Φθινοπωρινές πολιτικές (σχόλια, Χ.ν., 26-9-17)
Posted on 26 Σεπ, 2017 in Σχόλια | 0 comments
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
- «Είχαμε ελπίδες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο»! (Άγγελα Μέρκελ, 24-9-17, ευθύς αμέσως μετά τα πολύ αξιόπιστα exit polls στη Γερμανία)
ΜΕ το φθινόπωρο έφθασαν και τα εκλογικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών: τα μεγάλα κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλοδημοκράτες) «φθίνουν» χάνοντας μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. «Φυλλορροούν» κι αυτά σαν τα φύλλα των μεγάλων δέντρων που τα παίρνει ο άνεμος χωρίς να ξέρει κανείς πού πάνε. Το ίδιο δεν συνέβη και στη χώρα μας με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των άλλοτε μεγάλων κομμάτων (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ);
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, όπως ο καιρός, έχει γυρίσματα.
ΜΠΗΚΑΜΕ επίσημα στο φθινόπωρο από τις 22 Σεπτεμβρίου. Εντάξει, οι ζέστες μπορεί να συνεχιστούν για λίγο ακόμη, αλλά η αλλαγή του καιρού ήδη έχει αρχίσει, όπως και η αλλαγή στη γερμανική πολιτική, με την απώλεια ενός 13% των ψήφων των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της Βουλής (CDU=Χριστιανοδημοκράτες, SDP=Σοσιαλοδημοκράτες).
ΣΥΜΦΩΝΑ με τους εδώ μετεωρολόγους, η νέα εβδομάδα στην Κρήτη έχει άρωμα και χρώμα φθινοπώρου, καθώς υπόσχεται κανονικό φθινόπωρο με κάποιες βροχές. Όπως ακριβώς και η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία που μπορεί να είναι τρικομματική, με περισσότερα χρώματα αλλά και περισσότερες δυσκολίες συντονισμού.
ΠΑΝΤΩΣ το γκρίζο ευρωπαϊκό χρώμα μεγαλώνει με την άνοδο κατά 8 ποσοστιαίων μονάδων του εθνικιστικού λαϊκιστικού κόμματος της γερμανικής δεξιάς-«Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD)-, που παίρνει το 13 % των ψήφων καταλαμβάνοντας την Τρίτη θέση στη Βουλή.
ΚΙ όπως πιθανόν από σήμερα ή αύριο θα έχουμε κατά περιόδους καιρό νεφελώδη με λίγες τοπικές βροχές (ίσως και κάποιες καταιγίδες), έτσι και τα πράγματα στην Ε.Ε., με τη νέα σύνθεση της γερμανικής Βουλής, οδεύουν, με μετεωρολογική ακρίβεια, προς «καταιγίδες». Ειδικότερα για τη χώρα μας, είναι δυνατόν να ξαναβρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, αφού οι γερμανοί ρατσιστές (ως αντιπολίτευση πλέον) πιθανόν να επικαιροποιήσουν, μαζί με το προσφυγικό, και το περίφημο Grexit.
ΕΤΣΙ προβλέπεται μάλλον ένα φθινόπωρο με ποικίλες πολιτικές αναταράξεις, αλλά κι ένας ο χειμώνας δριμύς. Η Γερμανία καλώς ή κακώς είναι το «βαρόμετρο» των εξελίξεων για όλη την Ε.Ε. και την Ελλάδα.
ΤΙ σημαίνουν όλα αυτά για μας και για την κυβέρνηση; Ίσως ένα εντονότερο «γκριζάρισμα» των μνημονίων. Και όσο μεν θα παραμένει στην εξουσία η Μέρκελ, εντάξει, ίσως εξακολουθήσουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία, αν όμως έχουμε ανατροπές στους συσχετισμούς στη γερμανική Βουλή, μπορεί να βρεθούμε σε χειρότερες καταστάσεις. (Στ.Γ.Κ.)
ΕΛΑΔΑ-ΤΡΟΧΑΙΑ
ΠΑΛΙ τα τροχαία στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την ασφάλεια των μεταφορών φέτος τον Ιούνιο (2017), με αναφορά σε στοιχεία που έδωσαν για τα τροχαία οι χώρες για το 2016, ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα- ανά εκατομμύριο κατοίκων- είναι γύρω στους 72. Στη Νορβηγία ήταν 22, στην Ελβετία 23, στη Σουηδία 24 στο Ηνωμένο Βασίλειο 25.
ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι σε ό,τι αφορά τον αριθμό τροχαίων θυμάτων στην ΕΕ, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά. Κι αυτό για χρόνια. «Δηλαδή στη χώρα μας η πιθανότητα να σκοτωθείς στο οδικό δίκτυο, να σε σκοτώσουν ή να σκοτωθείς μόνος σου είναι τριπλάσια από ό,τι είναι σε αυτές τις (προαναφερόμενες) χώρες. Αυτή είναι μια κατάσταση μόνιμη, τη μία είμαστε στο τριπλάσιο την άλλη στο τετραπλάσιο». Αυτά επισήμανε στο CNN Greece o κ. Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου για τα τροχαία ατυχήματα.
ΠΑΡΑ την οξεία κρίση και τις καταθέσεις πινακίδων, παρά την ελάττωση των οχημάτων στους δρόμους, παρά την ακριβότερη βενζίνη και τον περιορισμό μας στις μετακινήσεις, τα τροχαία είναι τροχαία, και φέτος στην Κρήτη γευόμαστε τις συνέπειές τους ακριβότερα με την αύξηση των θυμάτων.
ΟΙ πολλοί νεκροί στην άσφαλτο μαρτυρούν δυο πράγματα: είτε την αδιαφορία μας για τη ζωή(!) τη δική μας και των άλλων, είτε την αδιαφορία της πολιτείας για το φαινόμενο του Μινώταυρου της ασφάλτου. Μόνον αν το θύμα από τροχαίο συμβεί (απευκταίο φυσικά) να είναι κανενός πολιτικού, μόνο τότε λέμε συγκινείται ο πολιτικός κόσμος και κινητοποιείται.
… ΚΑΙ πάλι, λοιπόν πήραμε υποσχέσεις επί υποσχέσεων για τον ΒΟΑΚ. Και πάλι σχέδια επί σχεδίων τα οποία πιθανόν να χρονίσουν σε κάποια συρτάρια, ως συνήθως. Έργα θέλουμε και αμέσως… (Στ.Γ.Κ.)