"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εικόνες της πόλης και αντιθέσεις (“Χ.ν.”, 22-3-18)

 

 

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

-ΑΝ αρέσει κάτι στα Χανιά, νομίζουμε πως είναι οι χίλιες μορφές που παίρνουν αυτά σε κάθε εποχή. Από χθές και με τη βούλα της φύσης (εαρινή ισημερία) μπήκαμε στην άνοιξη, την ωραιότερη εποχή του χρόνου. Έτσι λένε, κι έτσι πρέπει να είναι. Ή, τουλάχιστον έτσι ήταν μέχρι τώρα. Όμως, μέρες τώρα, η πόλη, ο νομός, το νησί, η χώρα, πλήττονται από νοτιάδες που φέρνουν από την Αφρική μια αποπνικτική κίτρινη σκόνη που σκεπάζει τα πάντα δυσχεραίνοντας την αναπνοή ανθρώπων και προκαλώντας αφόρητες καταστάσεις. Αλλά κι έτσι, το παλιό λιμάνι, ο φάρος, αποκτούν ξεχωριστή ομορφιά (φωτό, 1).

 

Στην οποία κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι μόνο το κίτρινο χρώμα, αλλά και η όλο χάρες ποικιλία καμπυλών, καθέτων και ευθειών γραμμών.

 

-ΕΧΕΙ ξαναθιγεί το θέμα. Όμως, στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», μόνον όταν υπάρξουν ατυχήματα κινητοποιούνται οι αρμόδιοι. Μιλάμε για την αρχή της Γιαμπουδάκη, με το ερείπιο απέναντι από το ΤΕΕ (φωτό, 1α και 1β).

 

 

 

 

Το πεζοδρόμιο έχει καταστραφεί και κάθε Δευτέρα που στο ύψος της οδού γίνεται η λαϊκή, πάντα υπάρχει κινδυνος για όσους πάνε στη λαϊκή… Στη δεύτερη φωτογραφία σε ένα τμήμα του πεζοδρομίου έγινε κάποια πρόχειρη περίφραξη (από ποιον άραγε;) εμποδίζοντας έτσι τη διέλευση των πεζών οι οποίοι ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν την Γιαμπουδάκη διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε