"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τα…ποδάρια του ψέμματος (Χ.ν., 13-9-18)

 

 

 

 

 

TA… ΠΟΔΑΡΙΑ ΤΟΥ ΨΕΜΜΑΤΟΣ

ΛΕΓΕΤΑΙ, και ορθώς, πως «το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια». Ιδιαίτερα στην πολιτική, όπου αποδεικνύεται καθημερινά η αντίφαση αυτών που λένε οι κυβερνώντες με αυτό που ζούμε εμείς.

ΑΣ πούμε, ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι το πλεόνασμα από την άγρια φορολόγηση που «θα» έχουμε φέτος, θα του επιτέψει να «διαπραγματευθεί» με τους εταίρους το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων!

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ απευθύνεται; Η περικοπή των συντάξεων είναι ήδη υπογεγραμμένη και από τον ίδιο στο τρίτο μνημόνιο με τους δανειστές. Οι οποίοι είναι αμετακίνητοι σ΄αυτό. Επομένως;

ΑΛΛΑ, το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων παρουσιάζεται στη σωστή του διάσταση από τον επικεφαλής του ESM, τον κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, που δηλώνει: «οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οδήγησαν σε υψηλότερα επιτόκια, ακόμα και αν αυτά υποχώρησαν λίγο αργότερα». Συνεπώς, συνεχίζει ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο capital.gr (11/9), «συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η καλύτερη εξασφάλιση για την πρόσβαση στις αγορές». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα ψήφισε τις περικοπές των συντάξεων, και με βάση το πακέτο αυτό ολοκληρώθηκαν οι πρόσφατες αξιολογήσεις, έγιναν οι εκταμιεύσεις σημαντικών ποσών και αποφασίστηκαν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και φυσικά οι δανειστές, περιμένουν τώρα από την Αθήνα να εκπληρώσει και αυτή τις υποχρεώσεις της. Το θέμα θα συζητηθεί πλέον με τους θεσμούς στην Αθήνα. Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων… Άλλωστε δεν είναι μόνο απαίτηση των δανειστών. Είναι και των αγορών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ας ετοιμάζονται, λοιπόν, οι συνταξιούχοι μας να βάλουν και πάλι βαθιά, μάλλον αυτή τη φορά πολύ βαθύτερα, το χέρι στις τσέπες τους, ώστε να καλύψουν τα προεκλογικά ψεύδη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφού «άλλαι μεν αι βουλαί των Τσίπρα-Καμμένου, άλλα δε Δανειστές κελεύουν». (Στ.Γ.Κ.)

———————————————————–

 

 

ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ένα αξίωμα που λέει πως «το σχολείο δεν αλλάζει αλλάζοντας το σχολείο»! Όσο παράδοξα κι αν ακούγεται αυτό, η αλήθεια είναι ότι μόνο αλλάζοντας την κοινωνία μπορείς να αλλάξεις και το σχολείο.

ΒΕΒΑΙΑ, υπάρχουν και πολλοί σπουδαίοι φωτισμένοι δάσκαλοι. Που εργαζόμενοι αθόρυβα και, διδάσκοντας και πράττοντας εκ του περισσεύματος της καρδιάς τους, προσφέρουν και την ψυχή τους στα παιδιά. Είναι πολλοί αυτοί που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πλάθουν τις νέες γενιές. Το έργο τους αντανακλάται, τόσο στις επιτυχίες των μαθητών τους-κι εδώ στα Χανιά- όσο και στην εκτίμηση που απολαμβάνουν από την κοινωνία. Είναι αυτοί οι πρωτοπόροι, που μακριά από κομματικά τερτίπια, αλλάζουν «ανεπαισθήτως» τις ψυχές των μαθητών τους δείχνοντάς τους τέτοιους δρόμους, ώστε η αλλαγή (πέστε την «επανάσταση») έρχεται πρώτα στο οικογενειακό περιβάλλον, έπειτα στον περίγυρο χώρο κι αργότερα στην κοινωνία. Μόνο έτσι αλλάζουν τα σχολεία και όχι με «γαβρόγλειους» ή άλλους πειραματισμούς.

 


 

Και επειδή, κάθε φορά που έχουμε μια εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», η φιλοδοξία του εκάστοτε υπουργού, εκτός από τον βαρύ λαϊκισμό του προγράμματός του, είναι να αλλάξει και την κοινωνία, τον πληροφορούμε πως μια Παιδεία αλλάζει μόνο όταν η πολιτεία δίνει έμπρακτα σημασία στο έργο του σχολείου και την αξιοπρέπεια του δασκάλου. Κάθε φιλόδοξη μεταρρύθμιση, αν δεν συζητηθεί και υιοθετηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία καλείται να την εφαρμόσει, μάλλον προέρχεται εκ του πονηρού (διάβαζε, ιδεοληψίες).

ΕΤΣΙ, αν τελικός στόχος του εκάστοτε υπουργείου Παιδείας είναι, η μέσω του σχολείου, μόνιμη «αναπαραγωγή» της κυρίαρχης τάξης με την επικρατούσα κάθε φορά ιδεολογία, τότε, δυστυχώς, στην Παιδεία «κτίζουμε» εσαεί «πύργους στην άμμο». (Στ.Γ.Κ.)

——————————————

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Κ. Γαβρόγλου, δέχτηκε λέει  χειροκροτήματα από τους μαθητές ενός ΕΠΑΛ, όταν τους ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα ξεκινούν τα μαθήματα από τις 09:00.

«Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

… Μα, έτσι κι αλλιώς η Παιδεία μας δεν «υπνώττει» ύπνο βαθύ;

Ας την αφήσουμε λοιπόν στη μακάρια ησυχία της δίνοντάς της μάλιστα πρόσθετο χρόνο για βαθύτερο ύπνο!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε