"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“O κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί…” (Χ.ν., 27-3-18)

 

 

 

 

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ-AΛΛΑΖΕΙ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ!

H ΕΠΙΜΟΝΗ της αφρικανικής σκόνης να μας επισκέπτεται σχεδόν όλο το  Μάρτη, είναι ενδεικτική ότι οι εποχές, όπως τις γνωρίσαμε στο παρελθόν, αποτελούν… παρελθόν! Αλλά και οι πολιτικές που ακολουθούσαμε αποτελούν παρελθόν.

ΑΠΟ τη δεκαετία του 1970 προειδοποιούσαν οι επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή. Και πάντα οι «μεγάλοι» ρυπαντές του πλανήτη πρόβαλαν αντιρρήσεις, επειδή τα συμφέροντα των ρυπαντών είναι τεράστια. Μια Παγκόσμια Οικοπολιτική βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

 

ΣΗΜΕΡΑ οι αλλαγές δεν είναι του μέλλοντος αλλά του σήμερα: τόσο στο κλίμα, όσο και στην πολιτική.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ, λοιπόν, με πρόσφατες έρευνες (2018), θα συνεχιστεί κι εφέτος «η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης»: θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Όμως, δεκαετίες τώρα η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο, και ό,τι χάνει αυτή το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι! Η διάρκειά της μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας). Όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι θα μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα!

 

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ, ενοχλητικός και συχνός πια «επισκέπτης» της Κρήτης (γενικότερα της χώρας) είναι η κίτρινη αφρικανική σκόνη. Εντείνεται και το φαινόμενο με το «πορτοκαλί χιόνι» (!) σε Βουλγαρία και Ρωσία! Κλιμακώνονται όμως και οι «θυελλώδεις» επιθέσεις του Ερντογάν σε Κύπρο και Ελλάδα.

 

ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ αιωρούμενης κίτρινης σκόνης συμβαίνουν-σύμφωνα με τους επιστήμονες- λόγω της ταχείας ερημοποίησης της Σαχάρας. Αποτέλεσμα; Οι έρημες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου επεκτείνονται σε βάρος των καλλιεργήσιμων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα με τους θυελλώδεις νότιους ανέμους. Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Μήπως όμως δεν «βομβαρδιζόμαστε» και με «κίτρινες» ειδήσεις (fake news τις λένε) πότε από τα κρατικά κανάλια και πότε από τον «φίλα κείμενο» στην κυβέρνηση Τυπο;

 

ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ, λοιπόν, οι κλιματικές αλλαγές. Μετακλητοί και  δυστυχώς πάντα αμετανόητοι εμείς οι άνθρωποι, με τις πολιτικές μας που αλλάζουν χρώματα από μέρα σε μέρα! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΔΙΧΑΣΜΟΣ-2018

  • «… Όταν κοπιάσατε εσείς (οι πολιτικοί στην εθνεγερσία), μας γυμνάσατε την διχόνοια, μας φέρατε τις φατρίες και τ’ άλλα τ’ αγαθά· και κακοβάλετε το δυστυχισμένο αθώον έθνος» (Γ. Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα)

-ΑΠΟ τη στιγμή που συστάθηκε το ελληνικό κράτος και πριν καλά-καλά ελευθερωθούν οι περιοχές του, άρχισε η διχόνοια να μας σιγοτρώει. Μια «εθνική κατάρα» θαρρείς: ευθύς αμέσως δημιουργήθηκαν το φιλοαγγλικό κόμμα, το φιλογαλλικό, το φιλορωσικό… Αργότερα το φιλομοναρχικό σε αντίθεση αυτών που ζητούσαν Σύνταγμα. Πιο μετα, στα χρόνια του Βενιζέλου και των μεγάλων πολέμων, είχαμε τους φιλοκωνσταντινικούς και τους φιλοβενιζελικούς. Μεταπολεμικά, είχαμε τον αιματηρό Εμφύλιο, έπειτα τις οικογενειοκρατίες στην πολιτική με Καραμανλικούς και Ανδρεϊκούς, τους Σοσιαλιστές και τους Συντηρητικούς να εναλάσσονται για χρόνια στην εξουσία.

 

ΜΕ την οικονομική κρίση μάς προέκυψαν οι «μνημονιακοί» και οι «αντιμνημονιακοί». Οι τελευταίοι προσκολλήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ που κήρυξε το «Ή αυτοί ή Εμείς», ενώ σήμερα έχουμε τους παλαιοκομματικούς (εκείνους) και τους νεοκομματικούς (εμάς).

 

ΟΣΟ για εθνική εξέγερση, ξεχάστε την: σήμερα «η κατάθλιψη πήρε τη θέση της εξέγερσης» κι αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί.

 

-Η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ του «διαίρει και βασίλευε» δεν έλειψε ποτέ από τη χώρα, ακριβώς επειδή ο ελληνικός λαός όντας αφελής πιστεύει περισσότερο τους «λαϊκιστές» πολιτικάντηδες και λιγότερο τις συνετές φωνές. Εξάλλου υπάρχουνπάντα οι πολιτικοί που άλλα λένε στο λαό όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση και άλλα πράττουν ως κυβέρνηση. Γι αυτό και έχει απαξιωθεί τόσο η πολιτική εν γένει. Ας πούμε, ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμπεριφέρονται ως «τσιφλικάδες» θεωρώντας την (εκάστοτε) διαχείρηση της πολιτικής «ιδιοκτησία τους», αντί να υιοθετήσουν όλα μαζί τα κόμματα μια κοινή εθνική γραμμή. Τέτοιος άθλιος διχασμός!

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ όμως που στέλνει η σημερινή πολιτική στο λαό είναι λάθος. Μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες προκλήσεις (εσωτερικές και εξωτερικές) δεν μπορεί να διοικείται το 2018 με πρότυπο τον παλαιοκομματισμό που μας οδήγησε σε εθνικές τραγωδίες και στη χρεοκοπία. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε