"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η ειδοποιος διαφορά (Χ.ν., 15-12-17)

 

 

 

 

Η ΕΙΔΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 2017

Η ΕΙΔΟΠΟΙΟΣ διαφορά του σήμερα με το παρελθόν είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μία καινούργια φάση της παγκόσμιας ιστορίας: η διεθνής οικονομίας με προπομπό τις νέες τεχνολογίες φέρνει τα πάνω κάτω.

 

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ είναι περίπου μη προβλέψιμες. Μπορεί πια να μην υπάρχουν ιδεολογικές συγκρούσεις (μετά το 1989 και την πτώση του τείχους του Βερολίνου), όμως οι συγκρούσεις των μεγάλων εθνών για τα συμφέροντά τους είναι εξίσου έντονες, όσο το ενεργειακό πρόβλημα επιτείνεται.

 

ΚΙ ΑΥΤΕΣ, οι συγκρούσεις, βρίσκουν πάντα προφάσεις είτε για δήθεν αναθεώρηση ή και καταπάτηση Συνθηκών (Τουρκία), ή έχουν ως πρόσχημα τη θρησκεία (Τζιχαντιστές), για να καταλήξουν σε πολέμους.

 

ΕΠΕΙΤΑ, η περίπτωση μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κατά απαίτηση του Τραμπ, είναι ενδεικτική του τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στην περιοχή.

 

… ΑΛΛΑ και η αποκάλυψη από ομάδα τολμηρών δημοσιογράφων των Paradise Papers, με το παγκόσμιο κρυμμένο (μάλλον κλεμμένο) χρήμα των πλουσίων ατόμων και κρατών, δείχνει επίσης σε ποιο σημείο παρακμής βρίσκεται σήμερα όλος ο πλανήτης.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ο παγκόσμιος πλούτος συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερα χέρια, ενώ η φτώχια απλώνεται σε ολοένα και περισσότερα άτομα: μια elite («εκλεκτή» κλίκα) απλήστων ατόμων  συγκεντρώνει το πλανητικό χρήμα, το οποίο φυγαδεύει από τον τόπο παραγωγής του για να το εκμεταλλευτεί σε φορολογικούς παραδείσους.

 

Σ’ ΑΥΤΗ τη νέα κατάσταση συντελούν αφάνταστα οι νέες τεχνολογίες, με την ταχύτατη εκτέλεση αποφάσεων (διαδίκτυο, social media, tablets, ασύρματη επικοινωνία κ.ά.) και την εξάλειψη στοιχείων!        Οι νέες μορφές ενημέρωσης και επικοινωνίας βοηθούν επίσης (ευτυχώς) τους πολίτες στο να συνδιαμορφώνουν νέες παγκόσμιες κοινωνικοπολιτικές δομές, συνεννοήσεις και εξεγέρσεις.

 

ΤΩΡΑ δεν έχουμε ανάγκη από «κομματανθρώπους» και επίδοξους «σωτήρες». Τώρα οι νέοι όλων των χωρών έχουν δικά τους «εργαλεία» ανατροπών, μάλιστα αποτελεσματικότερα από άλλα «όπλα». Οι τεχνολογικές «εξεγέρσεις» που  εκκολάπτονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, προαναγγέλλουν ότι ο κόσμος δεν θα είναι εσαεί πρόθυμος να δέχεται «νέες τάξεις» πραγμάτων. Κι αυτό, ή θα αλλάξει τις σφιχτές πολιτικές των κορυφαίων του πλανήτη απέναντι των ασθενέστερων λαών, ή θα οδηγήσει σε αιματηρές ανατροπές. Ελπίζουμε να συμβεί το πρώτο… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε