"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αναγνώριση του έργου και υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος “Ελ.Κ.Βενιζέλος” (Χ.ν., 7-12-17)

 

 

 

 

ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβητεί το σημαντικό έργο που επιτελείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθ. Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα. Και απόδειξη της λαμπρότητάς του είναι το παράρτημα που δημιουργείται στο Βελιγράδι.

 

ΕΤΣΙ η υποστήριξή του με κάθε τρόπο και από όλους να θεωρείται πλέον επιβεβλημένη.

 

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της αξίας του Ιδρύματος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, όταν προέρχεται από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, που εκπροσωπεί τον κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας στη χώρα. Συγκεκριμένα ο νυν πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους την ημέρα της Ένωσης της Κρήτης (1/12/17), είπε πως «στο Ίδρυμα γίνεται μια σημαντική δουλειά που κορυφώθηκε πέρυσι με τα 80χρονα από το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου, με πολλές εκδηλώσεις, εκδόσεις, που πέρασαν και στη χρονιά που κλείνουμε σε ένα μήνα». Για να προσθέσει τη χαρακτηριστική φράση: «Η σημαντική δουλειά που γίνεται από το ίδρυμα αφήνει το αποτύπωμα της σε όλη την Κρήτη, σε όλη τη χώρα θα έλεγε κανείς».

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ το Ίδρυμα με τη στελέχωση που έχει, το επισκέψιμο υλικό που διαθέτει και τον παιδευτικό/μορφωτικό χαρακτήρα του, αποτελεί ένα μικρό σχολείο για όλους, μικρούς και μεγάλους. Είναι «σημείο αναφοράς» για χιλιάδες μαθητές της Κρήτης και όχι μόνο, για φοιτητές και επιστήμονες, για ερευνητές προερχόμενους από όλες τις χώρες και την Ελλάδα, για επισκέπτες της πόλης κ.ά.

 

ΟΠΩΣ σημείωσε ο κ. πρόεδρος της Βουλής, το Ίδρυμα συνιστά «μια πολυσχιδή δραστηριότητα που όλο και περισσότερο μεγεθύνεται, με έναν υπεύθυνο τρόπο, και υπεύθυνο και ιστορικά, σε μια εποχή που δεν είναι πολύ σύνηθες. Είναι τιμή για μένα –είπε- και τη Βουλή που έχουμε αυτό το ρόλο και ό,τι εξαρτάται από εμάς για να ενισχύουμε και να ενθαρρύνουμε αυτή την προσπάθεια είναι δεδομένο ότι γίνεται και θα γίνεται».

 

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ η τελευταία φράση του κ. προέδρου, διότι το Ίδρυμα, όπως και πολλά άλλα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, παρ΄ολίγο να κινδυνεύσει να κλείσει- από εσφαλμένη εκτίμηση ή άγνοια του έργου και της παρουσίας του στη χώρα. Και εδώ πρέπει να επισημανθεί το γεγονός της καταλυτικής παρουσίας και συμβολής, της αποφασιστικότητας και του επιχειρηματικού λόγου του δ/ντή του Ιδρύματος, του κ. Ν. Παπαδάκη καθώς και οι πολυποίκιλες και πλούσιες σε περιεχόμενο δραστηριότητες του Ιδρύματος που γίνονται κάθε χρόνο. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΤΙ κι αν είναι Δεκέμβρης! Οι νοτιάδες που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη και τις πρώτες του Δεκέμβρη καθυστέρησαν τον χειμώνα προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας του τόπου.

 

ΕΤΣΙ,

-η παλιά πόλη και το λιμάνι δεν έπαψαν ούτε στιγμή να έχουν ξένους, Ελληνες ή Ευρωπαίους, που απολάμβαναν κι αυτοί το θείο δώρο της όψιμης καλοκαιρίας. Ο δε φάρος των Χανίων (φωτο 1α), εκεί στο μεταίχμιο μέρας και νύχτας, μαγεύει τους πάντες με τα απαλά χρώματά του να παίζουν με τα χρώματα του σούρουπου. Λέτε να μας προϊδεάζει πως βρισκόμαστε κιόλας στο πολυαναμενόμενο και πολυπροβαλλόμενο από κυβερνητικά στελέχη μεταίχμιο μνημονιακής και φυσιολογικής πρό κρίσης εποχής; Οψόμεθα…

 

-Η οδός Μπότσαρη είναι μια οδός που υποφέρει κυκλοφοριακά, λόγω του ότι αποτελεί έξοδο και είσοδο στην πόλη. Εκτός του ότι είναι στενή και διπλής κυκλοφορίας έχει το επιπρόσθετο… προσόν να έχει παρκαρισμένα αριστερά και δεξιά αυτοκίνητα. Οπότε αντιλαμβάνεστε τί γίνεται τα καλοκαίρια. Ένα πρόσθετο εμπόδιο είναι τα σε πολλά σημεία σχεδόν ανύπαρκτα πεζοδρόμια (φωτό, 1β), οπότε αντιλαμβάνεστε τί γίνεται με τους πεζούς. Τί λέει ο Δήμος;

 

-Ταξίδεψε με τους νοτιάδες μάλλον από την Αφρική. Θηριώδης η πεταλούδα (φωτό, 1γ) που κόλλησε στη ρόδα αυτοκινήτου επί της Σφακίων. Οι κλιματικές αλλαγές, από ό,τι φαίνεται δεν θα αφορούν μόνο στην αλλαγή καιρού, αλλά και στη μετάλλαξη του ζωϊκού βασιλείου στο νησί! Ή μήπως όχι;

(Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Επικροτούμε την προσπάθεια που γίνεται στη Γαλλία (με το εθνικό πρόγραμμα CNAV) “για τη συγκατοίκηση συνταξιούχων και φοιτητών», από το επόμενο έτος! (αδημ)

 

Αλλά κάτι τέτοιο, όπως σκωπτικά μου λέει συνάδελφος, δεν έχει ήδη επισυμβεί στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλιας, με την εκλογή Macron και της συζύγου του Brigitte;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε