Ο χρόνος των εκλογών (Χ.ν., 12-6-18)
Posted on 12 Ιουν, 2018 in Σχόλια | 0 comments
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ, θυμόμαστε μια πολιτική ρήση που ήθελε τις ημερομηνίες των εκλογών και των υποτιμήσεων των εθνικών νομισμάτων (τότε είχαμε τη δραχμή) να μην ανακοινώνονται.
ΑΝ διαβάσει κανείς οικονομική ιστορία, θα δει πως οι υποτιμήσεις νομισμάτων γίνονται πάντα Σαββατοκύριακα που είναι κλειστές οι Τράπεζες! Η δραχμή είναι παρελθόν σήμερα και υποτιμήσεις νομισμάτων στην Ευρωζώνη δεν γίνονται εξαιτίας του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Σε ό,τι αφορά όμως το άλλο σκέλος της ρήσης -τις εκλογές- δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι ήδη βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
ΚΙ ΑΥΤΟ, παρά την πίεση της Ε.Ε. να εφαρμόσουμε τα ψηφισμένα (προαπαιτούμενα), πριν από οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, οι κυβερνώντες δεν παύουν να μιλούν για ισοδύναμα (ή αντίμετρα) εναντίον της επερχόμενης άγριας φορολογίας (Ενφια, αφαίμαξη συντάξεων, μείωση αφορολογήτου κ.ά.)… Σκληρά μέτρα, που ευχαρίστως θα ήθελαν να φορτώσουν στην επόμενη κυβέρνηση!
ΕΤΣΙ, στόχος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα είναι να αντιστρέψουν το δυσάρεστο κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Γι αυτό και η τάση να πάνε σε εκλογές με «αριστερή ατζέντα» δήθεν παροχών σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μιλάει για «επαναδιαπραγμάτευση» των εψηφισμένων. Είναι όμως ικανή να κάνει κάτι τέτοιο ή να μη εφαρμόσει περικοπές συντάξεων (ως 18% από 1/1/2019) και μείωση του αφορολογήτου, χωρίς συνέπειες; Μας φαίνεται αδύνατον, επειδή οι Ευρωπαίοι γνωρίζοντάς μας καλά, έχουν γίνει δύσπιστοι σε κάθε κίνηση: ήδη έχουν αναστείλει την καταβολή μιας υποδόσης που η εκταμίευσή της έπρεπε να είχε ήδη γίνει.
ΟΜΩΣ, δεν ειναι μόνο το οικονομικό ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης. Είναι και η επικοινωνιακή διαχείριση της πολυδιαφημισμένης «καθαρής εξόδου» (που δε φαίνεται πουθενά), όπως και η εσπευσμένη επίλυση του λεγόμενου «Μακεδονικού» (ονοματολογικό) για το οποίο αισιοδοξούσε υπερβολικά.
ΑΛΛΑ, ανέκαθεν η Οικονομία και τα Εθνικά θέματα αποτελούσαν αιτία για προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Και απ΄ό,τι φαίνεται, τα δεδομένα αλλάζουν στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σε σχέση με το χρόνο των εκλογών. Εξάλλου, το ακριβές timing των εκλογών εξαρτάται από προβλέψιμους και απρόβλεπτους παράγοντες. Παράγοντες που κάθε μέρα μεταβάλλονται..(Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)
- (Αντιθέσεις) Τα Χανιά θεωρούνται από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Αυτό τονίζεται από όλους, Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Κι όμως, θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αν υπήρχε σωστός προγραμματισμός, οργάνωση και μέριμνα. Ειδικά για τα εγκαταλειμμένα δημόσια κτήρια (φωτό, παλιό ΙΚΑ) τα οποία χρόνια τώρα μένουν αναξιοποίητα. Κι ας στενάζουν δημόσιες υπηρεσίες, κι ας δημιουργούνται ένα σωρό ανάγκες στέγασης με την κρίση.
- (Παραστάσεις) Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που το περασμένο Σάββατο στο μικρό χώρο του Youca, στην οδό Καραισκάκη, απολαύσαμε μια σπάνια παράσταση: τον “Αποκοπο” του Μπεργαδή. Ένα έργο που γράφτηκε από τον ενετοκρητικό Μπεργαδή κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα, έργο που καταπιάνεται με το αιώνιο θέμα του «διαλόγου» ανάμεσα στον πάνω και τον κάτω κόσμο. Ερμηνεία-σύλληψη-δραματουργία από την κα Γεωργία Πολοπετράκη, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Κακουλλή κ.λπ. Στα 50 λεπτά της αφηγηματικής παράστασης, μυηθήκαμε στον κόσμο, τη γλώσσα και το πνεύμα ενός από τα πιο αξιόλογα έργα της πρώιμης κρητικής λογοτεχνίας (τέλη του 15ου αι.) που διδαχθήκαμε στο ΑΠΘ από τον Λ. Πολίτη. Η απόδοση της κας Γ. Πολοπετράκη ήταν αξιοθαύμαστη. Έτσι που και η κατανόηση του ονείρου με τους συνδιαλεγομένους, όσο και η σημασία των λέξεων να είναι ευχερέστατες. Δύσκολο το τόλμημα, αλλά απόλυτα επιτυχημένο. Τέτοια έργα θέλουν πάθος, επιμονή και υπομονή, κυρίως αγάπη και πείσμα για να μεταδώσει κανείς τα μηνύματά τους. (Στ.Γ.Κ.) (αδ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Ο πολλά αμφισβητούμενος και δυο φορές υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα (11-6-18), είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως «τον Αύγουστο πρέπει να ξαναδούμε τη σχέση μας με τους ΑΝΕΛ»!
Δηλαδή, «ελάτε, ψηφίστε, ξαναψηφίστε, τελειώσαμε, φύγετε»!
Νέα πολιτική χρήση της σύμπραξης με μικροκόμματα…
ΕΡΜΟΛΑΟΣ