"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η Τουρκία του Ερντογαν (Χ.ν., 29-3-18)

 

 

 

 

H TOYΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝTΟΓΑΝ

Ι.-ΑΛΛΟ η πολιτική που ακολουθεί μια κυβέρνηση, άλλο η ψυχοσύνθεση ενός λαού. Αν και, η κυβέρνηση, όταν είναι αντιδημοκρατική, αυταρχική και ελέγχει τα ΜΜΕ, είναι σε θέση να «κατευθύνει» και το λαό της.

ΠΟΙΟΣ λησμονει αυτό που έλεγε ο πωθυπουργός της Ελλάδος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (Κ. Μητσοτάκης) ότι «οι Τούρκοι είναι καλοί άνθρωποι!», για να του απαντήσει ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι «τους Τούρκους, τους ξέρω καλά εγώ»;

ΣΗΜΕΡΑ, στην  Τουρκία του νεοθωμανού Σουλτάνου Ερντογάν  γίνονται πράγματα που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας και τα οποία κανείς δεν χρειάζεται να ελέγξει -και πώς να τα ελέγξει;- κατά πόσο, δηλαδή, σέβονται  εγχώριους, ευρωπαϊκούς  ή διεθνείς νόμους.

ΜΟΛΙΣ προχθές, μετά τη Βάρνα, φέρεται να δήλωσε ο περίγυρος του Ερντογάν ότι οι δυο Έλληνες αξιωματικοί θα… φυλακιστούν για 5 χρόνια στις τουρκικές φυλακές, πιέζοντας έτσι για τους 8 Τούρκους «αντικαθεστωτικούς» που προσέφυγαν στη χώρα μας!

ΔΕΙΝΟΣ παίκτης στο πόκερ της διπλωματίας ο Τούρκος ηγέτης. Εμείς;

 

ΙΙ.-ΓΙΑ μια Τουρκία στην οποία επανήλθε το κλίμα του «Εξπρές του Μεσονυκτίου», τίποτε δεν είναι απίθανο, τίποτε πια δεν εντυπωσιάζει. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης (που τα περισσότερα έγιναν φιλικά προς τον Ερντογάν), κι αν ακόμη γνωρίζουν την (οποιαδήποτε) αλήθεια, αναγκάζονται να την αποκρύψουν.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ηγέτης, μετά το πραξικόπημα, τα βλέπει όλα μέσα από ένα πρίσμα θεωριών συνωμοσίας εναντίον του. Κάτι περίπου σαν την τρέλα του μεγαλείου των «μεγάλων κατακτητών» της ιστορίας.

ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα «ηχηρά μηνύματα» (δηλώσεις) της Ε.Ε., ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών ήταν μία στημένη προσπάθεια του Ερντογάν να αποκτήσει  ένα «πιόνι»  στα χέρια του για να πιέζει μ’ αυτό όχι μόνο την  Αθήνα αλλά και την Ε.Ε. Για τον Ερντογά, εφεξής θα «φταίνει πάντα οι Έλληνες», γι αυτό και θα διαστρεβλώνει τα γεγονότα όπως τον συμφέρουν.

ΕΙΝΑΙ σαφές ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει άλλα στο μυαλό του, μετά τη «νίκη» του εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν. Ο μεγαλοϊδεατισμός του τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνος από ό,τι ήταν μέχρι χθες, και αλίμονό μας αν δεν βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και ομόνοια… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

-ΝΕΑ επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν και την Κρήτη -τώρα με την αφρικανική σκόνη- εμφανίζονται συχνότερα μετά το 1980, ενώ σημαντική είναι η αύξηση ειδικότερα των πλημμυρών, στην τελευταία πενταετία (Πόσο γρήγορα λησμονήσαμε τις θανατηφόρες πλημμύρες της Μάνδρας!). Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρει κοινή έκθεση 27 εθνικών επιστημονικών Ακαδημιών από ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα), επιβεβαιώνοντας εκείνη του 2013. Όπως επισημαίνουν οι Ακαδημίες, παγκοσμίως ο αριθμός των πλημμυρών και άλλων υδρολογικών συμβάντων έχει τετραπλασιασθεί σε σχέση με το 1980, ενώ έχει διπλασιασθεί από το 2004 έως σήμερα. Παράλληλα, από το 1980 έως σήμερα οι ακραίες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες και οι δασικές πυρκαγιές έχουν υπερδιπλασιασθεί, ενώ οι καταιγίδες έχουν διπλασιασθεί. Η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC) καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν ισχυρότερη δράση για την προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κλιματική αλλαγή… Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα, αλλά ποιος τους ακούει;

-ΤΟ δράμα με την ελληνική πολιτική, γενικότερα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, είναι ότι ποτέ μια κυβέρνηση (δεξιά, σοσιαλιστική ή αριστερή) δεν εκπροσωπούσε όλους τους Έλληνες, όπως θα έπρεπε! Δεν ήταν ποτέ όλων των Ελλήνων, παρά του «ή εσεις ή εμείς», του «και τα δικά μας παιδιά πότε θα διοριστούν;». Με άλλα λόγια, «οι ημέτεροι» πάντα υπήρχαν, υπάρχουν, και αλίμονό μας, έτσι όπως πάμε με τους αθρόους διορισμούς που γίνονται εν κρυπτώ τελευταία, πάντα θα υπάρχουν. Κι έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί βρισκόμαστε για 8η χρονιά στα μνημόνια… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε