"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτική, πολιτικοί, κρατικά κανάλια… (Χ.ν., 20-9-18)

 

 

 

 

 

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

O πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (18-9-18), μεταξύ πολλών άλλων, έθεσε και το θέμα του θαρραλέου… επαναπροσδιορισμού του πολιτικού σύστήματος! Συγκεκριμμένα είπε:

 

«…Από την πλευρά του, το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλο δρόμο από το θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του. Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση. Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνον οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας. Και πώς ένας λαός δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες. Και πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής. Αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής…»

Ωραίες οι διαπιστώσεις και τα μεγάλα λόγια για το μέλλον. Δεν λέγονται από κάποιον που δεν έχει σχέση με την πολιτική ή την ελληνική κυβερνητική τέχνη! Γόνος μιας μεγάλης οικογένειας πολιτικών θα πρέπει να γνωρίζει καλά πως στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», άλλα είναι τα λόγια της εποχής που είσαι στην στην αντιπολίτευση και άλλο οι πράξεις που καλείσαι ως κυβέρνηση να πραγματώσεις. Επιπλέον, το πολιτικό μας σύστημα έχει διαμορφώσει μετά τη μεταπολίτευση, έτσι το εκλογικό σώμα, ώστε αυτό να τρέφεται από «υποσχέσεις» και φρούδες ελπίδες. Μάλιστα, όποιος πλειοδοτεί σε ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις, αυτός –δυστυχώς- κερδίζει και την ψήφο του λαού! Ο «σειρήνες της δημαγωγίσς» δεν έξέλιπαν ποτέ σ΄αυτόν τον τόπο, ακόμη και με τα χειρότερα μνημόνια. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άραγε, δεν είναι αυτός που μη αντέχοντας στο πειρασμό να πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις στη Θεσσαλονίκη, «δημαγώγησε όπως κι ο κ. Τσίπρας;

 

Θα μου πείτε πως «λαϊκισμός» και πολιτική είναι ταυτόσημα. Πως λαός χωρίς κομματικές υποσχέσεις, δεν υπάρχει. Γι αυτό, ας λείπουν οι μεγαλαυχησίες κι ας κοιτάξουμε, ως πολιτικοί, να συμπεριφερόμαστε έτσι στο λαό, ώστε πρώτα να αλλάξει αυτός. Αν αλλάξει ο τρόπος του σκέπτεσθαι του ψηφοφόρου, τότε υπάρχει κάποια ελπίδα «αναβάθμισης» του δημόσιου λόγου/πράξης και, άρα, του «επαναπροσδιορισμού» της πολιτικής! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΠΟΣΟ… ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΤ;

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει «εμπάργκο» στην ΕΡΤ, μη επιτρέποντας στα στελέχη και τους βουλευτές της να εμφανίζονται σε εκπομπές ή να δίνουν συνεντεύξεις στις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης! Κάτι βέβαια που δεν έπραξε η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), όταν οι Σαμαράς και Βενιζέλος προσπάθησαν και τελικά πέτυχαν να ρίξουν «μαύρο» στην κρατική τηλεόραση!

 

Φυσικά πρώτος νυν διδάξας της «αποχής» από κανάλι υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν προέβη στην πρακτκή του εμπάργκο  εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

 

Το θέμα είναι, για ποιο λόγο, ένα κατ΄ευφημισμόν «εθνικό κανάλι» (η ΕΡΤ1) που πληρώνεται από όλους, να κομματοκρατείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα περί «μη λογοκρισίας» των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (Τζανακόπουλος), είναι μάλλον εκ του πνηρού, όταν λέγονται από έναν (οποιοδήποτε) κυβερνητικό εκπρόσωπο. Πάντα, δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο.

 

Πώς όμως έχει ακριβώς η δήλωση του περί ου ο λόγος δημοσιογράφου; Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δεύτερη Ματιά» ειπώθηκαν (18-9-18) επί λέξει από τον κ. Σωτήρη Καψώχα -έναν από τους παρουσιαστές της εκπομπής- και τα εξής σχετικά με όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ:

 

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μία ιδεολογική σάλτσα διανθισμένη με εθνικιστικές αναφορές. Μιλάω για την εμμονή του σε ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα ανάλγητο και ακραίο. Μιλάω για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακούγοντας το σύνολο της ομιλίας του το Σάββατο νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού τον Σέρτζιο Πανούτσιο ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι»!!

 

Βαριές κουβέντες. Διχαστικές, από έναν «κρατικό» δημοσιογράφο. Κουβέντες που αποβλέπουν, όχι σε μια έγκυρη επιχειρηματολογία στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά στη χυδαιοποίηση του πολιτικού λόγου. Και στην πόλωση.

 

Κάτι τέτοιο όμως, είναι ο πλήρης ευτελισμός ενός καναλιού που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, αφού έχει την προσωνυμία «εθνική Τηλεόραση»! Αν επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος είναι η, δια της δημόσιας τηλεόρασης, απαξίωση και καταρράκωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης-αντιπάλου της, τότε αλίμονό μας, διότι πάμε σε εκλογές με εκείνες τις αθεράπευτες αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος που μας οδήγησαν και στην κρίση. Η δε τηλεθέαση του λεγόμενου «κρατικού καναλιού», από χαμηλή που είναι θα γίνει τόσο αναξιόπιστη, ώστε να είναι μηδενική. Κρίμα! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε