"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ημέρα συνταξιούχων (Χ.ν., σχόλια, 5-10-17)

 

 

 

 

ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 

1.-ΑΠΟ τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσπίστηκε (το 1990) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η 1η Οκτωβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας»: μια οφειλόμενη τιμή στα άτομα εκείνα που εργαζόμενα μια ολόκληρη ζωή πρόσφεραν στα παιδιά τους και την κοινωνία τα πάντα.

 

ΚΑΙ δυστυχώς εξακολουθούν ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, με το γλίσχρο μισθό της σύνταξης να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι μπορούν. Όμως, τα χρόνια περνούν, οι δυνάμεις λιγοστεύουν, ενώ όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις προχωρούν σε συνεχείς και τρομερές αφαιμάξεις των συντάξεων, μια και είναι σίγουρες ότι δεν υπάρχει αξιόλογη αντίσταση από τους ταλαίπωρους συνταξιούχους!

 

ΤΟ 1991 ο ΟΗΕ όρισε πέντε βασικές αρχές για τους ηλικιωμένους στοχεύοντας στο να διασφαλιστεί ότι θα δίδεται προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία. Αυτές είναι οι παρακάτω-τα μέσα σε αγκύλες [...] ολιγόλεκτα σχόλια είναι δικά μας-:

 

  • η ανεξαρτησία (αστεία πράγματα για συνταξιούχους Έλληνες!),
  • η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά (εμφανής αποκλεισμός παντού),
  • η δυνατότητα εκπλήρωσης προσωπικών στόχων (ποια δυνατότητα; ποιοι στόχοι;),
  • η φροντίδα (αν από το κράτος, αλίμονό μας!), και
  • η αξιοπρέπεια (μα, με τους συνταξιούχους στους δρόμους;).

 

2.-ΓΙΑ να έλθουμε στο 2017, στη χώρα μας: Είναι ντροπή    από τη μια μεριά η κυβέρνηση να καταληστεύει τις συντάξεις κι από την άλλη  να απειλεί τους συνταξιούχους με περικοπή του 60%  της κύριας  και της επικουρικής σύνταξης, αν τολμήσουν να αναζητήσουν εργασία για να ενισχύσουν την πενιχρότατη  σύνταξή τους (άρθρο 20  του ν.   4387/2016 -νόμος Κατρούγκαλου).

 

ΜΑ, ποιος συνταξιούχος εργάζεται στην ηλικία που βρίσκεται σήμερα, για να  πλουτίσει; Για να ζήσει εργάζεται,  αφού  με τις συντάξεις  πείνας  και με την κατάργηση  της δωρεάν περίθαλψης   η επιβίωσή του  έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Και εκείνη η έρημη «αξιοπρέπεια» που λέει ο ΟΗΕ και που στη χώρα μας έχει καταντήσει αξία «εν ανεπαρκεία», πού πάει; Όσο για τη διάταξη του κ. Κατρούγκαλου, που φαίνεται  «λογική», αφού δήθεν υποστηρίζει έτσι την… εργασία, ουσιαστικά δεν αποβλέπει, άραγε,  στην πλήρη εξόντωση των συνταξιούχων, ώστε αυτοί να «φύγουν» μια ώρα αρχήτερα από τη ζωή; Ή, μήπως όχι; (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΑΝΟΔΟΣ (φωτό, άνω αριστερά)

ΕΙΝΑΙ ανησυχητικό και μόνο να το βλέπεις ως εικόνα (φωτό, χάρτης ποσοστών ακροδεξιάς στην Ε.Ε.) Όσο για την «Χρυσή Αυγή», δεν θα μπορούσε κανείς μας να προβλέψει σε ποιο ποσοστό θα ήταν σήμερα, αν δεν είχε δολοφονηθεί πριν 4 χρόνια ο Παύλος Φύσσας! Τότε η χώρα κάλπαζε «τυφλή» προς κάτι το εντελώς σκοτεινό και άγνωστο. Κανείς δεν ήξερε που θα κατέληγε ο θυμός και η αγανάκτηση των πολιτών με το ανίκανο πολιτικό μας σύστημα και τα αδιέξοδα μνημόνια. Είναι βέβαια γεγονός πως «ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας δεν επέλεξε να θυσιαστεί», δεν επέλεξε να δώσει τη ζωή και τα νιάτα του στο βωμό του νεοναζιστικού κτήνους. Επέλεξε όμως να μην κρυφτεί, και να αντισταθεί με το τραγούδι και την τέχνη «στο τέρας που σήκωνε κεφάλι και γινόταν ολοένα και πιο άφοβο»…

ΣΗΜΕΡΑ στην Ε.Ε., μετά τις γερμανικές εκλογές, βλέπουμε πως ο ακραίος λαϊκισμός παρουσιάζει άνοδο! Τα ποσοστά σε Αυστρία, Γαλλία και Ουγγαρία είναι υπέρ το δέον ανησυχητικά. Το πιο επίφοβο είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ μένουν στο πεδίο των ευχολογίων. Χωρίς να προχωρούν, δηλαδή, σε λύσεις ουσίας όπως είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των χωρών, αλλά και οι ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των πολιτών βορά και νότου.

Ο ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΣ στην Ε.Ε. κτίζει το προφιλ του έχοντας ως όχημα το προσφυγικό και την ανεργία. Μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις διαφαίνεται και η αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι πέραν από την εκλογική τους ήττα, δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν σοβαρές αντιπροτάσεις. Και μιλάμε για 27 εκατομμύρια καταμετρημένες ψήφους ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την  Ευρώπη, από το 2015 μέχρι σήμερα! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε