"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η Τουρκία κι εμείς (Χ.ν., 13-3-18)

 

 

 

 

 

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία μας τις προκάλεσε ο εθνικός διχασμός -ένα σαράκι που μας σιγοτρώει από παλιά. Κι ενώ γνωρίζουμε αυτή την αδυναμία μας, επιμένουμε ανοήτως να προτάσσουμε ακόμη και εν ώρα κινδύνου, το κομματικό συμφέρον (ή το δήθεν ιδεολογικό) προκειμένου να μην υπάρξει μια κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα, και όχι μόνο.

 

ΕΙΝΑΙ να απορεί κανείς με τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει κάθε κυβέρνηση, όταν βρεθεί στο απροχώρητο. Το πρώτο που θα ζητήσει είναι η βοήθεια τρίτων- «η καλοσύνη των ξένων» που λέμε! Και, φυσικά, όταν ζητάς τη βοήθεια ξένων, χάνεις αυτομάτως τη δική σου ανεξαρτησία.

 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ παίζουν στα δάχτυλα τη διεθνή διπλωματία. Όντας ενωμένοι και έχοντας αταλάντευτη εξωτερική πολιτική, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν βήμα-βήμα βλέψεις που προγραμματίζουν για δεκαετίες. Το ζήσαμε στην Κύπρο, το είδαμε στα Σεπτεμβριανά στην Πόλη, στα Ίμια με τις «γκρίζες» ζώνες κ.λπ. Η μελλοντική δημιουργία Κουρδικού κράτους τους τρομάζει, γι αυτό και επιζητούν ως αντίβαρο μια διέξοδο στο Αιγαίο. Για τους Τούρκους αυτό δεν είναι μόνο στόχος, αλλά και πάση θυσία επιδίωξη. Όπως και η «διεμβόληση» της ελληνοκυπριακής  ΑΟΖ, ώστε να έχουν δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει διεθνείς συνθήκες (Λωζάννη, δίκαιο της θάλασσας), αλλά με το να είναι απαραίτητη στους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., κανείς δεν την ελέγχει, κανείς δεν της βάζει φρένο.

 

ΕΤΣΙ, ακούγεται λίγο παράταιρα η απόφαση που έλαβε ο κ. πρωθυπουργός «να συσταθεί-λέει- Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας». Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και συζήτησαν την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Μάλιστα επικοινώνησε μαζί με τον πρόεδρο του «Ποταμιού» και συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα (χθες) προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενό της.

 

…ΜΑ, καλά έπρεπε να συλληφθούν οι δυο δικοί μας στο ΄Εβρο από τους Τούρκους για να «ξυπνήσουμε»; Δεν θα έπρεπε, ευθύς αμέσως μετά τη μεταπολίτευση να είχε συσταθεί ένα παρόμοιο Συμβούλιο για κρίσιμα εθνικά θέματα, ώστε σήμερα -αλλά και… χθες- να είχε και εμπειρία και γνώσεις για την αντιμετώπιση σε διπλωματικό επίπεδο κάθε τουρκικής ή άλλης επιβουλής; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ο Αριστοτέλης Ωνάσης (1906-1975). Σε κάποια στιγμή αυτογνωσίας αλλά και εμπειρίας δεκαετιών από τον κόσμο του πλούτου είπε: “Θα ‘ρθει μία μέρα, που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης, θα αποθηκευτεί στις Τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους, που οι πολλοί μη κατέχοντες, θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση”. Αναρωτιόμαστε σήμερα, με όλα τα συμβαίνοντα στον πλανήτη αλλά και τα μελλούμενα στην περιοχή μας, όχι πόση φτώχεια αλλά πόσο εξευτελισμό και πόση απαξίωση μπορεί να αντέξει ένας λαός, μια ανθρώπινη ζωή, που, αν μη τι άλλο, στα δύσκολα είχαμε μέχρι στιγμής αποδείξει ότι ακόμη και ντυμένοι με κουρέλια μπορούσαμε να κρατάμε ψηλά το κεφάλι.

ΑΠΟ την εποχή των ακραίων οπαδών του νεοφιλελευθερισμού (Θάτσερ-Ρήγκαν) πριν περίπου 30 χρόνια, με τις ασύδοτες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη Δύση (και βρίσκουν ακόμη θιασώτες), ο πλούτος του πλανήτη έχει συγκεντρωθεί στο 1% του πληθυσμού! Κάτι τέτοιο, που δυστυχώς συρρικνώνεται, θα φέρει αργά ή γρήγορα κάποια μέρα που, όπως ακριβώς προβλέπει ο Ωνάσης, θα γίνει αιτία «οι μη κατέχοντες» να «ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση»!

… ΞΕΡΕΤΕ, στον κόσμο μας, όσο θα υπάρχουν ανυπόφορες ανισότητες και αδικίες, όσο θα υπάρχουν άδικοι και αρπακτικοί πόλεμοι, οι επαναστάσεις θα είναι πάντα στην επικαιρότητα. Άσχετα με την ιδεολογία που θα έχουν ως περίβλημα, άσχετα με τους φορείς τους. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε