"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Φαινόμενα εποχής (Χ.ν., 24-10-17)

 

 

 

 

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΠΟΧΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ πράγματα συμβαίνουν στον αιώνα μας, έναν αιώνα που δεν μπήκε καθόλου καλά. Θυμηθείτε μόνο την 11 Σεπτεμβρίου 2001, με το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Ν.Υ. (ΗΠΑ) και τις συνεχιζόμενες συνέπειές του.

 

ΑΥΤΑ που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη, ειδικότερα στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, είναι μάλλον ανησυχητικά:

 

-έχουμε μια άνοδο της ακροδεξιάς σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία κ.ά.)

-ο αντισυστημικός λαϊκισμός («αριστερός ή δεξιός») κερδίζει έδαφος και η Ε.Ε. υπνώττει «τον ύπνο του δικαίου»

-η Καταλονία, με το δημοψήφισμά της (2017), απέδειξε πως τα στενα εθνικιστικά αποσχιστικά φαινόμενα θα αυξηθούν, θα επεκταθούν και θα προκαλέσουν τριγμούς στις κυβερνήσεις. Κι αυτό, επειδή είναι εμφανής η απαξίωση των κεντρικών κυβερνήσεων απέναντι στις περιφέρειές τους.

έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. (Brexit) που όσο κι αν νομίζουμε πως δεν μας αφορά, είναι μείζον θέμα για όλη την Ευρώπη. Και για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καραδοκεί μια επιπλέον ανεξαρτησία (Σκωτία).

-οι οικονομικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο διευρύνονται: ολοένα  λιγότεροι άνθρωποι συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο στα χέρια τους.

-το πρόβλημα με τους πρόσφυγες διογκώνεται και δεν φαίνεται να υπάρχει μια σταθερή λύση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την κατανομή τους.

Παιδεία σε όλον τον κόσμο διώκεται υπέρ της ημιμάθειας! Επειδή ακριβώς η ημιμάθεια βγάζει «φθηνά» εργατικά χέρια, ευάλωτα στην εκμετάλλευση. Το βιώνουμε στη χώρα μας χρόνια τώρα.

-οι τρομοκρατικές επιθέσεις (τζιχαντιστών ή μη) που αυξάνονται, έχουν γίνει συνήθεια (!) και κανένα κατασταλτικό μέτρο δεν είναι ικανό να τις σταματήσει.

-στη χώρα μας έχουμε τρομακτική αύξηση της φτώχειας, αδυναμία πληρωμών, στέρηση στοιχειωδών σε περισσότερα λαϊκά στρώματα, διπλασιασμό φορολογίας από το μέσο ευρωπαίο και έξαρση της εγκληματικότητας! Σε μια Ελλάδα που συνεχίζει να πιστεύει τα ψέματα των πολιτικών, οι κυβερνητικές κωλοτούμπες θεωρούνται πια… διπλωματικοί ελιγμοί!

 

ΟΛΑ τα παραπάνω δεν προδικάζουν, άραγε, πως ένας κόσμος πεθαίνει, ενώ ένας άλλος εκκολάπτεται; Το αν θα είναι καλύτερος ή χειρότερος από αυτόν που ζήσαμε (και ζούμε), μόνον ο χρόνος θα δείξει. (Στ.Γ.Κ., www. stcloris.gr)

 

ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ… ΠΡΩΤΙΑ

 

  • «Κάθε χρόνο έχουμε, κατά μ.ο., στην Ελλάδα 2.000 θανάτους, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους, από τροχαία. Το 1/3 είναι παιδιά. Μήπως ήλθε η ώρα να δούμε τι κάνουμε λάθος;»

ΟΙ αριθμοί είναι ψυχροί. Περιγράφουν μια πραγματικότητα που βιώνουμε επί χρόνια στη χώρα (και εδώ στην Κρήτη), αλλά κανείς δεν συγκινείται. Μόνο «εμβαλωματικές» λύσεις σκαρφίζονται, κι αυτές για να ικανοποιήσουν απαιτήσεις ημετέρων ή ως προπέτασμα καπνού.

 

Ο ΒΟΑΚ («Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης»), αν είχε στόμα να μιλήσει θα μας έλεγε σε ποια σημεία του έχουν γίνει κατασκευαστικές παρανομίες με συνέπεια τα θανατηφόρα δυστυχήματα και σε ποια πρόκειται να συμβούν και άλλα! Ο δρόμος έχει μεταβληθεί σε ένα σύγχρονο «Μινώταυρο», όπως γράφαμε και παλαιότερα, που κάθε χρόνο θέλει και περισσότερο αίμα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ με την Κρήτη, υπάρχουν στοιχεία για τα δυστυχήματα του καλοκαιριού. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Χανίων, σημειώθηκε αύξηση των τροχαίων στο νησί -λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, κακού οδοστρώματος και έλλειψης οδηγικής παιδείας (κατά κύριο λόγο). Το παράδοξο είναι πως το 47% των θανατηφόρων τροχαίων στο νησί έγινε στο νομό Χανίων, όπου κυκλοφορεί μόλις το 23% των οχημάτων! Επίσης, ο νομός Χανίων είναι αυτός με τους περισσότερους νεκρούς στην Ελλάδα, σε ατυχήματα με μηχανάκια και μηχανές.

 

ΓΙΑ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα συντρέχουν πολλοί παράγοντες: έλλειψη οδηγικής παιδείας, αλλά και έλλειψη βασικών υποδομών ενός δρόμου: οδόστρωμα, κακός ή ανύπαρκτος φωτισμός, ελλιπής σήμανση, λακκούβες, «σαμαράκια», φανάρια, ολισθηρότητα κ.λπ.. Τα συναντάμε αυτά κυρίως στις εξόδους/εισόδους στην πόλη των Χανίων (αεροδρόμιο, Σούδα, Κίσσαμος/Παλαιοχώρα κ.λπ.). Το δε τραγικότερο είναι ότι στη χώρα μας, οι θάνατοι από τροχαία είναι σχεδόν δυο φορές πιο συχνοί από ό,τι παγκοσμίως! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο πολύς κύριος Σόιμπλε, τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορεί σύντομα (!) να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, και πλέον “δεν βοηθά να συζητάμε περί Grexit”!

 

… Γιατί λοιπόν να μη του στήσουμε το άγαλμα στο Σύνταγμα, όπως ο ίδιος ευχήθηκε προ καιρού χαριτολογώντας;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε