Η άλλη Ελλάδα
Posted on 9 Μάι, 2018 in Σχόλια | 0 comments
Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ
- «Βλέπω μια όμορφη πόλη με σπουδαίους ανθρώπους να βγαίνουν από αυτήν την άβυσσο. Βλέπω τους ανθρώπους για τους οποίους έδωσα τη ζωή μου, να ζουν ειρηνικά, ωφέλιμα, να ευημερούν και να είναι ευτυχισμένοι». (Charles Dickens- Ιστορία δυο πόλεων)
ΚΑΠΩΣ έτσι ονειρεύονται την «καθαρή» έξοδό μας από τα μνημόνια οι κυβερνώντες. Όνειρα εαρινής (αριστερής) νυχτός.
ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ έξοδο της χώρας την επιτελούν αθόρυβα άλλες ομάδες ταπεινών ανθρώπων, για τις οποίες φυσικά κανείς δεν μιλάει.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ έτυχε να παρακολουθούν (4/5) την εκπομπή «Αντιθέσεις» (Κρήτη TV) του δημοσιογράφου Γ. Σαχίνη, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν γι αυτή. Τόσο για την ποιοτική προσφορά της, όσο και για τα άκρως ενδιαφέροντα θέματά της.
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ της τελευταίας εκπομπής (4/5) ήταν ο γνωστός στην Κρήτη (και το πανελλήνιο) Στέφανος Τραχανάς, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός, καθηγητής στο ΙΤΕ Κρήτης, συγγραφέας βιβλίων για τη κβαντική μηχανική και τις διαφορικές εξισώσεις. Ο ίδιος είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ). Θέμα συζήτησης; Η μεγάλη καινοτομία της «Μάθησις» (Mathesis), ενός πρωτοποριακού προγράμματος παροχής διαδικτυακών δωρεάν μαθημάτων από εξέχοντες πανεπιστημιακούς (Μ. Ευθυμίου, Στ. Τραχανάς, Άγγ. Χανιώτης, Β. Κάλφας κ.ά.), με θέματα την Ιστορία, τη Γλώσσα, τη Φυσική, τη Φιλοσοφία…
Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ αυτή «Μάθησις» προσφέρεται σε όλους ανεξαιρέτως και ανεξάρτητα από ηλικία και γνώσεις. Σημειώνεται ότι τα «μαθήματα» αυτά έχουν αρχίσει από το Νοέμβριο του 2015, τα διευθύνει ο κ. Τραχανάς και τα συντονίζει το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων, ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Τα διαδικτυακά μαθήματα γίνονται στο πρότυπο των Μαζικά ανοικτών διαδικτυακών μαθήματων (ΜΑΔΜ), μέσω της πλατφόρμας Open edX.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των διδικτυακών «φοιτητών» του «Μάθησις» σήμερα αγγίζει τις 46.000. Πρόκειται για μαθήματα εθελοντικής προσφοράς πανεπιστημιακών και έχουν στόχο, εκτός από τη «χαρούμενη γνώση», να δώσουν αυτοπεποίθηση στο χειμαζόμενο από την κρίση λαό, να του εμπνεύσουν ενθουσιασμό για τη ζωή και να τον ενισχύσουν με ουσιαστικές «δεξιότητες» για τη ζωή.
«ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ», λοιπον, «και μ’ όνειρο», όπως λέει κι ο κ. Τραχανάς, η όλη πρωτοβουλία. Μακριά από τα ψέματα και τις υποσχέσεις των πολιτικών. Μακριά από τις ιδεολογικές, αριθμητικές, φορολογικές αλχημείες των πολιτικάντηδων…
ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχουν και Έλληνες, η «μαγιά» της φυλής κατά τον Μακρυγιάννη. Για να μας θυμίζουν ότι η ζωή έχει και πιο ουσιαστικό περιεχόμενο. Και τέτοιοι πρωτοπόροι υπάρχουν όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη χώρα: αποτελούν την «άλλη Ελλάδα», την Ελλάδα της αισιοδοξίας και της δημιουργίας, όπως έλεγε στα μέσα της κρίσης ο Γ. Γραμματικάκης… (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)