ΟΑΚ (Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης)-50 χρόνια (1968-2018)
Posted on 5 Οκτ, 2018 in Σχόλια | 0 comments
ΟΑΚ-50 ΧΡΟΝΙΑ (1968-2018)
ΕΝΑ από τα σημαντικότερα διαθρησκευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, είναι η «Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης» που φέτος (2018) γιορτάζει τα πενηντάχρονά της.
ΜΑΛΙΣΤΑ, με τη λαμπρή παρουσία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου και πολλών άλλων προσωπικοτήτων, τιμάται δεόντως αυτές τις μέρες το πολυσχιδές έργο της.
Η ΒΑΣΙΚΗ αποστολή της ΟΑΚ (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της) είναι «η διαλογική μαρτυρία και η λειτουργική διακονία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο». Μέσα σ΄αυτές τις έννοιες, «διαλογική μαρτυρία» και «λειτουργική διακονία», δεν βρίσκεται, άραγε, όλη η ουσία της Ορθοδοξίας;
ΑΝΕΚΑΘΕΝ ο Χριστιανισμός ήταν υπέρ του διαθρησκευτικού διαλόγου και πάντα η διακονία του Ανθρώπου υπήρξε μια έμπρακτη απόδειξη της αγάπης του Ιδρυτή του.
ΤΟΥΣ δυο αυτούς τομείς υπηρετεί πιστά η ΟΑΚ στη μακρόχρονη πορεία της, με τα ποικίλα συνέδρια και τους πάντα αξιόλογους ομιλητές της.
Η ΟΑΚ λειτουργεί χωρίς παρωπίδες, αλλά με την ευρύτητα του πνεύματος του εμπνευστή και δημιουργού της, του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, ο οποίος ήθελε να «συνομιλούν» και να βρίσκουν κοινά σημεία επαφής η πίστη και η επιστήμη, η οικολογία κι ο πολιτισμός, οι σύγχρονες τεχνολογίες και ο άνθρωπος.
ΤΑ ΧΑΝΙΑ είναι περήφανα (και τυχερά) για το πέρασμα από αυτόν τον τόπο ενός μοναδικού και σπάνιου ιεράρχη, του Ειρηναίου Γαλανάκη, που μόνο έργα αγάπης για το συν-άνθρωπο άφησε στη σύντομη αλλά τόσο πλούσια ζωή του. Έργα που ο χρόνος σίγουρα θα σεβαστεί για πάρα πολλές δεκαετίες. (Στ.Γ.Κ.)
————————————————————————
EIΔΗΣΗ ΚΙ ΑΥΤΟ!
ΣΤΗΝ απόγνωσή τους, λέει, πολλοί νέοι που είχαν στείλει τα πρώτα χρόνια της κρίσης τους «γέρους» τους σε γηροκομεία, αναγκάστηκαν – ή μάλλον «εξυπνα» φερόμενοι- να τους επαναφέρουν στα σπίτια τους! Όχι, φυσικά, από υπερβολική ευαισθησία και αγάπη, ούτε για να νιώσουν οι γέροι την οικογενειακή θαλπωρή, αλλά για να… συνεισφέρουν με τη σύνταξη τους στα ανύπαρκτα -λόγω ανεργίας- οικονομικά του σπιτιού των παιδιών τους!
ΤΟ φαινόμενο δεν υπήρξε μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και δείχνει μια κοινωνική μεταστροφή… Εν πάση περιπτώσει τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρουν ότι, πρωτίστως, η προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1/10) έχει ως στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στη σύγχρονη εποχή. Βέβαια οι δικοί μας ιθύνοντες, μάλλον δεν θεωρούν ότι οι παππούδες κι οι γιαγιάδες διαδραματίζουν κάποιο σημαίνοντα ρόλο στην «ανάπτυξη» της κοινωνίας. Ούτε φυσικά πηγαίνουν ποτέ σε σουπερμάρκετ ή στις λαϊκές για να δούν ποιοι είναι αυτοί που ψωνίζουν για τα σπίτια τους.
ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ πολλές φορές και το επαναλαμβάνει η ίδια η ζωή ότι, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες, εκτός από την εθελοντική προσφορά στα παιδιά τους, αναλαμβάνουν και το έργο της μετάδοσης εμπειριών, γνώσεων και συμβουλών στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αποτελούν μια βασική και αναγκαία παράμετρο της κοινωνίας μας. Πότε θα το καταλάβουν αυτό οι πολιτικοί μας; Μάλλον, όταν τους… συνταξιοδοτήσει ο ίδιος ο λαός! (Στ.Γ.Κ.)
————————————————————
ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
-Έχει επισημανθεί και φωτογραφηθεί στην εφημερίδα προ πολλού, αυτή η τρύπα στο οδόστρωμα της Σφακίων, ψηλά (φωτο, 1).
Πολλοί οδηγοί που πάνε να παρκάρουν εκεί, σίγουρα θα «κατεβάζουν καντήλια» για την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου που, εδώ και μήνες, απλά έριξε (αν ήταν ο Δήμος κι όχι κάποιος ιδιώτης) λίγο λευκό χαλίκι και… ξόφλησε! Δεν θα έχει, άραγε, απόλυτο δίκαιο ο οδηγός του οποίου το αυτοκίνητο (ρόδες ή αμορτισέρ), όταν υποστεί ζημιά, να υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου; Διότι, είναι αδιανόητο, μήνες τώρα να μην το έχει αντιληφθεί κάποιος από τους αρμόδιους.
-Ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωποι που αγαπούν την πόλη, όχι μόνο στα λόγια αλλά έμπρακτα. Μιλάμε για την κα Βασιλική Τζάλου, γνωστή πια στα Χανιά όχι μόνο από την καλαίσθητη παρέμβαση που έκανε κατά μήκος της οδού Κορνάρου με το πλούσιο ζωγραφικό έργο της, αλλά και από αλλού (νοσοκομείο κ.λπ.)
Είναι μεγάλη υπόθεση να πολεμάς την ασχήμια γύρω σου, που κάποιοι επιδιώκουν να επιβάλλουν με κακόγουστα γκράφιτι, ή συνθήματα σε δημόσιους χώρους (φωτό 2 και 3), αντιπαραβάλλοντας την ομορφιά. (Στ.Γ.Κ.)