"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικρά των Χανίων (Χ.ν., 30-5-18)

 

 

 

 

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Είναι να μη καμαρώνεις βλέποντας τα πανέμορφα δίστιχα, τα παρμένα από τον Ερωτόκριτο, να στολίζουν τους τοίχους των Χανίων; Έτσι η καλαισθησία και η γνώση συμβαδίζουν με την ομορφιά της πόλης. Τα δίστιχα, σε γραφή μάλλον του Κρητός καλλιγράφου Νικόλαου Βεργικίου (γιου του Άγγελου) και παραγγελία του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α’ (Les grecs du Roi) αποτελούν μια από τις ωραιότερες γραφές της αναγεννησιακής ελληνικής τυπογραφίας. Όσο για τους επιλεγμένους στίχους του Βιντσέντζου Κορνάρου, αποκτούν άλλη διάσταση με την επικαιρότητά τους:

 

«Κι αν τα ονειροφαντάσματα δύναμιν είχαν τόση,

τί ήξαζε το φτεξούσιον στον άνθρωπον, κ’ η γνώση;» (φωτό 1)

 

Σκεφθείτε πια, όχι το όνειρο που αφηγήθηκε η Αρετούσα στη Νένα της, αλλά τις… ονειρικές ιδεοληψίες των σημερινών πολιτικών μας («καθαρή» έξοδος, τέρμα τα μνημόνια, ανάκαμψη κ.λπ.). Αν οι παλιές ιδεολογίες είχαν τόση δύναμη να μετατρέπουν τα όνειρα σε πραγματικότητα καταστρατηγώντας τη λογική της πραγματικότητας, όλοι θα ζούσαμε μόνο με ψευδαισθήσεις και σε ιδεατούς κόσμους.

 

-Του Θεού (Αγίας Τριάδας) προχθές και της Πεντηκοστής χθες. Τυχεροί όσοι βρέθηκαν στη Σταυροπηγιακή Μονή Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι, το απόγευμα της Κυριακής (φωτό, 2).

 

 

Όχι μόνο η μικρή εσπερινή λειτουργία ήταν κατανυκτική και ωραιοψαλμένη, αλλά και η φιλοξενία των μοναχών στο τέλος, στο «αρχονταρίκι» της μονής, ήταν ταπεινή και ανθρώπινη. Άλλος ένας πολύ σοβαρός λόγος να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον θρησκευτικό τουρισμό. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Από συνταξιούχο το παρακάτω παράπονο: «Δεν αντιλαμβάνομαι», μας λέει, «το ηθικό πλεονέκτημα της χειρονομίας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να κλέβει από εμάς τους συνταξιούχους έως και τρεις συντάξεις,  για να τις δώσει ως «επίδομα ενοικίου» σε 500.000 νοικοκυριά! Μήπως πίσω από όλα αυτά τα επιδόματα αριστερής «ευσπλαχνίας» κρύβεται μία και μόνη πρόθεση; Η προεκλογική αλίευση της ψήφου των… ευεργετουμένων;»

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε