"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

αισιοδοξία και εξουσία (Χ.ν., 5-1-18)

 

 

 

 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΑΝΕΚΑΘΕΝ, όταν σε μια χώρα τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι κυβερνώντες … επιστρατεύουν την τεχνητή αισιοδοξία. Έτσι,

-Tην πεποίθηση ότι το 2018 «θα είναι η χρονιά της Ελλάδας» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «RrealFm 97.8» και την εκπομπή «Η Ατζέντα του 2018», όπου μίλησε για τη μετά το μνημόνιο εποχή, το ονοματολογικό για την πΓΔΜ και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Για το πρώτο θέμα, ο κ. πρωθυπουργός είπε πως «το ’18 θα είναι η χρονιά μας, θα είναι η χρονιά της Ελλάδας γιατί μετά από οκτώ πια ολόκληρα χρόνια, μπορούμε να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά, να ανασάνουμε». Και αναρωτιόμαστε: Όταν έχει υπογραφεί μνημόνιο που προβλέπει υποχρεωτικό πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060, ώστε να ξεπληρώνονται κάπως τα  δάνεια που πήραμε, από πού θα ανασάνουμε για να αισιοδοξούμε; Χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό ανάπτυξης, χωρίς σημαντικές επενδύσεις και έργα, χωρίς άνοιγμα εργασιών, χωρίς περιορισμό της ανεργίας κ.λπ., από πού θα προκύψει αυτή η αισιόδοξη ενατένιση ώστε να λέμε πως το 2018 θα είναι «η χρονιά μας»;

ΚΙ ΑΝ ακόμη τον Αύγουστο του 2018 «προβλέπεται»-πάντα κατά τον κ. πρωθυπουργό- «το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης» (λέγε με, μνημόνιο), από πού προκύπτει ότι θα βγούμε από αυτό; Πώς θα συνέλθει ένας λαός με τόση ανεργία, μετανάστευση, επικείμενες αφαιμάξεις μισθών και συντάξεων; Πώς θα ορθοποδήσει μια κοινωνία με στρεβλό και αδρανές δημόσιο τομέα, με προβληματική Υγεία και Παιδεία και με συνεχείς αρνητικούς δείκτες στον εμπορικό τομέα; Αρκεί ο τουρισμός -ένα πολύ «εύθραυστο» προϊόν-για να σώσει την κατάσταση; Πώς είναι δυνατόν να επαιρόμαστε ότι η Ελλάδα «ανακτά τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή, η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτοδυναμία (!) και μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για έναν χρόνο που θα φέρει ξανά πίσω τη χαμένη ελπίδα και τη χαμένη αισιοδοξία»; Πόσο πολιτικαντισμό μπορούμε ακόμη να δεχθούμε; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

«Για τον καινούργιο χρόνο, δεν ζητάμε και πολλά πράγματα: δουλειά και υγεία»! (Μια παλιά πρωτοχρονιάτικη ευχή του διάσημου Γάλλου συγγραφέα και φιλόσοφου Albert Camus, γραμμένη στα «Carnets I» του).

 

… Αλλά και πόσο επίκαιρη ευχή είναι για μας, τον ελληνικό λαό του 2018; Οι ευχές δεν αλλάζουν με τίποτε, όσα χρόνια και να περάσουν, όταν οι συνθήκες επιβίωσης παραμένουν στον κόσμο ίδιες!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε