"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Διεθνές συνέδριο για τον Ελ. Βενιζέλο, το 2019 (Χ.ν., 5-6-18)

 

 

 

 

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2019

ΕΚΤΟΣ από τις ετήσιες -πάντα ενδιαφέρουσες- προγραμματισμένες δραστηριότητες του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», εκτός από την επέκταση των παραρτημάτων του Ιδρύματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βελιγράδι), έχουμε φέτος μια από τις εγκυρότερες (ίσως την πληρέστερη μέχρι σήμερα) βιογραφίες του Εθνάρχη, γραμμένη από τον γενικό δ/ντή του Ιδρύματος, τον κ. Ν. Παπαδάκη.

 

Ο ΚΥΡΙΟΣ Ν. Παπαδάκης έχει κυριολεκτικά αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην ανάδειξη, διατήρηση και διάδοση του έργου και των ιδεών του μεγάλου πολιτικού ανδρός υπερβάινοντας μάλιστα κάθε προσδοκία μας.

 

ΔΕΝ υπερβάλλουμε. Αρκεί κανείς να απαριθμήσει την πληθώρα εκδόσεων και εκδηλώσεων που γίνονται περί και δια τον Ελ. Βενιζέλο κάθε χρόνο, για να αντιληφθεί το μέγεθος του έργου που γίνεται. Τόσο στα Χανιά, όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό –και όχι μόνο- χώρο.

ΕΤΣΙ, θεωρούμε ευπρόσδεκτη και αναγκαία την πρόσφατη ηλεκτρονική έκδοση ενός 10σέλιδου ενημερωτικού τεύχους με τις έως τώρα δραστηριότητες του Ιδρύματος. Μια έκδοση (φωτό) που, αν μη τι άλλο, μπορεί να φτάνει στα πέρατα του κόσμου ενημερώνοντας τους πάντες για ό,τι συμβαίνει (ή πρόκειτα να συμβεί) σχετικά με τον Ελ. Βενιζέλο.

 

ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ που διαβάζουμε κοντά στα άλλα πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο περί τα  τέλη  του  2019  στο  Παρίσι,  με  αφορμή  τη  συμπλήρωση  100  ετών  από  τη  σύγκληση  του  Συνεδρίου  της  Ειρήνης, στην οποία  ο  Ελευθέριος  Βενιζέλος  είχε  διαδραματίσει  πρωταγωνιστικό  ρόλο!

ΕΙΝΑΙ ευκαιρία με το συνέδριο να αναδειχθούν και οι πολύ στενές σχέσεις  του  Ελευθερίου  Βενιζέλου  με  τη  Γαλλία και ειδικότερα με το Παρίσι. Μια πόλη γνωστών διεθνών Συνθηκών με λαμπρές διπλωματικές υπογραφές, αλλά και που στάθηκε μοιραία για τον Εθνάρχη (απόπειρα δολοφονίας του στη Λυών, θάνατός του στο Παρίσι).

ΣΥΜΦΩΝΑ με το περιοδικό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί «στις  επιρροές  που  δέχθηκε –ο Ελ. Βενιζέλος- από  τη  γαλλική  πολιτική  σκέψη» καθώς και για το  μεταρρυθμιστικό  έργο του Εθνάρχη, ιδιαίτερα κατά την τελευταία θητεία του (1928-1932). Ένα συνέδριο, εν ολίγοις, που θα έχει ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

ΑΠΟ τα παραπάνω επαληθεύεται αυτό που ανέκαθεν πιστεύαμε: δεν αναδεικνύουν οι θεσμοί τα πρόσωπα, αλλά τα πρόσωπα αναδεικνύουν τους θεσμούς.(Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

 

Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΕΧΕΙ καθιερωθεί, η 4η Ιουνίου να λογαριάζεται ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών. Κι όμως από το 1983 που πάρθηκε η απόφαση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η βία (ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, κοινωνική, εμπόλεμη) δεν σταμάτησε ποτέ. Κι αν τότε αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής και εφέτος έχουμε σωρεία παραδειγμάτων/γεγονότων που βεβαιώνουν ότι τίποτε δεν άλλαξε σ΄αυτόν τον τομέα (Συρία, Ισραήλ κ.ά.)

 

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από  διαφορετικών ειδών βίες: φυσική, ψυχική, συναισθηματική. Οι στατιστικές είναι τρομακτικές: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

 

ΑΛΛΑ κι εδώ στη χώρα μας τα κρούσματα παιδικής βίας είναι ανείπωτα. Η κακοποίηση παιδιών σε Λέρο και Ζάκυνθο ανάγκασε τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Σταύρο Κοντονή να κάνει έκκληση στη Δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους αρμόδιους φορείς να στρέψουν ιδιαίτερα την προσοχή τους σε αυτές τις υποθέσεις. Επιπλέον, ο κ. υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα επιβολής όλων των αναγκαίων μέτρων αφενός για την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών και αφετέρου για την άμεση και διαρκή στήριξη των κακοποιημένων παιδιών. Είναι δε γνωστό πως ένα στα πέντε παιδιά (0-18 ετών) βιώνει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, με ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών να μην αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας. Κι όμως μιλάμε για τα παιδιά μας! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ του σύγχρονου ανθρώπου, για πολλούς, εκπορεύεται από τον πολιτισμό. Που μπορεί μεν να προσφέρει πολλά θετικά, αλλά τα αρνητικά του είναι αμέτρητα. Ο «πολιτισμός» μας έχει απομακρύνει τον άνθρωπο από τη φύση, τη μόνη πηγή ηρεμίας, γαλήνης και μακροζωΐας. Και όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε τυλιγμένοι στα δίχτυα της σύγχρονης τεχνολογίας, τόσο περισσότερες ψυχοσωματικές ασθένειες θα μας πλήττουν.

ΛΕΓΕΤΑΙ ότι το 2020 η πρώτη ασθένεια που θα κυριαρχεί στον πλανήτη, θα είναι η κατάθλιψη. Απότοκος κι αυτή της αφύσικης, της αγχώδους ζωής που προσφέρουν οι φαραωνικές κατασκευές των νέων μεγαλουπόλεων, η αγωνιώδης αναζήτηση εργασίας, οι ανέσεις, οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, οι τεχνητές τροφές, η πληθώρα των φαρμάκων κ.ά.

ΗΡΚΕΣΕ μια πανευρωπαϊκή νομοθεσία (αυτή με το περιβαλλοντικό τέλος στις νάιλον σακούλες) για να συνειδητοποιήσουμε το πόσο επικίνδυνος είναι ο ανθρωπος, όταν είναι ανεξέλεγκτος. Η χρήση της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας ελαττώθηκε κατά 80% (!), κάτι που αποδεικνύει περίτρανα τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

 

ΕΤΣΙ, κατά την άποψή μας, η επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση είναι εκ των ων ουκ άνευ σήμερα. Τα Χανιά μας (φωτό) ευτυχώς που, κοντά στη μιζέρια της καθημερινότητάς τους, διαθέτουν άπειρες πηγές ομορφιάς που ηρεμούν και γαληνεύουν το σώμα και το πνεύμα. Γι αυτό και είναι περιζήτητα… (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε