"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Συμφωνία… (Χ.ν., 19-6-18)

 

 

 

 

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ …

ΑΓΚΑΛΙΕΣ, περίσσια χαμόγελα, διαχυτικότητες, αστειάκια, δωράκια, λογίδρια, προπόσεις! Όλα τα είχε η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών.

ΑΛΛΑ, πουθενά λαοί ενθουσιώδεις!

 

ΕΤΣΙ, μόνοι, με δρακόντεια μέτρα και συνοδευόμενοι από ολιγομελή κουστωδία, η τελική «συμφωνία» για το όνομα («Βόρεια Νακεδονία»), υπογράφηκε από τους υπουργούς των Εξωτερικών των δυο χωρών.

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ οι πρωθυπουργοί, χάρηκε ιδιαίτερα ο φίλος των Σκοπιανών -και για 25 χρόνια επίμονος απεσταλμένος του γ. γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ.  Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, κ. Γιοχάνες Χαν και η κα Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπος του νυν γ. γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Χάρηκαν και οι συνοδοί των δυο ανδρών.

ΑΛΛΑ, πουθενά λαοί που να συμμετέχουν στη… χαρά τους!

 

 

ΜΕ τη «συμφωνία» στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια, η ονομασία της γείτονος θα ισχύει erga omnes (για όλες τις χρήσεις;), και απαλείφονται (μάλλον θα απαλειφθούν στο μέλλον) όλες οι γνωστές διεκδικήσεις τους (αλυτρωτισμός), με την αλλαγή του συντάγματος. Οι Σκοπιανοί διατηρούν τη σλαβομακεδονική γλώσσα («μακεντόνσκι») και τον προσδιορισμό της εθνικότητάς τους (ως πολίτες της Β. Μακεδονίας!). Αν τελικά συμφωνήσει και η Βουλή τους, θα συμφωνήσουμε κι εμείς! Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Λέμε…

 

ΕΤΣΙ, με την υπογραφή μας επιτρέπουμε στους Σκοπιανούς να μετατρέψουν το τεχνητό και ασυνάρτητο «κράτος» τους (δημιούργημα του Τίτο, αποτελούμενο από νοτιοσλάβους, Αλβανούς και Βούλγαρους) σε ένα ενιαίο, όπως ακριβώς το επιθυμούσαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ., ως σφήνα στη ρωσική κάθοδο!

 

ΕΜΕΙΣ όμως, γιατί να υπογράψουμε την «κλοπή» του ελληνικού ονόματος (Μακεδονία); Εφεξής αυτοί δεν θα ονομαζονται-και με τη βούλα μας- Μακεδόνες (όνομα που δεν τους ανήκε ποτέ); Και όσοι  γεννήθηκαν-και γεννιούνται- στην ανατολική, κεντρική και δυτική Μακεδονία μας, πώς θα αποκαλούνται; Μήπως Υπομακεδόνες;

 

ΑΠΟΡΟΥΜΕ, πώς από ρυθμιστές της κατάστασης καταλήξαμε σε αθύρματα των ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ; Τόσο μοιραίοι και άβουλοι είμαστε;

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πάλι κατάφερε να διχάσει το λαό (όπως το 2015). Αλλά, να πώς χαρακτηρίζει διαδικτυακά (17-6-18) τη συμφωνία η πρώην εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, η κα Μανταλένα Παπαδοπούλου. Γράφει μεταξύ άλλων: «Η κατάπτυστη συμφωνία που προέκυψε και από την ανεπάρκεια και τις εγκληματικές πολιτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Εξωτερικών και από κανέναν άλλον»! Αλλά υπογράφηκε και η κυβέρνηση «ζει και βασιλεύει» με τους ΑΝΕΛ!

 

ΜΠΡΟΣΤΑ σε μια κίβδηλη πραγματικότητα, γιατί να μη ζητήσουν ανάλογη «μεταχείριση/συμφωνία» Τούρκοι, Αλβανοί και Βούλγαροι; Δεν θα μας απευθύνουν συχνά-πυκνά απειλές για «γκρίζες» ζώνες σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας;

 

ΜΑΚΑΡΙ να σφάλλουμε στις εκτιμήσεις μας, αλλά ο διάβολος, όπως λένε, κρύβεται στις λεπτομέρειες που θα φανούν στην πράξη. Μακάρι να μην επαληθευθεί καμιά από τις σκέψεις μας. Μακάρι να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονές μας, κι ας μείνουμε μόνοι εμείς με τους φόβους μας. Όμως, το λόγο έχει το μέλλον… (Στ.Γ.Κ.)

 

… ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

 

ΕΝΤΑΞΕΙ! Ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Αυτό που ονομάζαμε κάποτε «Δυτικός Κόσμος» μάλλον πνέει τα λοίσθια, ειδικά μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ αυτός -ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ- δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να έρχεται σε ρήξη εντός και εκτός Αμερικής (με οικονομικούς πολέμους, τείχη ή απειλές, «μεταρρυθμίσεις»), όπως κάνει εναντίον των άλλοτε εμπορικών εταίρων και συμμάχων του.

 

Ο ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟΣ των ΗΠΑ και πάλι στο προσκήνιο;

 

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ, άραγε βίαια σε ένα «μετα-Δυτικό κόσμο»; Πιθανόν ναι, αν αναλογισθούμε πως το μέλλον, εμπορικό και πνευματικό, κτίζεται πια στην Ανατολή (Κίνα, Ινδία, Ιράν κ.λπ.). Και μάλλον ας ετοιμαζόμαστε για αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιστορικές και γεωπολιτικές «ανακατατάξεις»…

 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ φαίνεται πως δεν μας απασχολούν και τόσο, αφού εμείς είμαστε απορροφημένοι με πολιτικές που αφορούν στη διατήρηση της εξουσίας (βεβιασμένη λύση Σκοπιανού, κύμα προεκλογικών διορισμών) μη αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα που μεταβάλλεται ραγδαία: εθνικοί ακρωτηριασμοί, ενεργειακοί πόλεμοι, αλλοπρόσαλλες διεκδικήσεις της Τουρκίας, οικτρή οικονομία της χώρας, άγνωστη μεταμνημονιακή πορεία, έξαρση του προσφυγικού, Σκοπιανό που «λύθηκε» με βαρύ αριστερό πρόσημο κλπ. Όλα αυτά δεν οδηγούν, άραγε, σε έναν άκρως ταραγμένο κόσμο και ένα επισφαλές μέλλον με ορατές τις  συνέπειε; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ (ad)

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Στις Πρέσπες μάλλον δικαιώθηκε ο γνωστός μας Καραγκιόζης που στο παζάρι πάντα «κλέβει»! Έτσι, παραφράζοντας ελαφρά την παμπόνηρη λογική του, έχουμε:

 

«Τα δικά σου, δικά μου και τα δικά μου (πΓΔΜ), πάλι δικά μου»!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε