"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η “νέα” κανονικότητα (Χ.ν., 8-3-18)

 

 

 

 

 

Η «ΝΕΑ» ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ


  • «Η ανεμοδούρα είναι η νέα κανονικότητα»! (Δημήτριος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas, 3/3/18)

ΠΙΟ παλιά, όταν συναντιόντουσαν στο δρόμο φίλοι ή γνωστοί και αλληλοχαιρετιόντουσαν, στην τυπική ερώτηση «Τί κάνεις…; Πώς πάτε;», η απάντηση ήταν «Όλα καλά, δόξα τω Θεώ!»

 

ΕΔΩ και μερικά χρόνια που με τα μνημόνια στη χώρα μας οι ζωές μας έγιναν άνω-κάτω, αν βρεθούν δυο φίλοι στο δρόμο και κάνουν την ίδια περίπου ερώτηση, η απάντηση είναι «Όπως όλος ο κόσμος!», ή, «Προσπαθούμε», ή, «Επιβιώνουμε!» κ.ά.

 

ΑΠΟ αυτό και μόνο το απλό γεγονός αντιλαμβανόμαστε πως η καθημερινότητά μας άλλαξε ριζικά. Η παλιά «κανονικότητα» που ήταν περίπου συνώνυμη με μια ήρεμη ρουτινιάρικη ζωή (με τη δουλειά, το μισθό, τον οικογενειακό προγραμματισμό), σήμερα έχει εξαφανιστεί. Στη θέση της υπάρχει μια ανήσυχη (σχεδόν «άγρια» καθημερινότητα), ενώ και το βράδι που πάμε να κοιμηθούμε, δεν ξέρουμε «τί τέξεται η επιούσα». Ποιοι, δηλαδή, καινούργιοι φόροι, ποιες περικοπές θα επιβληθούν σε συντάξεις και μισθούς, πού θα βρούμε χρήματα για πληρωμές στοιχειωδών υπηρεσιών (ΔΕΚΟ) και πραγμάτων, ποια άλλα «έρματα» θα αφαιρέσουμε από τη ζωή μας για να επιβιώσουμε…

 

ΔΕΝ δραματοποιούμε την κατάσταση, αλλά βρισκόμαστε σε μια εξαντλητική αδυναμία επιβίωσης ως κράτος και έθνος την οποία επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και οι αιώνια καραδοκούντες γείτονες, «φίλοι και «σύμμαχοί» μας Τούρκοι, αλλά και Αλβανοί, Σκοπιανοί κ.λπ.

 

Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ μας, εδώ και 8 χρόνια, έχει ανατραπεί άρδην: επήλθε  ραγδαία πτώχευση της μέχρι πριν λίγα χρόνια κυριαρχούσας μεσαίας τάξης, οι αυτοκτονίες είναι στην ημηρεσία διάταξη (πρωτιά έχει η Κρήτη!), η νεολαία μεταναστεύει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά, η εργασία –κυρίως στον ιδιωτικό τομέα- έγινε «μερική απασχόληση», οι μισθοί πλέον ξεκινάνε από πολύ-πολύ χαμηλά με εξευτελιστικούς όρους, η δημόσια ιατρική περίθαλψη έγινε δυσεύρετο αγαθό, η Παιδεία έχει ανασκολοπισθεί πλήρως,  οι μπαχαλάκηδες συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι…

 

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ, δηλαδή, σε μια «νέα κανονικότητα» με γνωστή μεν αρχή, αλλά άγνωστο τέλος! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ι.-ΕΝΑ από τα θετικά της κρίσης που αναδείχθηκαν  και αποδείχθηκαν σωτήρια για την ελληνική κοινωνία, είναι η αλληλεγγύη. Δεν εννοούμε τους λεγόμενους «αλληλέγγυους», ένα κίνημα που εμφανίστηκε με το προσφυγικό τελευταία, που αμφισβητείται έντονα και κανείς δεν ξέρει τί ακριβώς είναι και τί επιδιώκει. Μιλάμε για τους απλούς ανθρώπους της «διπλανής πόρτας», γείτονες, γνωστούς και φίλους, που σε κάθε ανημπόρια μας, τρέχουν να μας συμπαρασταθούν, να μας συνδράμουν.

ΔΕΝ είναι μικρό πράγμα να σου αφήνει κάποιος στην πόρτα λίγα πορτοκάλια ή λεμόνια από το περιβόλι του, άλλος χόρτα ή ελιές ή κρασί κι άλλος ένα μπουκάλι λάδι! Όχι ό,τι τα έχεις ανάγκη, αλλά αυτό που μετράει είναι η κίνηση, η χειρονομία αγάπης και εκτίμησης.

ΕΙΝΑΙ πολύ παρήγορο (και σωτήριο) επίσης τη στιγμή που βρίσκεσαι σε απόγνωση (για οποιονδήποτε λόγο) να έχεις κάποιον να σου συμπαρασταθεί: να απαλύνει τον πόνο σου, να σου πει δυο γλυκιές κουβέντες. Σε τέτοιες στιγμές η ειλικρίνεια, η ηρεμία, οι λέξεις «καρδιάς» αξίζουν όλο το χρυσάφι του κόσμου.

 

ΙΙ.-ΚΑΤΑ περίεργο τρόπο σ’ αυτό το είδος της ανυστερόβουλης αλληλεγγύης πρωταγωνιστούν οι γυναίκες.

 

ΝΑΙ! Η δύναμη της ανθρώπινης επαφής στο ξεπέρασμα των προβλημάτων της κρίσης -και όχι μόνο- είναι ανυπολόγιστη. Αντίθετα,  τα άτομα που δεν έτυχε να έχουν δίπλα τους τη ζεστή παρουσία κάποιου γείτονα ή φίλου που να τους εμπνέει ασφάλεια σε οτιδήποτε τους συμβεί, μάλλον πρέπει να αισθάνονται ατυχή .

 

ΣΗΜΕΡΑ που «γιορτάζουν» οι γυναίκες, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλες, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις αθόρυβες και άγνωστες χανιώτισσες στυλοβάτισσες της κοινωνίας μας (είτε ονομάζονται Άννα, Σταυρούλα, Χριστίνη, Κούλα, Γιάννα, Πόπη ή Ειρήνη, Μαρία, Σωτηρούλα, Καίτη ή Κατερίνα, Αγγελική, Λίτσα, Αντωνία ή Γεωργία…) να έχουν καλή υγεία, δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν αυτό που κάνουν.  (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε