018) οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο ότι δεν μορφώσαμε στην παιδεία μας ανθρώπους σκεπτόμενους, ευαίσθητους, καλλιεργημένους, με αίσθηση ευθύνης πάνω απ’ όλα που δεν θα γαντζωθούν στην καρέκλα του πολιτικού ή οποιουδήποτε άλλου ασκεί εξουσία, μέσα από πελάτειακές σχέσεις. Ανθρώπους που θα έβαζαν πάνω από όλα το κοινό καλό»
ΑΛΛΑ, με τόσες λαϊκίστικες «μεταρρυθμίσεις» και αλλαγές υπουργών στο υπουργείο Παιδείας μετά τη μεταπολίτευση, με τόσες εγκυκλίους επί εγκυκλίων γύρω από τα εξεταζόμενα μαθήματα και τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τόσα «μαθήματα περί ήθους» των τυχάρπαστων πολιτικών μας, πού να μείνει χρόνος για τα όσα ωραία επισημαίνει ο κ. καθηγητής; Κι από την άλλη, ας αναλογιστούμε και λίγο πόσο, άραγε, ένας (πάντα) κομματικός συνδικαλισμός έχει αγωνιστεί εκτός από τα οικονομικά, για μια σωστή παιδεία που να βγάζει «σκεπτόμενους, ευαίσθητους, καλλιεργημένους, με αίσθηση ευθύνης» πολίτες; Υπήρχε ή υπάρχει σήμερα περιθώριο γι αυτά που λέει ο κ. καθηγητής; Μάλλον όχι, βλέποντας τις «γαβρόγλειες» παλινωδίες και δήθεν «αριστερές μεταρρυθμίσεις» στο υπουργείο Παιδείας! (Στ.Γ.Κ.)