"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Θρησκευτικός τουρισμός (Χ.ν., 21-11-17)

 

 

 

 

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (φωτό)

 

ΜΙΑ από τις σπουδαιότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές γιορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, εορτάζεται δε στα Χανιά (και αλλού) με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ της μέρας  αυτής είναι μεγάλη για τον τόπο και ιερή για το όλο τελετουργικό, το σχετικό με τη Θεοτόκο, αφού αποτελεί τη βάση και την αρχή για όλη τη μετέπειτα «επι γης» ζωή Της.

 

ΕΙΔΙΚΑ ο Ιερός Καθεδρικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων, αν και έχει περάσει κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας από πολλές και ποικίλες χρήσεις, σήμερα, μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, παραμένει για την πόλη και την Κρήτη, ένα μνημείο πολιτισμού ύψιστης αξίας και μέγιστης ιστορικής σημασίας.

 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, σοφά εδώ και μερικά χρόνια, η Εκκλησία της Κρήτης και προσωπικά ο πάντα αγαπητός πατήρ Στυλιανός -η ψυχή του Μητροπολιτικού ναού, αποφάσισαν να καταστήσουν το κτίσμα επισκέψιμο, μάλιστα για πολλές ώρες την ημέρα και για όλους.

 

ΕΤΣΙ, χειμώνα καλοκαίρι, η εκκλησία των Εισοδίων είναι ανοιχτή και δέχεται όλες τις φυλές των ανθρώπων, των γλωσσών, των δογμάτων και των χρωμάτων. Οι δε ξένοι (κυρίως αλλοεθνείς Χριστιανοί) που επισκέπτονται την παλιά πόλη δεν παραλείπουν να μπουν και στο ναό, να κάνουν το σταυρό τους, να τον φωτογραφήσουν και να προσευχηθούν μυστικά.

 

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ τουρισμός, λοιπόν, κατά μία έννοια έστω και υποτυπώδη, έχει προ πολλού ξεκινήσει από το κέντρο των Χανίων, από τον ιερό ναό των Εισοδίων, χάρη στη θέληση και το ζήλο της χανιώτικης Εκκλησίας και των ανθρώπων της. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ

 

ΓΙΑ την κακοδαιμονία μας, είτε κρίση ονομάζεται αυτή είτε φυσικές καταστροφές, δεν φταίει κανείς άλλος παρά εμείς! Κι όταν λέμε «εμείς» εννοούμε κυβέρνηση, αντιπολίτευση, πολίτες, άτομα.

 

ΤΟ να ρίχνουμε το βάρος για κάθε αναποδιά μας στην… αμαρτία (Αμβρόσιος Καλαβρύτων) ή στην…κλιματική αλλαγή (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) είναι όχι μόνο στρουθοκαμηλισμός, αλλά και ανοησία.

 

ΠΟΙΟΣ Θεός μπαζώνει δεκαετίες τώρα τα ρέματα ή κτίζει αυθαίρετα μάνδρες στις κοίτες των ποταμών όλης της χώρας; Ποιος Θεός εμποδίζει να επέμβει το αυτόφωρο της παρανομίας; Ποια φύση… εμποδίζει τη διέλευση των όμβριων υδάτων από τις φυσιολογικές κοίτες των ρεμάτων;

 

ΠΟΙΟΣ αποτόλμησε ποτέ να γκρεμίσει κάποιο παράνομο κτίσμα σε ρέμα ή κοίτη ποταμού, χωρίς να ξεσηκωθούν «αλληλέγγυοι» αντιπολίτευση ή βουλευτές της περιοχής; Πότε συνελήφθη κάποιος μεγάλος οικοπεδοφάγος την ώρα των πυρκαγιών στα δάση;

 

ΑΥΤΟ που βιώνουμε στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, μέρες τώρα, θα μπορούσε να συμβεί-και θα συμβεί-σε οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο σημείο της Ελλάδας: υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 300 τέτοια μπαζώματα (!) τα οποία είναι υποψήφια να έχουν την ίδια μοίρα, αν δεν…

 

ΣΕ ΛΙΓΕΣ μέρες, όταν οι προβολείς φύγουν από τη Μάνδρα, οι πολιτικοί αποσυρθούν ξανά στα γραφεία ή τις τηλεοπτικές οθόνες, χωρίς να έχει γίνει τίποτε, η Μάνδρα θα μετράει μόνη τις πληγές της και οι άνθρωποι θα θρηνούν τα 20 θύματα της ασχετοσύνης του κράτους. Κανένας αρμόδιος δεν θα έχει παραιτηθεί, μια και η ευθιξία στην Ελλάδα είναι άγνωστο είδος. Ώσπου να έλθει το επόμενο κύμα καταστροφών.

 

ΣΤΗ χώρα μας, δυστυχώς, είθισται οι πολιτικοί να αποδίδουν τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, είτε στον «στρατηγό άνεμο» (Ν.Δ.), είτε στις «κλιματικές αλλαγές» (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Κανείς δεν θεωρεί εαυτόν υπέυθυνο ολιγωρίας, ούτε για το μπάζωμα των ρεμάτων ούτε για την απογύμνωση των δασών, ούτε για οποιοδήποτε κτίσιμο αυθαίρετων. Για όλα τα παραπάνω  συν τους νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, έ, να μη φταίει κι ο … Θεός της Ελλάδας; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Μετά τις πρωτιές στα τροχαία και στην παχυσαρκία, τώρα μαθαίνουμε επίσημα ότι είμαστε «παγκόσμιοι δευτεραθλητές στο κάπνισμα και πρωταθλητές στη συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών»! Αυτά, τα σχετικά με την υγεία μας προκύπτουν από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση αντιβιοτικών, πρόκειται όχι μόνο γι’ αυτά που συνταγογραφούνται αλλά και για τα μη συνταγογραφούμενα: πρώτοι διεθνώς!

 

Αυτό θα πει Ελλάδα! Με, ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς «αριστερή» κυβέρνηση, είμαστε πάντα …πρώτοι! Από την ανάποδη.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε