"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εθελοντισμός και Γενικό νοσοκομείο Χανίων (Χ.Ν., 28-8-18)

 

 

 

 

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

 

1.-ΟΣΟΙ επισκεπτόμαστε τελευταία τακτικά το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, ιδιαίτερα τα εξωτερικά ιατρεία του, διαπιστώνουμε δυο πράγματα:

 

-την υπομονή με την οποία θα πρέπει να είσαι εξοπλισμένος, μέχρι να έρθει η σειρά σου (με νούμερα ή ραντεβού) καθώς και την καλοσύνη και το σθένος των εκάστοτε γιατρών και βοηθών τους. Πρόκειται για νεαρά παιδιά που αγαπούν αυτό που κάνουν και κατανοούν τον συνάνθρωπό τους. Η λεγόμενη «δημόσια υγεία» μαζί με με τη δημόσια Παιδεία, είναι οι πιο «πληγωμένοι» θεσμοί από τα μνημόνια. Και αν υπάρχουν ακόμη αυτοί, είναι γιατί στηρίζονται  στο φιλότιμο και το κουράγιο των λειτουργών τους… Κι όταν εκφράζεις το θαυμασμό σου για τη στάση των νέων γιατρών επισημαίνοντας τη διαφορά τους από  παλαιότερους λειτουργούς, σού λένε αφοπλιστικά, «ναι, πιθανόν οι παλαιότεροι να ήσαν κουρασμένοι. Εμείς, για την ώρα, όχι»!

 

-το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που γεμίζουν τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Υποφέρουν και περιμένουν, μη έχοντας διαθέσιμα χρήματα για την υγεία τους (αν και έχουν πληρώσει όλες τις αναλογούσες εισφορές κατά τον εργάσιμο βίο τους). Καταφεύγουν πια στα νοσοκομεία ελλείψει άλλων προσβάσιμων εναλλακτικών λύσεων.

 


 

2.- ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ επίσης είναι η σιωπηρή παρουσία στο Νοσοκομείο των εθελοντών και εθελοντριών Ερυθροσταυριτών της κοινωνικής Πρόνοιας του χανιώτικου τμήματος του ΕΕΣ. Κάθε μέρα- και με βάρδιες- καλύπτουν, πλην άλλων σημαντικών δομών προσφοράς τους σε ανήμπορους ή φτωχούς συμπολίτες, το βάρος της υποδοχής των πάσης φύσεως ασθενών στο Νοσοκομείο. Θα σας υποδεχθούν στη «reception»-(κεντρική είσοδος) και θα προθυμοποιηθούν να σας εξυπηρετήσουν όσο μπορούν. Τόσο σχετικά με τη διαδικασία και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε (πολλές φορές συνοδεύοντάς σας) ή δίνοντάς σας τις αναγκαίες πληροφορίες. Δεν θα τις δειτε ποτέ κουρασμένες! Είναι πάντα ευπροσήγορες (λησμονώντας τα προσωπικά τους προβλήματα), η δε παρέμβασή τους είναι αποτελεσματική.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και προβολές προσφέρουν ό,τι μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο των συνανθρώπων τους σε μια εποχή πολύ δύσκολη για όλους. Και ο πόνος των ανθρώπων δεν είναι λίγος. Έτσι οι χανιώτες ερυθροσταυρίτες του Νοσοκομείου Χανίων δικαιώνουν τη φράση που είπε κάποτε ο μεγάλος ακτιβιστής, ιερωμένος και δημοσιογράφος, ιδρυτής του φερώνυμου Ιδρύματος, ο Ραούλ Φολλερώ (1903-1977): «Ζω, σημαίνει βοηθώ να ζήσουν και οι άλλοι. Πρέπει να συντελούμε στη δημιουργία άλλων ευτυχιών, για να είμαστε κι εμείς ευτυχισμένοι». (Στ.Γ.Κ.)

 

 

——————————————–

 

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΤΟ «αυτός φταίει, όχι εγώ» και πάλι σε όλη του τη δόξα! Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Τζανακόπουλος δήλωσε ότι “πρέπει να γίνει σαφές (sic) ότι ήταν το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη μεγάλη καταστροφή του 2010 και στην ένταξη στα μνημόνια”. Μα, πόσο γρήγορα λησμόνησε τους «μπαχαλάκηδες» που, δεκαετίες πριν, λυμαίνονταν κάθε δημόσιο χώρο καταστρατηγώντας κάθε τι το θετικό που πήγαινε να γίνει στην «έρημη» τούτη χώρα! Αλήθεια, τι απέγιναν, ή σε τί μεταλλάχθηκαν, εκείνοι;

 

 

ΕΝΑΣ «σωστός» εκπρόσωπος είναι πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης την οποία υπηρετεί. Και πάντα ο εκπρόσωπος της (οποιασδήποτε) κυβέρνησης, έρχεται να δικαιολογήσει ολιγωρίες και παραλείψεις των αρμόδιων υηρεσιών, μετά από μια καταστροφή (Σάμινα, Μάνδρα, Μάτι κ.ά.) Προσφιλής του μέθοδος, η επίρριψη των ευθυνών στους «άλλους», στους «διεφθαρμένους» προηγούμενους. Έτσι πιστεύει ότι αυτοαθωώνει την κυβέρνησή του, ή αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη.

 

ΕΚΤΕΛΕΙ έναν άχαρο ρόλο, πολλές φορές απόλυτα κυνικό. Όμως, η (εκάστοτε) πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδει κι αυτόν και την κυβέρνησή του!

 

ΜΕ τον κάθε κυβερνητικό εκπρόσωπο συμβαίνει αυτό που έλεγε ευφυώς, πριν δεκαετίες, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος (Εύβουλος) (1923-1994), ένα από τα πιο σπιρτώδη και ευθύβολα πνεύματα της μεταπολιτευτικής ελληνικής Βουλής. Έλεγε, λοιπόν, πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι παρά το αποσμητικό της κυβερνητικής τουαλέτας»!

ΕΤΣΙ ωμά, ο (κάθε) Τζανακόπουλος παραμένει το… εξωραϊστικό σπρέι των κυβερνητικών παραλείψεων και της κάθε ανοησίας ή ιδεοληψίας που εκστομίζεται. Κάνει φιλότιμες προσπάθειες «διόρθωσης» μιας ολιγωρίας ή παράλειψης, μιας άστοχης ή εσκεμμένης δήλωσης που προσβάλλει την κοινή λογική. Αλλά, οι Έλληνες του 2018 δεν είναι καθόλου οι Έλληνες του 2008 ή του 2015, για να αποχαυνώνονται από τις ανούσιες παρουσίες των κάθε λογής εκπροσώπων. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Να, λοιπόν, ξανά, ο παλαιοκομματισμός στο ζενίθ του: όπου να’ ναι προαναγγέλλονται «κυβερνητικές παροχές»!

Άρα έρχονται εκλογές!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε