"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Περί “αλλαγής φύλου” (Χ.ν., 12-10-17)

 

 

 

 

ΠΕΡΙ «ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΥΛΟΥ» (φωτό, Βουλή)

ΔΙΚΑΙΩΜΑ του καθενός ο αυτοπροσδιορισμός του, σχετικά, δηλαδή, με ποια «ταυτότητα φύλου» θέλει να κυκλοφορεί στην κοινωνία. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν και εκείνοι οι ηθικοί κώδικες που δεν θα προσβάλλουν τους άλλους ούτε τον εαυτό τους και οι οποίοι θα είναι αποδεκτοί από όλους.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, οι ειδικοί επί του θέματος γιατροί μάς λένε πως στη φύση δεν υπάρχει μόνο ένα φύλο, κι αυτό μόνο δίμορφο: το ανδρικό και το γυναικείο.

Στην πραγματικότητα, λένε, υπάρχει μια σειρά από φύλα:

- Πρώτον, είναι το χρωμοσωμικό φύλο, δηλαδή ΧΧ για τη γυναίκα και ΧY για τον άνδρα.

-Δεύτερον, είναι το γοναδικό, δηλαδή ωοθήκες για τη γυναίκα και όρχεις για τον άνδρα.

-Τρίτο φύλο είναι το ορμονικό, δηλαδή οιστρογόνα για τη γυναίκα και τεστοστερόνη για τον άνδρα.

-Τέταρτο φύλο είναι το φαινοτυπικό, δηλαδή τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, κόλπος ή πέος.

-Πέμπτο φύλο είναι το ληξιαρχικό, αυτό που δηλώνεται στο ληξιαρχείο.

 

ΑΡΑ, το άτομο που επιθυμεί να αλλάξει φύλο, για να καταλήξει στο «τι θέλει να είναι», κατά την άποψή μας, οφείλει να περάσει από μια διαδικασία. Η νομική/δικαστική «διόρθωση» του φύλου είναι ένα  στάδιο σε μια μακροσκελή περίοδο «αλλαγής» η οποία απαιτεί σε όλα τα στάδιά της και ψυχολογική υποστήριξη.

 

ΓΙΑ το λόγο αυτό, το ενδιαφερόμενο για αλλαγή «ταυτότητας φύλου» άτομο πρέπει να είναι ενήλικο (όχι 15 ετών), επειδή μια τέτοια απόφαση ζωής απαιτεί ωριμότητα που μόνο ένας ενήλικας  διαθέτει. Και φυσικά δεν είναι δυνατόν αυτή να λαμβάνεται, χωρίς να έχει διασφαλιστεί (αποδεδειγμένα) εξειδικευμένη ιατρική γνωμάτευση.

 

ΣΥΝΕΠΩΣ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντί να προβαίνουν σε άκομψα κομματικά παιχνίδια, πάνω σε τόσο σοβαρά θέματα, θα έπρεπε να συγκροτούν διακομματικές επιτροπές, να συγκαλούν όλους τους αρμόδιους φορείς (ομού και την Εκκλησία για γνωμοδότηση), ώστε να βρίσκεται η χρυσή τομή, να κυριαρχεί η λογική και όχι η παρόρμηση. Επιπλέον, να μη προσβάλλεται το κοινό περί ηθικής αίσθημα ούτε περισσότερο τα δικαιώματα του άτομο. Να γίνεται σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση επί του θέματος, ώστε να παίρνονται και οι σωστές αποφάσεις.

 

Κομματικά παιχνίδια, δεν τα σηκώνει ούτε ο τόπος ούτε η εποχή μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ… (φωτό, Κορνάρου)

ΕΝΑ μικρό και ταπεινό όνειρο για τη μεγάλη πόλη που ζούμε! Τα Χανιά είναι κοσμοπολίτικη πόλη, αρχόντισσα της Μεσογείου, περιζήτητη για τους κατοίκους του ομιχλώδους ευρωπαϊκού βορά, στρατηγικός παγκόσμιος κόμβος των ισχυρών, κατοπτευτικό μάτι για Αφρική, Ασία και Ευρώπη. Εν ολίγοις, μια ξεχωριστή ήπειρος στη μέση της Μεσογείου, ένας ονειρικός προορισμός για όλο τον πλανήτη.

 

…ΟΕΙΡΕΥΟΜΑΙ, λοιπόν, ως κάτοικος αυτής της όμορφης πόλης πως, κάθε φθινόπωρο που αραιώνουν οι ορδές των εραστών του ήλιου και της θάλασσας, θα πρέπει να  την επισκέπτεται ένας άλλος κόσμος: ο του λεγόμενου εναλλακτικού -και πιο υγιούς, κατά την άποψή μας- τουρισμού: συνεδριακός, θρησκευτικός, αγροτοτουριστικός (οινοτουριστικός), γαστρονομικός, περιπατητικός, σπηλαιολογικός, καταδυτικός, θαλασσοθεραπευτικός κ.λπ.

 

ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ακόμη πως, με το έμπα του Οκτώβρη, ο Δήμος Χανίων έχει ήδη φροντίσει ώστε να καθαριστούν τα φρεάτια για να μη πλημμυρίσουμε με τις πρώτες βροχές, έχει ανακαινίσει εκείνα τα κτήρια που για χρόνια βρίσκονται εν αχρηστεία (παλιό ΙΚΑ, στρατόπεδο Μεραρχίας κ.λπ.), ώστε να αξιοποιηθούν αυτά καταλλήλως, έχει διαμορφώσει νέους χώρους για το παρκινγκ των αυτοκινήτων, έχει «ανοίξει» ποδηλατόδρομους στην πόλη, έχει ανακατασκευάσει κι άλλους δρόμους της πόλης στο στιλ της Κορνάρου καθιστώντας το κέντρο πιο υποφερτό, έχει καθαρίσει τους κεντρικούς -τουλάχιστον-δρόμους από τους ρύπους των δέντρων, έχει απαγορεύσει το διπλοπαρκάρισμα στους κεντρικούς δρόμους και το παρκάρισμα στα πεζοδρόμια αλλά και τους χώρους των ΑμΕΑ, έχει φροντίσει για μια στοιχειώδη συντήρηση και φρεσκάρισμα των σχολείων, έχει βρει στέγη για τους άστεγους του χειμώνα, έχει…, κ.λπ.

 

 

ΒΕΒΑΙΑ, σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όλα αυτά που «ονειρεύομαι» δεν θα τα ονειρευόμουν καν, διότι, αν όχι τα περισσότερα, τουλάχιστον τα μισά θα υπήρχαν ήδη. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Βλέποντας και τον τελευταίο, όπως πάντα, «φουσκωμένο» λογαριασμό  της ΔΕΗ, σκέφτομαι πως η κοινή λογική λέει ότι η Ελλάδα που διαθέτει εξαιρετικά ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα έπρεπε προ πολλού να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τους. Και ό,τι αν αυτό είχε γίνει, δεν θα υπήρχαν σήμερα «κακοπληρωτές», ούτε καν άτομα που δεν θα πλήρωναν μια φθηνή παροχή…

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 


Σχολιάστε