"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Με ποια προοπτική; (Σχόλια, Χ.ν., 16-11-17)

 

 

 

ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ;

ΤΟ αυξημένο ενδιαφέρον για την Κεντροαριστερά (πάνω πό 210.000 οι ψηφίσαντες στον α’ γύρο) ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως πανταχόθεν. Για πολλούς θεωρείται ως μήνυμα πολιτικής καταδίκης της «αριστερής» κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Επιτροπής διεξαγωγής της διαδικασίας, καθώς και άλλα στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς μιλούν για επαναπατρισμό ψηφοφόρων από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ υπήρχε μια σοβαρή μερίδα μετακινούμενων ψηφοφόρων που αποτελεί και το λεγόμενο «εκκρεμές» των εκλογών. Μάλιστα, είναι αυτό που δίνει και την τελική νίκη. Πρόκειται για τους καιροσκόπους…

 

Η μεγάλη συμμετοχή επίσης ερμηνεύεται και ως παράμετρος μίας «δυνάμει ανατροπής συσχετισμών» στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Μένει να αποδειχθεί αν θα έχει προοπτική ή όχι. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνέχεια του εγχειρήματος, την ομοιογένειά του, τις θέσεις του στα φλέγοντα προβλήματα του τόπου, τις λύσεις που θα προτείνει, το ποια ιδεολογία τελικά θα υπηρετήσει.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ανησυχητικό και απογοητευτικό φαινόμενο των εκλογών της δημοκρατικής παράταξης (12/11) είναι το ποσοστό κατά ηλικιακή σύνθεση των ψηφισάντων: είναι, δυστυχώς, κατιόν μεν σε ό,τι αφορά τις ηλικίες από 45 και κάτω, ανιόν δε από τις ηλικίες των 50 και πάνω. Πράγμα που φανερώνει την έντονη καχυποψία της νεολαίας στα οποιαδήποτε δρώμενα της πολιτικής που την θεωρεί εξ ορισμού «παλαιοπολιτική». Γεγονός όμως είναι επίσης ότι η καχυποψία αυτή δεν αφορά μόνο τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, αφού διαχέεται σε όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

 

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των νέων προς τα κοινά οδηγεί μάλλον σε ένα πολιτικό σκηνικό με φόντο ένα πολύ ζοφερό μέλλον. Για την αποχή τους φταίει, άραγε, μόνο η κρίση; Φταίει η μεγάλη μετανάστευση των νέων; Φταίει το σαθρό και αναξιόπιστο σύστημα της χώρας; Φταίει η μεγίστη ανεργία σ΄αυτές τις ηλικίες; Φταίει η πολιτική των πολιτικών εν γένει; Σύνθετο το πρόβλημα…

 

ΠΑΡΟΛΑ αυτά κάτι φαίνεται πως κινείται. Κάτι πάει ν΄αλλάξει, έστω κι αν αυτό αλλάζει πολύ αργά. Όπως, ας πούμε, η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής δεν εκφράζεται πια με διαδηλώσεις εξω από τη Βουλή ή μεμονωμένα με «άσφαιρα πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τώρα εκφράζεται έμμεσα, μαζικά, δυναμικά, με μια ψήφο! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΠΟΛΥΣ ΘΟΡΥΒΟΣ…

ΚΑΙ πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου δημιουργήθηκε πολύς θόρυβος για το λεγόμενο «δώρο των Χριστουγέννων» ή το γλίσχρο «κοινωνικό μέρισμα» σε ευπαθείς ομάδες. Κανείς δεν αμφισβητεί τις… αγαθές προθέσεις της «αριστερής» κυβέρνησης. Μακάρι να ήταν ειλικρινείς και όχι μόνο για το θεαθήναι ή για εντυπωσιασμό -όπως λένε πολλοί Χανιώτες που ρωτήθηκαν («Χ.ν.», 15/11).

 

ΕΙΝΑΙ γνωστό πως ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις. Η δημοσιογράφος των «Χανιώτικων νέων», Ελένη Φουντουλάκη, στο χθεσινό (15/11) σύντομο σχόλιό της στην τελευταία σελίδα, συνόψισε την ουσία αυτής της κυβερνητικής «πρόθεσης», στη γνωστή μας παροιμία «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι…».

 

ΚΑΙ έτσι είναι διότι, για να δοθεί το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», οι κυβερνώντες έχουν κατακλέψει- και επιπλέον φορολογήσει άγρια- τις συντάξεις και τους μισθούς μας, η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τον βασικό κορμό της κοινωνίας, το ίδιο το δημόσιο δεν πληρώνει τα οφειλόμενά του στους ιδιώτες, διώχνονται οι τυχούσες επενδύσεις…. Ε, να μη μείνει και κατι τις στο τέλος, για να δείξουμε και λίγη κοινωνική ευαισθησία; Αλλά ο κόσμος, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και δημοσκοπήσεις, έχει καταλάβει πολύ καλά με τί έχει να κάνει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-Δεν είναι μόνο οι αναπλάσεις δρόμων και πεζοδρομίων που πρέπει να γίνονται τακτικότερα. Και ευτυχώς γίνονται. Είναι και μερικές επεμβάσεις βασικής σημασίας που παραλείπονται. Όπως, ας πούμε το τμήμα του πεζοδρομίου της φωτογραφίας (φωτό, 1) σε κομβικό σημείο της πόλης. Πρόκειται για το ανύπαρκτο, εδώ και καιρό, πεζοδρόμιο (διασταύρωση Σολωμού-Βύρωνος-Σφακίων). Αν αρχίσουν κι οι βροχές…

 

-Το πρόβλημα με την παράνομη στάθμευση των οχημάτων είναι οξύτατο και επίμονο. Έχει επισημανθεί και επισημαίνεται σχεδόν κάθε μέρα από αυτές τις σελίδες. Ο Δήμος προχώρησε σε μια «λογική» ενέργεια με το να βάλει σε ορισμένα σημεία τα απαγορευτικά πλαστικά κολονάκια. Αν όμως είχε και κάποιον αρμόδιο γι αυτά, σίγουρα θα καταγράφονταν κάθε μέρα παρόμοιες καταστάσεις περιφρόνησης και καταστροφής, όπως αυτή της φωτογραφίας (φωτό, 2).

 

-Ευσταλής, πανέμορφη, μελαψή καλλονή, φωτογραφίζεται (φωτό, 3) στο λιμάνι! Πιθανόν πρόκειται για κάποιο μοντέλο περιοδικού! Μεσονιόβρης και οι φθινοπωρινές λιακάδες προκαλούν και προσκαλούν ξένους που επισκέπτονται την πόλη και το λιμάνι.

Άλλοι αφήνουν το αποτύπωμά τους (θετικό ή αρνητικό), κι άλλοι «δανείζονται» ομορφιές της πόλης που, μαζί με τη δική τους όπως της κοπέλας, θα ταξιδεύσουν στα πέρατα του κόσμου. Τυχερά Χανιά! (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε