"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ελευθερίου Βενιζέλου Βιογραφία (Χ.ν., 12-12-17)

 

 

 

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΑΘΛΟ

 

ΕΡΓΟ ζωής, έργο πνοής, έργο αναφοράς για κάθε μελετητή ή ερευνητή του βίου και της πολιτικής σκέψης του Ελ. Βενιζέλου αποτελεί το με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» βιβλίο του  κ. Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη, γενικού δ/ντή του Ιδρυματος «Ελ. Κ. Βενιζέλος», που μόλις κυκλοφόρησε από την «Εστία» (2017).

 

ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ κανείς δέος μπροστά στην αρτιότητα της συγγραφής του: είναι λεπτομερής, γλαφυρή, σχεδόν μυθιστορηματική. Πρόκειται για μια μνημειώδη δίτομη, πολυσέλιδη, «ντοκουμενταρισμένη με σπάνιες φωτογραφίες βιογραφία του Εθνάρχη, και βασισμένη σε μια τεράστια βιβλιογραφία.

 

ΔΕΝ νομίζουμε πως υπάρχει το ανάλογό του για κανένα Έλληνα πολιτικό. Βέβαια, μιλάμε για τον Χανιώτη και κορυφαίο Έλληνα πολιτικό που όχι μόνο συνετέλεσε στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, όχι μόνο διπλασίασε σε έκταση τη χώρα με τη διπλωματική ικανότητά του, αλλά είναι κι αυτός που έδωσε στη χώρα την ευρωπαϊκή χροιά κράτους με τις καταλυτικές μεταρρυθμίσεις που έκανε (Παιδεία, Οικονομία, Αγροτικό, Πολεοδομικό κ.ά).

 

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως το έργο του κ. Παπαδάκη έρχεται να καλύψει ένα  βασικό κενό: της έλλειψης μιας πλήρους βιογραφίας του Ελ. Βενιζέλου. Και έχουμε, επιτέλους, την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα βιογραφία του μεγάλου Έλληνα ηγέτη, αντί των αποσπασματικών και μονοσήμαντων «βιογραφιών» του από πολλούς Έλληνες και ξένους. Είναι ένα βιβλίο σταθμός που, εκτός του ότι διαβάζεται εύκολα, διατίθεται και σε προσιτή τιμή.

 

ΑΥΤΟΙ που θα πρέπει να το μελετήσουν επισταμένα είναι οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Για να διδαχθούν μεν ότι η πολιτική διέπεται από οράματα (για όσους έχουν οράματα), αλλά η πραγματοποίησή τους απαιτεί ρεαλισμό, εξονυχιστική μελέτη των εκάστοτε συγκυριών και, κυρίως, προβλεπτικότητα. Πάνω απ΄όλα, έχουν να μάθουν ότι η πολιτική δεν ασκείται με ιδεοληψίες ούτε με ερασιτεχνισμούς και εντυπωσιασμούς, αλλά με στόχους.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σήμερα που η Ευρώπη κι ο κόσμος ξαναμπαίνουν σε έναν επικίνδυνο κύκλο αλλαγών (Μεσανατολικό, Ιερουσαλήμ, προσφυγικό, Ε.Ε., Τουρκία κ.λπ.), η έκδοση αυτή, με την κοπιώδη και πολύχρονη έρευνα του κ. Παπαδάκη, έρχεται επιπλέον να εμπνεύσει: από τη μια την αγάπη που είχε ο ίδιος ο Βενιζέλος για τη πατρίδα κι από την άλλη τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει κανείς τις εκάστοτε διεθνείς συγκυρίες ώστε να βγαίνει ωφελημένη η χώρα.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, θα πρότεινα εκτός από την προμήθεια του βιβλίου από όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας (πανεπιστημιακές, δημοτικές, σχολικές κ.ά.) και τις οικογένειες των Κρητικών, η Βουλή, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και τα κρητικά ΜΜΕ, να το προβάλλουν. Φυσικά, ένα δεύτερο στάδιο του βιβλίουαυτού θα είναι η μετάφρασή του στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να γίνει και κτήμα των ευρωπαίων μελετητών. (Στ.Γ.Κ., www. stcloris.gr)

 

 

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πολιτική είναι από τη «φύση» της επεκτατική. Μπορεί Οι Τούρκοι να υπογράφουν Συνθήκες, αλλά όταν πρόκειται να προωθήσουν τα συμφέροντά τους τις αμφισβητούν ανερυθρίαστα, απαιτώντας μάλιστα με χίλιες δυο προφάσεις την αναθεώρησή τους!

 

ΑΥΤΟ κάνουν, εδώ και καιρό με τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία εδραίωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ο κ. Ερντογάν, αν δέχθηκε να επισκεφθεί ως επίσημος προσκεκλημένος τη χώρα μας, το έκανε με ένα και μοναδικό σκοπό: να αμφισβητήσει στο τόπο μας τη βασικότερη Συνθήκη που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία (1923) τον περασμένο αιώνα!

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ερντογάν επιμένει επίσης ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο», υπονοώντας πως υπάρχουν και άλλα θέματα!

 

ΑΛΛΑ, ανέκαθεν αυτό δεν επιδιώκει η Τουρκία; Να προσθέτει, δηλαδή, νέες απαιτήσεις εκεί που δεν υπάρχουν (Συνθήκη Λωζάννης, Αιγαίο, Θράκη κ.λπ.), ώστε όταν και εάν αρχίσουν οι «διερευνητικές επαφές» μεταξύ των δυο χωρών, να έχει εκ των προτέρων θέματα ανύπαρκτα να  θέσει σε διαπραγμάτευση;

 

ΓΙΑ ΑΥΤΟ μας είναι αστεία η… δέσμευση του Τούρκου προέδρου, όταν λέει ότι “η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη”! Μάλλον αλλού το πάει: στη Δυτική Θράκη, όπου κατά τον ίδιο υπάρχει «τουρκική μειονότητα» που υποφέρει από τους Έλληνες. Γνωστόν όμως ότι δεν υπάρχει τουρκική «μειονότητα», αλλά μουσουλμανική που ουδόλως υποφέει! Αλλά, κ. Ερντογάν, ποιος εξολόθρευσε τους Έλληνες της Πόλης (1956) και των νησιών Ίμβρου και Τενέδου! Ποιος παραβίασε-και παραβιάζει- τη Συνθήκη της Λωζάνης κάθε μέρα;

 

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ πρόεδρος, πριν ακόμα έρθει στην Αθήνα, αμφισβήτησε τα πάντα, όπως την ελληνική δικαιοσύνη, τον εθνικό μας εναέριο χώρο, τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την «ταυτότητα» των μουσουλμάνων της Θράκης, την αξιοπιστία του Έλληνα πρωθυπουργού (στην υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών) κ.λπ.

 

ΚΑΙ αναρωτιόμαστε, μα δεν ήταν αυτά γνωστά στην πολιτική μας ηγεσία; Είναι δυνατόν να δεχόμαστε τέτοιας υφής και έκτασης αμφισβητήσεις και μάλιστα στο έδαφός μας; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε