"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χωρίς πυξίδα (;) (Χ.ν., 17-10-17)

 

 

 

 

ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ (;)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ για 8η χρονιά να βουλοπλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Πουθενά δεν φαίνεται «γή», ούτε υπήνεμο λιμάνι μιας κάποιας σιγουριάς.

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ παραμένει άπειρη ή ανίκανη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και προβαίνει πάντα στην ευκολότερη λύση: φορολογία και μόνο φορολογία!

 

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι αποφεύγει να κάνει πράξη ό,τι έχει υπογράψει ή υπογράφει, ενώ παραλείπει ή αναβάλλει και τις ήδη υποχρεώσεις της.

 

ΑΠΟ την άλλη, έχουμε μια αντιπολίτευση που το «παίζει» δήθεν κυβέρνηση, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα αδυνατούν να πείσουν τον πολίτη για την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους.

 

ΤΙΠΟΤΕ δεν κινείται θαρρείς κι ο δημόσιος μηχανισμός έχει σκουριάσει.

 

ΜΕ την εν γένει σύγχυση και αναστάτωση που υπάρχει στον πλανήτη και την περιοχή μας, θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί σκληρά με τον Τραμπ, ας πούμε, τις διευκολύνσεις στη Σούδα ή τη χρονική ανανέωσής της.

 

ΣΕ ό,τι αφορά τη λεγόμενη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (ΔΗ.ΣΥ), έχουμε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας. Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» είναι αρκετοί, οι διαφωνίες πολλές και η «εγκυμοσύνη» δύσκολη! Και πώς να υπάρξει σύγκλιση τόσων απόψεων, έστω κι αν ξεκινούν από μια κάποια ομοιογενή ιδεολογία;

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ σήμερα, δεν ενδιαφέρεται τόσο για τη δημιουργία ένός «νέου» κόμματος, όσο για την αβάσταχτη καθημερινότητά του.

 

ΑΥΤΟ που ενδιαφέρει τον απλό πολίτη είναι αν θα υπάρξει νέα προσέγγιση του βραχνά που λέγεται «δανειστές»/μνημόνια, αν θα βρεθεί κάποιος τρόπος εξόδου από αυτά, αν, ο οποιοσδήποτε νέος ηγέτης μας προκύψει, διαθέτει πειστικές λύσεις στα προβλήματά μας, αν επιτέλους θα σκεφτούμε τον τόπο και τους ανθρώπους του και όχι μόνο την εξουσία.

 

ΕΧΟΥΜΕ βαρεθεί να ακούμε βαρύγδουπους και αόριστους λόγους συνοδευόμενους από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Από τέτοια, κι εδώ στην Κρήτη παραχορτάσαμε τα τελευταία χρόνια. Έργα θέλουμε,   κατανοητές ερμηνείες των όσων μας συμβαίνουν (φορολογία και ανταποδοτικότητα) και αποτελεσματικές λύσεις.

Αντί για λόγια και ανέφικτα πράγματα. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΙΚΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ

ΕΤΟΣ Ν. Καζαντζάκη κι εδώ στην Κρήτη ο μεγάλος Καστρινός έχει την τιμητική του. Πέρασαν κιόλας 60 χρόνια από το θάνατό του (1957), όμως η φήμη του εξαπλώνεται σε ολοένα περισσότερες χώρες. Χάρη και στην προσπάθεια ενός ανθρώπου, καζαντζακικού κοσμοπολίτη, του Γ. Στασινάκη…

 

ΑΣ δούμε όμως, πώς ο Ν. Καζαντζάκης έβλεπε τον Έλληνα της εποχής του, και πόσο αυτός ο Έλληνας άλλαξε μετά το θάνατό του:

 

  • «Ο Νεοέλληνας αγαπάει τη ζωή, φοβάται το θάνατο, αγαπάει την πατρίδα και συνάμα είναι παθολογικά ατομικιστής, κολακεύει σα βυζαντινός τον ανώτερο, τυραννεί σαν αγάς τον κατώτερο και συνάμα μπορεί να σκοτωθεί για το φιλότιμο. Είναι έξυπνος κι άβαθος, χωρίς μεταφυσική αγωνία, και συνάμα, όταν αρχίσει να τραγουδάει μια πίκρα παγκόσμια πετιέται από τ’ ανατολίτικα σωθικά του, σπάζει την κρούστα της ελληνικής λογικής κι ανεβαίνει από τα σπλάχνα του, όλο μυστήριο και σκοτάδι, η Ανατολή.»

Αυτά έγραφε στο «Tαξιδεύοντας. Iταλία-Aίγυπτος-Σινά-Iερουσαλήμ-Kύπρος-Mοριάς». (XVIII. Έκδ. «Έθνος της Κυριακής», Αθήνα, 2014, σελ. 329)

 

ΣΗΜΕΡΑ, ο Νεοέλληνας, πελαγωμένος από μια κρίση που τον βασανίζει 8 χρόνια, ουσιαστικά δεν πολυδιαφέρει από τον «καζαντζακικό»: παραμένει «παθολογικά ατομικιστής, κολακεύει σα βυζαντινός τον ανώτερο (πελατειακές σχέσεις), τυραννεί σαν αγάς τον κατώτερο (όταν του δώσεις εξουσία) και συνάμα μπορεί να σκοτωθεί για το το φιλότιμο» (μόνο που αυτό στην εποχή μας είναι «είδος εν ανεπαρκεία»-δέστε τι γίνεται γύρω σας). Και η αλήθεια είναι πως αυτό που δεν μας λείπει είναι η αγάπη για ζωή, με το τραγούδι, το χορό, την αφήγηση… Οι Νεοέλληνες παραμένουμε ανατολίτες σε πολλά, αν και σε άλλα έχουμε γίνει- ή σχεδόν γίνει- Ευρωπαίοι. Όμως, η μετάλλαξή μας αργεί πολύ κι ούτε ξέρουμε μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Η «φυλομετάβαση» ενηλίκων και ανηλίκων ψηφίστηκε!

Η «ψιλομετάβαση» από τα μνημόνια στην κανονικότητα, πότε θα πραγματοποιηθεί-αν ποτέ πραγματοποιηθεί;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε