Φόροι επί φόρων… (Χ.ν., 15-5-18)
Posted on 15 Μάι, 2018 in Σχόλια | 0 comments
ΦΟΡΟΙ ΕΠΙ ΦΟΡΩΝ…
ΔΕΝ είναι μόνο οι άγριες περικοπές που γίνονται και οι άλλες που θα γίνουν ειδικά στους συνταξιούχους. Είναι και η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων (ό,τι φυσικά απομείνει από την επιδρομή!) Όσο για την… ανταποδοτικότητα σε υπηρεσίες με αυτά που πληρώνουμε; Απλά δέστε τί Παιδεία έχουμε, ποια είναι η Ασφάλεια που μας παρέχει το κράτος, σε ποιο σημείο υποβάθμισης βρίσκεται αυτό που λέμε Υγεία! Όλα δείχνουν να είναι διαλυμένα και το μόνο που είναι «ζωντανό» είναι οι φόροι επί φόρων!
ΠΟΛΥ σωστά, λοιπόν, χαρακτηρίζεται «άδικο και αναποτελεσματικό» το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας. Κι αυτό συμπεραίνεται από μια πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις (www.dianeosis.org) και του ΙΟΒΕ. Σ΄αυτήν επισημαίνεται ότι η υπερφορολόγηση «αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα» (άρα και για την ανάπτυξη), ενώ και το παρόν σύστημα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις φορολογικές ανισότητες!
ΤΟ χειρότερο είναι ότι η φορολόγηση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, αλλάζει πολύ συχνά μορφή, ενώ δεν παύει να διευκολύνει τη φοροδιαφυγή»!
ΣΥΜΦΩΝΑ με την έρευνα που καλύπτει το χρονικό διάστημα 2008-2016, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 27%, ενώ τα φορολογικά έσοδα του κράτους μειώθηκαν μόνο κατά 7% (!). Κι αυτό εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης της φορολόγησης: αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, σχεδόν εκμηδενίστηκε το αφορολόγητο, καταργήθηκαν πολλές φοροαπαλλαγές και προστέθηκαν νέοι φόροι.
ΑΣ πούμε, μέσα σε οκτώ χρόνια οι έκτακτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 94%. Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία των πολιτών επταπλασιάστηκαν (από 500 εκατ. το 2008, έφτασαντα 3,6 δισ. το 2016). Οι φόροι στο εισόδημα και οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν επίσης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι τρίτη στη λίστα με τα κράτη-μέλη της ΕΕ με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ που θα μπορούσαν να διορθώσουν τα προβλήματά ενός τόσο άδικου φορολογικού συστήματος, δεν βλέπουμε να γίνονται. Κι αυτό, επειδή ο παλαιοκομματισμός «καλά κρατεί». Και με την «πρώτη φορά» αριστερή κυβέρνηση που ελπίζαμε τουλάχιστον σ΄αυτό το θέμα να τα αλλάξει όλα.
ΚΑΤΑ τη γνώμη μας, το φορολογικό θα έπρεπε να αποτελεί ένα από τα μείζονα θέματα του πολιτικού μας συστήματος. Αντίθετα, αυτό, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτε (καλή είναι και η ψηφοθηρία!), προτιμά την εύκολη λύση: υπερφορολογεί τα ίδια «υποζύγια» (μισθωτούς και συνταξιούχους-που είναι αδύνατον να αντιδράσουν). Όσο για το «κράτος δικαίου» που υπόσχονται προεκλογικά όλοι, ε, αυτό αναβάλλεται όπως πάντα… (Στ.Γ.Κ.)
ΜΙΚΡΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
«ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ» και πάλι η «Ημέρα της Μητέρας». Που κανονικά θα έπρεπε να γιορτάζεται κάθε μέρα. Απλά, θα θέλαμε σήμερα να πούμε δυο λόγια για τις λησμονημένες μάνες των πόλεων και των χωριών, τις μορφωμένες ή τις αμόρφωτες, τις ταπεινές κι ανώνυμες, τις νέες μητέρες ή τις πονεμένες ηλικιωμένες.
ΓΙΑ εκείνες τις μάνες που κράτησαν-και κρατούν- στους ώμους τους την κρίση, για τις άλλες που αγωνίζονται να βρουν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους, για τις μάνες που εχουν άρρωστα παιδιά και δεν το λένε πουθενά, για τις άλλες που ξενοδουλεύουν, για τις πρόσφυγες μάνες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, για τις μάνες του κόσμου που προσεύχονται για όλους μας…
Για όλες αυτές, οι παρακάτω λίγοι στίχοι:
«Η Μάνα μου/ πρωί μεσημέρι βράδυ
γονατισμένη/ έκανε τις παρακλήσεις της
Η μέρα άρχιζε γι αυτή/ με την επίκληση
της θείας βούλησης.
Δε ζητούσε δόξες/ και λαμπρές ανοίξεις
Μόνο λίγο χώμα/ και λίγο νερό
για να φυτέψει τ’ όνειρο» (Σιμόπουλος Ηλίας, «Η Μάνα μου»)
ΚΑΙ του χρόνου, να έχουν κουράγιο και την υγειά τους… (Στ.Γ.Κ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Είτε «καθαρή» θα είναι η έξοδός μας από τα μνημόνια, είτε «θολή», το βέβαιον είναι ότι οι λέξεις «μνημόνιο» (τώρα «εργαλείο»), «τρόικα» (τώρα «θεσμοί»), «δανειστές» (τώρα «εταίροι»), «χρέος», «αναδιάρθρωση» κ.λπ., θα ταλανίζουν για πολλά-πολλά ακόμη χρόνια τις ζωές, τις δικές μας και των επιγόνων μας…
Με αλώβητο, όπως πάντα, το πολιτικό μας σύστημα!
ΕΡΜΟΛΑΟΣ